Gerb

Георг Георгиев: България и Иран ще работят активно за задълбочаване на търговско-икономическите връзки
10.10.2017
Print
Email
Заместник-министър Георг Георгиев проведе среща с временно управляващия посолството на Иран у нас Хасан Дотаги. 
 
В хода на срещата заместник-министър Георгиев изтъкна, че през 2017 г. се отбелязва 120-тата годишнина от установяването на дипломатически отношения между двете държави, което доказва наличието на дълбоки и основани на взаимно уважение връзки между България и Иран.
 
Той отбеляза активизирането през последните години на политическия диалог и на двустранното търговско-икономическо сътрудничество. Акцентира върху това, че независимо от сравнителното увеличение на двустранния стокообмен, който за последните години е нараснал около 5 пъти, възможностите  между двете страни са много по-големи и съществуващият потенциал трябва да се разгърне максимално. „Ще работим много активно за задълбочаване на търговско-икономическите връзки. Развитието на проекти като международния транспортен коридор „Персийски залив – Черно море” са от важно значение в тази връзка”, подчерта Георг Георгиев.
 
 
В рамките на срещата заместник-министърът заяви, че сътрудничеството с Иран в приоритетни области като енергетиката, туризма и селското стопанство има значителен потенциал за развитие. Той допълни, че България се посещава от около 22 хиляди ирански граждани годишно, като се надяваме техният брой да нарасне предвид възможностите на страната ни в туристическия сектор. „За нас проектите в сферата на енергетиката са от особено значение. България е фактор в енергетиката. 80% от преносната инфраструктура в региона е на българска територия и сме силно заинтересовани от възможността за съвместни проекти”, каза Георг Георгиев.
 
Двамата дипломати се обединиха около убеждението, че задълбочаването на икономическите връзки ще стимулира активизирането на отношенията и в други сфери от взаимен интерес. 
 
Временно управляващият посолството на Иран Хасан Дотаги изрази мнение, че икономическият климат е благоприятен за развитието на съвместни енергийни проекти. Според него диалогът между България и Иран както в двустранен план, така и по въпроси от международно и регионално значение следва да продължи да се разширява, за да могат двете страни да отговорят адекватно на съвременните предизвикателства.
Заместник-министър Георгиев връчи „Златна лаврова клонка” на Лари Королов
Стартира процедура по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул в Испания

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина