Gerb

Екатерина Захариева се срещна с полския си колега Витолд Вашчиковски
9.10.2017
Print
Email
Заместник министър-председателят и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна във Варшава с министъра на външните работи на Полша Витолд Вашчиковски. 
 
Двамата обсъдиха въпроси на двустранните отношения и възможностите за засилване на сътрудничеството в различни отрасли на икономиката.
 
Стокообменът между двете държави е 1,6 млрд. евро и продължава да расте, като само за последните 7 месеца износът от България се е увеличил с 20 процента. В процес на подготовка са и инвестиции на три полски компании общо за 70 млн. евро.
Министър Вашчиковски подчерта, че България е сигурна и предпочитана дестинация за полските туристи, които непрекъснато се увеличават. Самият той идвал редовно на почивка в България от 1976 година насам.
 
Министър Захариева веднага го покани да посети отново страната ни, включително по повод 100 години от установяване на дипломатически отношения с Полша, които се навършват през декември 2018 г. 
Обсъдени бяха и различни проекти от военно-техническото сътрудничество.
Двамата министри обсъдиха и редица въпроси от европейския дневен ред, включително разширяването на Съюза, напускането на Обединеното кралство и миграцията. 
 
Захариева запозна колегата си с приоритетите на Българското председателство на Съвета на ЕС и изрази специална благодарност към Полша за подкрепата за членството ни в Шенген. 
Вашчиковски запозна Захариева с полските инициативи в областта на регионалното сътрудничество. 
 
По-рано през деня министър Захариева проведе работна среща със служителите на българското посолство във Варшава, на която бяха обсъдени политическите, търговско-икономически и културни връзки между двете държави.
Стартира процедура по освобождаването на Христо Стоичков като почетен консул в Испания
Външните министри от Източния фланг на НАТО: Решени сме да подкрепим стабилността на Западните Балкани

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина