Gerb

Министър Даниел Митов се срещна с президента на Ислямска република Иран Хасан Роухани
20.12.2015
Print
Email

Министър Даниел Митов се срещна с президента на Ислямска република Иран д-р Хасан Роухани. Срещата се проведе днес в Техеран и бе в рамките на двудневна официална визита на българския външен министър в столицата на Иран.

Сред акцентите в разговора между министър Митов и Хасан Роухани бяха доброто сътрудничество между България и Иран, възможностите за развитие на газовите и транспортни коридори от Ислямската република към Европа, кризата в Близкия изток, както и тематиката около бежанските потоци.

„България отдава голямо значение на отношенията си с Иран. Близкото географско разположение и традиционно добрите контакти обуславят интереса ни към постоянното засилване и подобряване на двустранния диалог", заяви министър Митов. От своя страна д-р Роухани коментира, че страната ни е близък приятел на Иран и се ползва с нейното изключително доверие.

В рамките на срещата бе обсъдена и кризата в Сирия. Българският първи дипломат отново подчерта, че териториалната цялост на държавата трябва да бъде запазена, а конфликтът - разрешен с водещата роля на страните от региона.

Даниел Митов изтъкна и позицията на България относно постигането на споразумение по Съвместния всеобхватен план за действие по иранската ядрена програма. „Приветстваме споразумението и се надяваме договореностите да бъдат изпълнени възможно най-скоро“, заяви той. По думите му това ще доведе до нови възможности за развитие както на двустранните отношения между Иран и България, така и на тези между Иран с ЕС.

Малко по-рано през деня министър Митов посети Школата за международни отношения към МВнР на Иран. Там той изнесе лекция на тема „Предизвикателства и възможности в Близкия изток – поглед от България”.
 

Заключителна пресконференция по проект „Подобряване на ефективността и оптимизиране на структурата на ...
Посланик Стефан Тафров бе избран за председател на Групата на посланиците франкофони в ООН

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина