Gerb

Заместник-министър Георг Георгиев откри дискусия на тема „Културни послания на Българското председателство на Съвета на ЕС”
15.06.2017
Print
Email

Развитието на икономиката на България, привличането на чуждестранни инвестиции, както и гарантирането на добросъседските ни отношения с други държави в рамките на ЕС и извън него, са в пряка зависимост от това как показваме историята и културата си на хората около нас. Културната дипломация осигурява най-добрия път между гражданите и политиците. Това каза заместник-министърът на външните работи Георг Георгиев при откриването на дискусия на тема „Културни послания на Българското председателство на Съвета на ЕС”, която се състоя в галерия „Мисията” на Държавния културен институт към министъра на външните работи.

Радвам се, че идеите и целите на културната програма на предстоящото през 2018 г. Българско председателство на Съвета на ЕС са изложени тук днес. Надявам се това събитие да насърчи разговора и обмена на идеи, за да успеем с общи обединени усилия да представяме великолепието на България извън нейните граници, допълни зам.-министър Георгиев.

В изказването си той отбеляза, че в Комуникация на Европейската комисия, Парламента и Съвета от юни миналата година е посочена тясната връзка между културните отношения и външната политика. Наш дълг е да следваме и развиваме този път. За Българското председателство това е възможност да се придаде по-голяма тежест и значимост на един от водещите приоритети във външната ни политика – европейската интеграция на страните от региона на Западните Балкани. Ще търсим възможности за стартиране на инициативи, които обогатяват познанието за културата на региона и предлагат набор от водещи принципи и препоръки за отношенията с тези страни, каза още заместник-министърът на външните работи.

В рамките на събитието зам.-министър Георгиев откри изложбата „Древни послания”. Експозицията е част от седмото издание на Хартиен Арт Фест, организирана от ДКИ съвместно с Фондация „АМАТЕРАС”.
 

Заместник-министър Юрий Щерк се срещна с посланика на Узбекистан
Екатерина Захариева представи екипа си пред Комисията по външна политика

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина