Gerb

Заместник-министър Георгиев връчи „Златна лаврова клонка” на Лари Королов
10.10.2017
Print
Email
Заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев връчи „Златна лаврова клонка” на Лари (Лабро) Королов, канадски гражданин, дългогодишен член и деятел на Македонската патриотична организация (МПО). Най-високото отличие на Министерството на външните работи на Република България се връчва на Лари Королов за неговата дългогодишна дейност и принос за опазване на българския характер на МПО, за укрепване на националната и културна идентичност на българската емиграция в Канада.  
 
Лари Королов е роден и израснал в Канада. Потомък на видната фамилия Королови от с. Дреновени, Костурско. Той е продължител на делото на баща си Лазо Королов - защитник на българската историческа памет. Посвещава целия си живот на запазването на  българските традиции и на националната и културна идентичност. Историк по образование, през годините Лари Кoрoлов е осъществявал изследователска и събирателска дейност за бита, фолклора и обичаите на българите от бащиния му край. 
 
„За мен е изключителна привилегия да удостоя от името на заместник министър-председателя по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева Лари Королов с най-високото отличие на МВнР - почетния знак „Златна лаврова клонка”, заяви при връчването на наградата заместник-министър Георгиев. „Вашият живот и Вашето дело са пример за вдъхновение. Надявам се много млади българи и тук, и отвъд Океана, да следват Вашето дело. Благодаря, че предавате българщината на идните поколения и с това ни карате да се чувстваме достойни, че сме българи и че живеем по тези земи.”, каза още Георг Георгиев.
 
От своя страна Лари Королов благодари за полученото признание и изрази надежда, че занапред ще посещава България все по-често.
България търси бъдещи дипломати
Георг Георгиев: България и Иран ще работят активно за задълбочаване на търговско-икономическите връзки

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина