Gerb

Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг
16.05.2017
Print
Email

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева се срещна днес в Брюксел с генералния секретар на НАТО Йенс Столтенберг.

На разговора в щабквартирата на Северноатлантическия пакт присъстваха заместник генералният секретар Роуз Гьотемюлер, помощник генералният секретар Алехандро Алваргонзалес, заместник външният ни министър Емилия Кралева и постоянният представител на България към НАТО Иван Найденов.

Събеседниците обсъдиха подготовката и очакваните резултати от срещата на държавните и правителствени ръководители на страните от НАТО на 25 май в Брюксел. Изказана бе увереност, че срещата ще потвърди важността на трансатлантическата връзка, на единството и солидарността между съюзниците, споделените ценности и взаимната подкрепа, като това ще намери отражение в по-справедливото разпределение на тежестите, включително финансови, в рамките на Северноатлантическия съюз.

Генералният секретар Столтенберг благодари за приноса на България в мисиите, операциите и инициативите на Алианса, като спомена по-конкретно Афганистан, Косово и Украйна. Столтенберг изтъкна, че страната ни е високо ценен съюзник, и запозна Захариева с дневния ред на предстоящата среща на лидерите на НАТО на 25 май в Брюксел.

Вицепремиерът Захариева изтъкна, че в България има консенсус между институциите относно намеренията страната да изпълни поетия в Уелс ангажимент за постепенно увеличение на разходите за отбрана.

Столтенберг и Захариева се обединиха около мнението, че НАТО трябва да има по-видим за гражданите принос в противодействието на тероризма. Външният министър информира, че утре на заседание на Министерския съвет ще бъде приета и позицията на България за срещата на върха на 25 май.

Срещата следва да обсъди и други въпроси на бъдещата работа на НАТО, които ще дадат увереност на гражданите и ще потвърдят способността и готовността на НАТО да отговори на днешните и бъдещи предизвикателства пред сигурността.
 

Българска делегация участва в 127-та сесия на Комитета на министрите на страните членки на Съвета на Европа
Вицепремиерът Захариева участва в Съвет „Общи въпроси“ и разговаря с първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина