Gerb

Заместник-министър Юрий Щерк се срещна с посланика на Узбекистан
15.06.2017
Print
Email

На 15 юни 2017 г.  заместник-министърът на външните работи Юрий Щерк прие посланика на Република Узбекистан в Република България, със седалище в Анкара, г-н Улфат Кадиров.

По време на разговора бе подчертан традиционно приятелският характер на  отношенията между двете държави и техните народи, както и желанието за развитието на взаимноизгодно сътрудничество във всички области от общ интерес.

Обсъдени бяха възможностите за по-нататъшното активизиране на икономическите връзки с акцент върху търговията, селското стопанство, туризма, строителството, енергетиката, транспорта и инвестициите. Изразено бе взаимно желание за развитие на сътрудничеството в областта на образованието, включително в рамките на европейската програма „Еразъм+”.

От българска страна бяха посочени предимствата и възможностите, които България предлага за правене на бизнес, включително и от гледна точка на членството й в Европейския съюз.

Заместник-министър Щерк подчерта важността на Стратегията на ЕС за Централна Азия, която е доказателство за значението, което Европейският съюз отдава на този регион от гледна точка на сигурност, стабилност и възможности за сътрудничество и развитие.   

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с министъра на външните работи на Република Кабо Верде
Заместник-министър Георг Георгиев откри дискусия на тема „Културни послания на Българското председателство на Съвета ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина