Gerb

Министър Даниел Митов се срещна със Секретаря по енергетиката на САЩ Ърнест Мониз и с представителя по търговия Майкъл Фроман
22.07.2016
Print
Email

Министърът на външните работи Даниел Митов и секретарят по енергетиката на САЩ Ърнест Мониз оцениха високо сътрудничеството между двете страни в  енергетиката и енергийната сигурност. Със срещата им на 21 юли започна работното посещение във Вашингтон на министър Митов, който приветства последователната подкрепа на САЩ за ключовите проекти за диверсификация на източниците и маршрутите за доставка на енергийни ресурси в България и региона. Те обсъдиха и напредъка в изграждането на интерконекторните газови връзки със съседните държави, с акцент върху съоръжението с Гърция и плановете на българското правителство да участва в строежа на терминал за втечнен природен газ край Александруполис.  Министър Митов открои и мерките за либерализация на енергийния пазар у нас, модернизацията на инфраструктурата, разширяването на газовото хранилище в Чирен и плановете да се изгради газово-разпределителен център у нас.

Секретарят Мониз заяви ангажимент сътрудничеството с България да се задълбочи и съвместните усилия към диверсификация на енергийните източници и маршрути да продължат. 

Министър Митов се срещна и с представителя по търговия на САЩ посланик Майкъл Фроман. Те обсъдиха двустранното търговско-икономическо сътрудничество между България и САЩ и възможностите търговският обмен и инвестиционното сътрудничество да се засилят. Преговорите за Трансатлантическото търговско и инвестиционно партньорство между ЕС и САЩ също бяха тема на разговора. Като главен преговарящ от американска страна посланик Фроман и министър Митов изразиха надежда  преговорите и договарянето на споразумението да приключат в кратки срокове. Двете страни се съгласиха, че взаимноизгодно споразумение би създало възможност за икономически растеж и е от особена важност на фона на резултатите от референдума за членството на Великобритания в ЕС и общата геополитическа ситуация в света. Сключването на ТТИП ще изпрати силен сигнал за единството и устойчивостта на трансатлантическата връзка във всичките й измерения – търговско-икономическо, политическо, както и от гледна точка на сигурността, подчертаха те.

Срещи на министър Митов през втория ден от посещението му в САЩ
Съобщение на МВнР във връзка с актуалната обстановка в Република Турция към 18.00 ч. на 21.07.2016 ч.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина