Gerb

Министър Митов се срещна с Председателя на Комитета за външна политика на Парламента на Грузия Тедо Джапаридзе
10.02.2016
Print
Email

Министър Даниел Митов се срещна днес с Председателя на Комитета за външна политика на Парламента на Грузия г-н Тедо Джапаридзе. Във фокуса на разговора бяха двустранните отношения между България и Грузия, сътрудничеството в рамките на регионални формати, европейската и евроатлантическата перспектива на Грузия, транспортни и енергийни проекти.

В рамките на срещата министър Митов насърчи европейската принадлежност и евроатлантическата интеграция на Грузия, като изрази готовност за споделяне на български опит при осъществяване на реформите в страната и оказване на експертно съдействие при изпълнение на европейски програми и проекти. Българският първи дипломат изрази и позиция в подкрепа на визовата либерализация за грузински граждани от страна на ЕС, като приветства бързия и устойчивия напредък, постигнат от Грузия в изпълнението на Плана за действие за либерализиране на визовия режим.

От своя страна Председателят на Комитета за външна политика на Парламента на Грузия благодари за последователната подкрепа на страната ни и даде висока оценка за българското председателство на Комитета на Министрите на Съвета на Европа.

По време на разговора бе подчертана необходимостта от използване на геостратегическите предимства на двете страни и потенциала им за разпределителни центрове на транспортни и енергийни коридори между Европа и Азия. „Грузия е важен партньор в реализирането на проекти за диверсификация на източниците и маршрутите на доставка на природен газ за Европа и България“, посочи министър Митов. Двамата изразиха готовност за развитие на партньорските отношения със страните от Южния газов коридор, както и за активизиране на сътрудничеството в Черноморския регион в съответствие с актуалната геополитическа среда.

Министър Даниел Митов се срещна с ръководството на Асоциацията на българските превозвачи
Съобщение на МВнР

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина