Gerb

България категорично осъжда извършеното поредно изстрелване на ракета от КНДР
15.09.2017
Print
Email

България категорично осъжда извършеното на 15 септември 2017 г. изстрелване на ракета от Корейската народно-демократична република (КНДР).

В рамките на по-малко от две седмици КНДР направи втора изключително сериозна провокация, която засилва напрежението в региона и застрашава световния мир и сигурност.

Остро осъждаме това поредно нарушение на съответните резолюции на Съвета за сигурност на ООН. Приветстваме приетата единодушно на 11 септември 2017 г. нова Резолюция 2375, въвеждаща нови санкции срещу КНДР, както и свикването днес на извънредно заседание на Съвета за сигурност по севернокорейската ядрена и ракетна програма.

България подкрепя изразеното от ВП Федерика Могерини намерение за по-активна роля на ЕС в търсенето на мирен изход от кризата, както и приемането на нови автономни санкции на ЕС и тясно взаимодействие с международните партньори по казуса.
Отново настойчиво призоваваме КНДР да прекрати незабавно веднъж завинаги своята ядрена и балистична програма по цялостен и необратим начин, изпълнявайки в пълна степен своите международни ангажименти, както и да се ангажира с конструктивен диалог с международната общност за намирането на изход от ситуацията по мирен път.

Към 12.00 ч българско време няма информация за жертви при инцидента в лондонското метро
България, Гърция, Румъния и Унгария призоваха Украйна да не въвежда ограничения за обучението на майчин език

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина