Gerb

Заместник-министър Георгиев прие временно управляващия посолството на Афганистан у нас Ахмад Сидик Делир
11.10.2017
Print
Email
Заместник-министър Георг Георгиев прие в Министерството на външните работи временно управляващия на афганистанското посолство у нас Ахмад Сидик Делир.
 
Георг Георгиев увери Ахмад Сидик Делир, че страната ни  придава важно значение на традиционно добрите отношения с Афганистан и следи с внимание процеса на стабилизиране, възстановяване и развитие на страната. Той заяви, че България отчита усилията на Правителството на националното единство за справяне с предизвикателствата в държавата и осъществяване на всеобхватна програма за реформи. 
 
Българският дипломат потвърди ангажиментите на България към Афганистан на двустранна основа и в рамките на НАТО и ЕС. Изрази съжаление, че ситуацията на сигурност в Афганистан през последните години не дава възможност двустранните отношения да се разгърнат в пълен обем. „Считам, че съществува потенциал за развитие на политическия диалог и сътрудничеството в сфери като здравеопазването, културата и образованието”, каза Георг Георгиев.
 
Заместник-министърът на външните работи и временно управляващият посолството на Афганистан изразиха единомислие по отношение на борбата срещу тероризма и намирането на дългосрочно решение за справяне с нелегалната миграция. „Тероризмът вече е глобално явление и ние в Европа много добре разбирахме до какво води той.  България има важната задача да пази не само своята граница, но и тази на ЕС. Полагаме изключителни усилия да изпълняваме задълженията си в тази връзка по най-добрия начин”, подчерта Георг Георгиев.
 
Заместник-министър Георгиев увери афганистанската страна, че в лицето на България има партньор, на който може да разчита по въпроси от взаимен интерес.
Отпадане на визите е сред основните ни приоритети в двустранните отношения със САЩ
България търси бъдещи дипломати

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина