Gerb

Срещи на министър Ради Найденов в Австрия
18.04.2017
Print
Email

Министърът на външните работи Ради Найденов се срещна с посланик Бетина Кирнбауер, дипломатически съветник по европейските и международните въпроси на федералния президент на Австрия Александър Ван дер Белен, в рамките на посещението си в Австрия в периода 12-13 април 2017 година. По време на разговора бяха обсъдени теми от актуалния дневен ред на ЕС, региона, бежанската криза, бъдещето на ЕС и отношенията с Турция. Двамата събеседници изразиха удовлетворение от нивото на двустранните отношения и споделиха пожеланието си за продължаване на активния политически диалог след конституирането на новоизбрания български парламент и съставянето на редовното правителство на Република България. Министър Найденов връчи покана от българския президент Румен Радев до австрийския му колега Александър Ван дер Белен да посети страната ни, която бе приета със задоволство.

Външният министър проведе среща и с Херман Брюкл, председател на групата за приятелство с България в австрийския федерален парламент. В центъра на разговорите бяха въпросите от сътрудничеството между парламентите и групите за приятелство. Бе договорено, след конституирането на Народното събрание в България да стартира обмен на делегации и да се активизира парламентарният диалог.

По време на посещението си във Виена министър Ради Найденов разговаря и с Михаел Шпинделегер - генерален директор на Международния център по миграция /МЦМ/, бивш федерален външен министър 2008-2013 и федерален вицеканцлер в периода 2011-2013. Двамата обсъдиха актуалната миграционна обстановка и възможностите за развитие на контактите с организацията. Шпинделегер обеща подкрепата на МЦМ по време на Българското Председателство на Съвета на ЕС през 2018.
 

Становище на МВнР във връзка с референдума в Република Турция, проведен на 16 април 2017 г.
Високо австрийско отличие за министър Ради Найденов

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина