Gerb

Министър Ради Найденов и австрийският му колега Себастиан Курц подписаха Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта
14.03.2017
Print
Email

Министърът на външните работи на Република България Ради Найденов и Себастиан Курц, федерален министър за Европа, интеграция и външни работи на Република Австрия, подписаха днес във Виена Програма за сътрудничество в областта на културата, образованието, науката и младежта между двете страни за периода 2017 – 2021 година.

Документът очертава тематичните рамки и акценти на българо-австрийското сътрудничество в културно-образователната сфера, както и неговото конкретно съдържание през следващите години, включително и в контекста на предстоящите и за  двете страни ротационни председателства на Съвета на ЕС през 2018 година.  Програмата предвижда разширяване на контактите между висшите училища и академиите, обмен на научни специалисти, лектори и експерти, осъществяване на директни контакти между различни образователни институции, подпомагане на изучаването и популяризиране на езика и литературата на двете страни, превод и публикуване на творби на автори от другата страна, стипендии за български студенти, докторанти и млади учени. Планира се и сътрудничество между австрийските и българските музеи и галерии, защита и опазване на културните ценности, борба с незаконния трафик на културни ценности и други.

След церемонията по подписването двамата министри подчертаха отличните политически и икономически отношения между двете страни и поставиха акцент върху поддържането на активен диалог на политическо и институционално ниво.

На срещата си днес, външните министри на България и Австрия обсъдиха и предизвикателствата пред ЕС, като се обединиха около идеята за единна и ефективна Европа. „Предизвикателства винаги е имало, но по пътя на съдържателния диалог се стига до решения“, заяви Ради Найденов. Българският първи дипломат припомни, че европейската интеграция има дълга история, като тази година отбелязваме няколко знакови  годишнини - 90 години от създаването на движение Паневропа, основано именно във Виена, чийто съучредител е проф. Иван Шишманов, 60 години от Римските договори и 10 години от членството на България в ЕС.

Министър Себастиан Курц също подчерта ролята на диалога за модернизирането и единството на Европа и изтъкна усилията на България за осигуряване на ефективна защита на външните граници на Съюза.

По време на разговорите си двамата външни министри са обсъдили и предстоящото ротационно председателство на Съвета на ЕС и приноса на страните от Триото Естония-България-Австрия в дебата за бъдещето на Европа.

Посланикът на България в Турция е повикан за консултации в София
Среща в МВнР с посланика на КНДР в България във връзка със ситуацията на Корейския полуостров

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина