Gerb

Вицепремиерът Екатерина Захариева разговаря с председателя на Европейския съвет Доналд Туск
16.05.2017
Print
Email

Заместник министър-председателят по правосъдната реформа и министър на външните работи Екатерина Захариева проведе в Брюксел едночасова среща с председателя на Европейския съвет Доналд Туск.

Туск отправи поздрави към премиера Бойко Борисов, който е стабилен и предвидим партньор, и изрази увереност, че ще продължи да работи с неговото правителство, както и досега. Председателят на Европейския съвет поздрави и Захариева за новия пост. Тя отговори, че с определянето на вицепремиер за правосъдната реформа третият кабинет на Борисов дава ясен знак, че това ще е един от най-важните акценти в работата му. Вицепремиерът поздрави Туск за преизбирането му на поста.

Екатерина Захариева препотвърди, че европейската и евроатлантическата ориентация остава основен приоритет за българското правителство. Тя запозна председателя на Европейския съвет с хода на подготовката за предстоящото българско председателство на Съвета на Европейския съюз. България ще даде своя принос във важните дебати за бъдещето на ЕС, уверен бе Туск.

Двамата обсъдиха ситуацията в региона на Западните Балкани, включително актуалните развития на политическите процеси в Република Македония. Доналд Туск оцени високо балансираната и отговорна позиция на България, ангажираността на премиера Бойко Борисов и отправения от него призив към македонските лидери за намирането на изход от политическата криза в югозападната ни съседка.

Вицепремиерът Захариева участва в Съвет „Общи въпроси“ и разговаря с първия зам.-председател на ЕК Франс Тимерманс
Вицепремиерът Екатерина Захариева се срещна с дипломат №1 на Евросъюза Федерика Могерини, с комисаря Йоханес Хан и с ...

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина