Gerb

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с министъра на външните работи на Република Кабо Верде
15.06.2017
Print
Email

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева се срещна днес с министъра на външните работи, общностите и отбраната на Република Кабо Верде Луиш Филипе Тавареш в рамките на неговото посещение в няколко европейски страни, отбелязващо 10-та годишнина от сключването на Споразумението за специално партньорство между Европейския съюз и Кабо Верде.

В контекста на предстоящото българско Председателство на Съвета на ЕС през 2018 г. и с оглед специалното позициониране на Кабо Верде по отношение на ЕС, както и повишеното внимание към нея от държавите-членки, вицепремиерът Екатерина Захариева се обяви за активизиране на сътрудничеството както на ниво ЕС, така и в двустранните отношения. Българският външен министър отбеляза и предстоящото приключване на процедурата по акредитирането на посланика ни в Лисабон Василий Такев като български дипломатически представител за Кабо Верде.

Първият ни дипломат постави като основна цел на бъдещите отношения засилването на икономическите връзки между двете страни като подчерта, че страната ни може да предложи отлично подготвени специалисти и фирми в областите на инженерните науки и по-специално при възобновяемите енергийни източници, също така в леката индустрия и особено при производството и износа на храни и напитки. Вицепремиерът допълни, че акцент трябва да се постави именно в създаването на условия за успешни контакти между представителите на бизнеса на двете страни.

Министър Захариева припомни успешните практики за обучение на граждани от множество държави от Африка и Азия в близкото минало, които не само допринасят за развитието на страните си, но са се превърнали и в „истински посланици” на България в различните краища на тези континенти. В този смисъл българските университети продължават да предлагат отлично обучение, особено с оглед на съотношението цена-качество, и техните възможности трябва да бъдат използвани и при задълбочаването на двустранните отношения, заяви вицепремиерът Захариева,

Тя добави още веднъж, че предстоящото българско Председателство на Съвета на ЕС ще се радва на заслужен успех и в неговите рамки страната ни ще изложи своите приоритети. Заместник министър-председателят изтъкна сред тях и засилването на мерките за укрепване на европейската сигурност като в тези рамки от изключителна важност са добрите примери за развитие на демократичните ценности и извън границите на европейския континент, какъвто може да бъде именно примерът с Кабо Верде. Вицепремиерът Екатерина Захариева подчерта в този смисъл и необходимостта от популяризирането на европейските политики и ценности по ясен и разбираем за европейските граждани начин, с добри примери и практики с цел адекватна и навременна реакция на нарастващия в различните страни скептицизъм по отношение на ЕС.

Българският външен министър акцентира и върху възможностите за засилване туристическите връзки, на културното взаимодействие, както и съвместната работа в рамките на Организацията на обединените нации.

Министър Тавареш информира вицепремиера Екатерина Захариева за изпълнението на Споразумението за специално партньорство между ЕС и Кабо Верде и се обърна към българската страна с молба като предстоящ председател на Съвета на ЕС да инициира обсъждане на възможности за разширяване и задълбочаване на сътрудничеството със Съюза. Също така, представителят на островната република посочи желанието за придаване на импулс на двустранния политически диалог с оглед по-нататъшно развитие на отношенията между България и Кабо Верде. Новите насоки за развитие на диалога с ЕС, които бяха обсъждани по време на срещата бяха за засилване на партньорството по отношение на: укрепване на демократичните институции в островната република; океанските изследванията, морската търговия и подобряване нивата на сигурността на морския транспорт; укрепване на сигурността като цяло и в частност на сигурността на туризма и неговото развитие.

Република Кабо Верде е архипелаг, разположен покрай западното крайбрежие на Африка с важно значение в този регион – член на Икономическата организация на западно-африканските държави /ЕКОВАС/, стабилна и устойчиво развиваща се в политическо отношение държава с утвърдени демократични традиции, което я прави един от положителните примери в това отношение на африканския континент. Стратегическото й местоположение на един от най-оживените мореплавателни и въздухоплавателни пътища в Атлантическия океан прави от Кабо Верде желан партньор във важни икономически области като транспорта, риболова и корабостроенето. Географското й местоположение я прави и ключов партньор по отношение на сигурността и миграцията.

Вицепремиерът Екатерина Захариева представи приоритетите във външната ни политика пред дипломатическия корпус
Заместник-министър Юрий Щерк се срещна с посланика на Узбекистан

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина