Gerb

Среща на министър Даниел Митов с председателя на комисията по външна политика на Върховната Рада на Украйна Ганна Гопко
8.02.2016
Print
Email

Двустранните българо-украински отношения и ситуацията в черноморския регион бяха във фокуса на срещата в МВнР на министър Даниел Митов с група украински парламентаристи, ръководени от председателя на комисията по външната политика на Върховната Рада на Украйна Ганна Гопко.

Министър Митов изрази твърдата и последователна подкрепа на нашата страна за независимостта и териториалната цялост на Украйна и обсъди с г-жа Гопко и украинските депутати кризата в източната част на страната през призмата на Минските споразумения и необходимостта от цялостното им прилагане.

Българският първи дипломат препотвърди пред украинските представители, че страната ни подкрепя европейската ориентация на Украйна и като приветства досегашните реформи, осъществени от Киев, посочи необходимостта от по-нататъшното им провеждане в области като върховенството на закона, борбата срещу корупцията и организираната престъпност, правата на малцинствата. В светлината на реформите министър Митов изрази и подкрепата на страната ни за визовата либерализация за украински граждани от страна на ЕС и декларира готовността на България да окаже експертна помощ на Украйна по теми и в области, в които имаме капацитет и опит.

Българският външен министър обсъди с украинските гости ситуацията на българското национално малцинство в Украйна и посочи, че над 200-те хиляди украински граждани с български етнически произход ще продължат и вбъдеще да бъдат мост за приятелство и сътрудничество между България и Украйна. Даниел Митов изрази надежда, че украинската държава и занапред ще продължи да провежда балансирана политика за защита правото на етническите българи да изучават майчиния си език.

Съобщение на МВнР
Позиция на МВнР по изстрелването на ракета с далечен обсег от КНДР на 7 февруари 2016 г.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина