Gerb

Екатерина Захариева представи екипа си пред Комисията по външна политика
14.06.2017
Print
Email
От изключителна важност е Народното събрание в лицето на народните представители, президентската институция и Министерството на външните работи да си взаимодействат и да са в синхрон, обяви пред журналисти заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи на Република България Екатерина Захариева след заседание на Комисията по външна политика на Народното събрание. Вицепремиерът Захариева представи пред народните представители екипа си и участва в блиц-контрол. След заседанието пред репортери тя добави, че това излъчване на еднакви позиции се отнася до приоритетни теми като присъединяването на страната ни към Шенгенското споразумение и към Еврозоната, и изрази надежда, че именно външната политика ще бъде един от поводите за намиране на съгласие и единомислие между парламентаристите с оглед националните интереси.
 
Вицепремиерът и външен министър Захариева определи посещението на българския премиер Бойко Борисов в Република Турция, в което тя също взе участие, като особено успешно с факта, че то не е само от значение за двустранните добросъседски отношения, но и за връзките между Европейския съюз и южната ни съседка. Според външния министър това посещение доказва и изключителната възможност страната ни да бъде мост между ЕС и Турция.
 
В отговор на журналистически въпрос по отношение на визовия режим за турските граждани външният министър припомни, че страната ни вече има редица облекчения за турски граждани, но са налице 72 условия, като турската страна трябва да изпълни още няколко от тях, за да бъдат отменени визите за ЕС за турските граждани. 
 
Външният министър Захариева припомни също така, че България има от години много ясна положителна позиция по отношение на европейската перспектива на Турция, но основно изискване в тази насока остава изпълнението на критериите за членство от страна на южната ни съседка.
Заместник-министър Георг Георгиев откри дискусия на тема „Културни послания на Българското председателство на Съвета ...
Няма информация за пострадали български граждани при пожара в жилищна сграда в Лондон

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина