Gerb

Екатерина Захариева пред колегите си в Талин: Създаването на заетост и перспективи пред младите хора трябва да бъде сред мерките за намаляване на радикализацията
8.09.2017
Print
Email

Създаването на заетост и повече перспективи за младите хора е сред най-ефикасните начини за борба с радикализацията и екстремизма наред със създаването на подходящи образователни програми. Това заяви заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева пред първите дипломати на страните от Европейския съюз и страните-кандидатки на неформалната среща "Гимних" в Талин.

Според нея правителствата трябва да се насочат към причините, пораждащи уязвимост сред по-младото население.

Сътрудничеството между държавите остава важно условие за справяне с рисковете и предизвикателствата, изтъкнаха участниците по време на дискусията по тази тема.

Българският външен министър отбеляза приоритетното значение на европейската перспектива за страните от Западните Балкани включително в контекста на рисковете от радикализация и прояви на екстремизъм. Екатерина Захариева посочи необходимостта от допълнителни съвместни действия за предотвратяване и борбата с радикализацията и екстремизма.

Република България полага последователни усилия за борба с тероризма и насилствения екстремизъм. Страната ни е ратифицирала основните многостранни международни конвенции в областта на борбата с тероризма и с радикализацията.

Страната ни участва и в инициативите по линия на Мрежата за повишаване осведомеността по отношение на заплахите от радикализация. На 27 и 28 март 2017 г. бе проведено посещение в страната на експерти към мрежата, което имаше за цел създаване на механизъм за междуведомствена координация и сътрудничество на местно ниво. 

Сред дискутираните теми бе и Близкоизточният мирен процес и последното развитие на ситуацията в Ивицата Газа и Западния бряг на река Йордан.

В рамките на неформалната среща на външните министри в Талин българският първи дипломат Екатерина Захариева проведе редица двустранни срещи със свои колеги, а експерти от екипа на Българското председателство на Съвета на Европейския съюз обмениха информация с естонските си колеги.

Посолството на България във Вашингтон създаде кризисен щаб заради наближаващия ураган Ирма
Заместник-министър Георг Георгиев прие заместник-министъра на външните работи на Сингапур Онг Енг Чуан

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина