Gerb

Заместник-министър Юрий Щерк участва в международна конференция „Европейският път на Грузия“
13.07.2017
Print
Email

Заместник-министърът на външните работи на Република България г-н Юрий Щерк участва днес с изказване от името на предстоящото българско председателство на ЕС в първия панел на 14-та международна конференция „Европейският път на Грузия“ в Батуми (13-14 юли 2017 г.). Тема на панела беше „Грузия, регионална стабилност и европейска енергийна сигурност“.

В изказването си г-н Щерк посочи, че Република България води последователна енергийна политика, ориентирана към осигуряването на сигурност на газовите доставки чрез диверсификация на източниците, доставчици и маршрутите. Подчерта, че регионът на Южен Кавказ има ключово значение - не само като съседен на нашата страна в Черноморския регион, а и като незаобиколим път за енергийните доставки в ЕС. Подчерта, че изграждането на междусистемни газови връзки от Изтока към Запада са от изключително значение за Република България и открои значението на Грузия като важна транзитна държава за енергийни ресурси. Обърна внимание, че в рамките на българското председателство на ЕС ще бъде поставен специален акцент върху енергийната политика. Сподели отличните си впечатления от хода на реформите в Грузия и изрази надежда дискутираните на конференцията предложения да бъдат доведени до успешна реализация. Заместник-министър Щерк потвърди и подкрепата на Република България за териториалната цялост и суверенитета на Грузия.

Заместник-министър Щерк проведе среща и с вицепрезидента на Европейската комисия, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович, с когото обсъдиха политиката на ЕС в областта на енергийната сигурност. Г-н Щерк присъства и на подписването на споразумение с Европейската инвестиционна банка, според което банката ще финансира проекти на Грузия в областта на комуникациите (на стойност 250 млн. евро), ще реабилитира водноелектрическите централи Варднили и Енгури (на стойност 3,5 млн. евро) и ще предостави средства за закупуването на 10 електрически и 20 дизелови автобуси за градския транспорт в Батуми.
Конференцията бе открита от президента на Грузия Гиорги Маргвелашвили, министър-председателя Гиорги Квирикашвили, председателя на парламента Иракли Кобахидзе, вицепрезидента на Европейската комисия, отговарящ за Енергийния съюз Марош Шефчович, и вицепрезидента на Европейската инвестиционна банка Вазил Худак.

Годишно провежданата конференция се организира от Офиса на държавния министър на Грузия по европейска и евроатлантическа интеграция и е в съответствие с външнополитическите приоритети на Грузия за интеграция в НАТО и ЕС. Форумът дава възможност на официални представители на правителствата и парламентите, бизнеса, гражданското общество, академичната сфера и медии от страните членки на ЕС и от Източното партньорство да обсъдят геополитически и икономически предизвикателства и предизвикателства в сферата на сигурността и възможности за справяне с тях. Сред темите на настоящата конференция са енергийната сигурност, предизвикателството на популизма и изпълнението на Споразумението за асоцииране на Грузия с ЕС.

 
Екатерина Захариева пред британския държавен министър за Европа и Америка: Вие напускате Европейския съюз, но не и ...
Вицепремиерът Екатерина Захариева прие пратеника по енергийните въпроси на Държавния департамент на САЩ Мери Уорлик

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина