Gerb

Посланик Григор Порожанов връчи акредитивните си писма на президента на Китайската народна република
30.12.2016
Print
Email

Извънредният и пълномощен посланик на Република България в Китайската народна република Григор Порожанов връчи акредитивните си писма на президента на Китай Си Дзинпин. Официалната церемония се проведе на 19 декември 2016 г. във Великата зала на народите в Пекин.

В рамките на церемонията президентът Си Дзинпин заяви желанието на китайската страна за напредък в двустранните отношения и по-нататъшно практическо сътрудничество между двете държави. Той припомни посещението си в България през октомври 2009 г. като вицепрезидент на Китай и посещението на българския президент Росен Плевнелиев в Китай през януари 2014 г. Посещения, които допринесоха за напредъка и развитието на двустранните отношения и положиха основите за бъдеща успешна и ползотворна работа. Изрази убедеността си, че посланик Порожанов ще има активен принос в българо-китайските отношения.

Посланикът оцени високо постигнатите вече договорености между президентите на двете страни. Той заяви своята готовност да работи за развитие на двустранните икономически връзки и ежедневните контакти между хората на двете страни. Определи Китай като първостепенен стратегически партньор на България в Азия и изрази увереността си, че страната ни ще заеме подобаващо партньорско място по отношение на стартираните от президента Си Дзинпин инициативи, включително инициативата “Един пояс, един път”.

На церемонията от китайска страна присъстваха министърът на външните работи на Китай г-н Ван И, г-н Динг Ксюексианг, зам.началник на административния отдел на ЦК на ККП и началник на канцеларията на президента, г-н Гонг Тао, зам.генерален директор на дирекция “Европа” в МВнР на Китай. В приветствието си към посланик Порожанов, министър Ван И предаде поздрави за своя български колега министър Даниел Митов.

Посланик Любомир Попов връчи акредитивните си писма на президента на Египет Абдел Фатах ал-Сиси
Министър Митов изпрати съболезнователно писмо до колегата си от Руската федерация Сергей Лавров

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина