Gerb

Вицепремиерът Екатерина Захариева участва във втората конференция "Сигурност и стабилност" в Родос
22.05.2017
Print
Email
Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева участва във втората конференция "Сигурност и стабилност", която се провежда на 22-23 май 2017 г. в Родос, Гърция.
 
Основната цел на конференцията е да продължи усилията за установяване на положителен дневен ред за регионално сътрудничество и взаимно разбирателство между страните участници в съвременните условия на кризи, предизвикателства и конфликти. Присъстват двадесет делегации от страни от Европа, Близкия изток, Залива и организации като Лигата на арабските държави и Съвета за сътрудничество в Персийския залив. Статут на наблюдател получи и Индонезия. 
 
Министър Захариева приветства усилията на домакините за разширяване на тяхната инициатива и за провеждане на втората Родоска конференция. Отбеляза специално позитивния дневен ред, който дава различен акцент на форума в Родос в сравнение с редица други инициативи.
 
В рамките на настоящата среща се очаква да бъдат очертани както предизвикателствата и проблемите в региона, а така също и набелязани областите за бъдещо сътрудничество за тяхното преодоляване. Особено важно е регионалното сътрудничество в областта на сигурността, усилията за преодоляване на причините за радикализацията сред младите хора. Включването на темите образование, култура и околна среда и успешното сътрудничество в тези области ще създаде перспективи за развитие и реализация на младежта в страните от Близкия изток, заяви Захариева. Това е конструктивен подход към сложния и комплексен въпрос, свързан с миграцията. България е готова да се включи активно със свой принос в започнатите инициативи и да работи за тяхното разширяване, подчерта тя.
 
В края на конференцията се очаква приемането на съвместна декларация, която да очертае следващите стъпки.
Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с външния министър на Египет Самех Шукри
Държавният културен институт към министъра на външните работи се включва в нощта на музеите

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина