Gerb

Вицепремиерът Екатерина Захариева прие ръководството на германската Нотариална камара
14.07.2017
Print
Email

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева прие днес ръководството на Нотариалната камара на Федерална република Германия.

Председателят на Камарата д-р Йенс Борман, заместникът му Рихард Бок, представителката на камарата в Брюксел и един от членовете на организацията представиха своята дейност и регистрите, които поддържат и захранват с информация.

Търговският и имотният регистър в Германия са на над 100 години и са образец за сигурност и достоверност на информацията. Германските нотариуси обясниха, че обменът на данни между нотариалните кантори и регистрите е напълно електронизиран: след тяхното удостоверяване, документите се сканират и изпращат на длъжностното лице по регистрацията, което само вписва новото обстоятелство, без да го проверява.

Гостите от Германия представиха и регистъра си с т.нар. последни пълномощни преди недееспособност. Те гарантират интересите на хора, които поради тежко заболяване или напреднала възраст са уязвими и могат да станат лесна жертва на имотни измамници.

Министър Захариева ги информира, че подобен вид защита е предвиден в разработения от нейния екип в Министерството на правосъдието законопроект за физическите лица и мерките за подкрепа, който обаче не можа да бъде приет от предишния парламент заради предсрочното прекратяване на пълномощията му.
Представителите на българската Нотариална камара – председателят на Съвета на нотариусите Димитър Танев и заместничката му Адела Кац, благодариха на Захариева за отличното съвместно сътрудничество. Германските им партньори обещаха да оказват безвъзмездна помощ и да им предоставят своите добри практики в областта на нотариалното право.

Вицепремиерът Захариева и ръководствата на двете камари се обединиха около мнението, че работата на нотариата е изключително важна за гарантирането на сигурна правна среда и чуждестранните инвестиции.
 

България и Унгария ще засилят сътрудничеството си в енергетиката
Вицепремиерът Екатерина Захариева на среща с чуждестранните търговски камари: Съдебната реформа е немислима без ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина