Gerb

Семинар по повод отбелязването на Международния възпоменателен ден на Холокоста
26.01.2017
Print
Email

По повод отбелязването на 27 януари, обявен през 2005 г. от ООН за Международен възпоменателен ден в памет на жертвите на Холокоста, Министерството на външните работи и Софийският университет, в партньорство с Държавна агенция „Архиви“ организират семинар, посветен на ролята на дипломатите в спасяването на стотици евреи от депортация по време на Втората световна война.

През 2017 г. Международният алианс за възпоменание на жертвите на Холокоста е поставил акцент върху една по-малко известна на широката публика страница от драматичната история на Холокоста, тази за героичното дело на дипломати от различни държави, издали визи и документи на евреи и предотвратили тяхното депортиране в концентрационните лагери.

Семинарът е първи по своя замисъл и формат. В присъствието на представители на дипломатическия корпус в София, на българските еврейски организации, експерти, специалисти и студенти ще бъдат направени кратки презентации по темата от посланиците на Израел, САЩ, Италия, Албания и Испания. За историята на български дипломати ще разкаже експертът от Държавна агенция „Архиви“ г-жа Ваня Гезенко.

Събитието ще се проведе на 27 януари в Софийски университет - Нова конферентна зала от 13.00 до 15.00 ч.
 

Ради Найденов: Добрият маниер в дипломацията е да има последователност и приемственост
Посланик Румен Александров връчи акредитивните си писма на Н.В. Вилем-Александър, Крал на Нидерландия

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина