Gerb
Куба
последна актуализация: 1.12.2017 г.

 

Посолство на Република България в Хавана, Република Куба

Адрес: 5-ta avenida № 6407, esquina a 66, Miramar, Playa, Ciudad de La Habana
Телефон: +537 204 67 66;
Дежурен телефон извън работно време: +535 286 24 49
Работно време: понеделник-петък 08.30-17.00
Приемно време на консулската служба: понеделник-петък 08.30 - 17.00
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/kuba


Посолството на Република Куба в София
Адрес: гр. София 1113, ул. „Константин Щъркелов” 1
Телефон: +359 2 872 09 96; +359 2 872 20 14
Факс: +359 2 872 04 60
Консулска служба: Вт и Чт, 10.00 - 12.00 ч.
E-mail: [email protected]
[email protected]

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Ураганът Ирма, преминал през Куба от 7 до 10 септември, нанесе сериозни поражения в централната и северната част на Куба, включително популярната островна туристическа дестинация в тази част на страната – Los Cayos. Работи се усилено за възстановяване на всички курорти преди началото на високия туристически сезон през м. ноември. Хавана и другите туристически зони вече възобновяват нормалния си ритъм. Пътищата са разчистени и летищата работят по график. МВнР препоръчва да се обърнете към туроператора си или туристическа агенция за информация за състоянието и функционирането на конкретни хотели.

След преминаването на урагана зачестиха случаите на болни от вирусите със сходна симптоматика денге и зика. Има опасност от заразяване. МВнР препоръчва пътуващите да се придържат към съветите на Министерството на здравеопазването и на Българския червен кръст за предпазване от ухапвания от комари и от заразяване с вируса зика: http://www.redcross.bg/advice/zika.html

Местна валута

Куба притежава две официални валути:

кубинско конвертируемо песо (CUC)

национално песо (CUP)

Транзакциите с чужденци почти винаги са в CUC. Независимо от горното, чуждите туристи следва да познават и местното песо, тъй като е обичайна практика да бъдат излъгани при връщане на ресто или при смяна.

Обмяната на щатски долари се облага с допълнителна 10% такса. CUCне могат да се обменят извън Куба, поради което е препоръчително това да бъде направено преди напускането на страната.

Невинаги е възможно успешно заплащане на сметките с дебитни / кредитни карти.  

Престъпност и сигурност

Като цяло Куба се смята за сигурна страна.

В последно време се увеличават случаите с чужденци, станали жертва на кражби, особено в гр. Хавана (кварталите Стара Хавана, Хавана Център и Ведадо), както и на Малекона и на Хаванските източни плажове.

Нараства информацията за престъпления /дребни улични кражби/ с прилагане на насилие. Препоръчително е нощно време в обичайните туристически дестинации и многолюдни места, вниманието на туристите да бъде повишено. Има случаи на откраднати лични чанти и вещи на български граждани в ресторанти, нощни барове, както и изчезнали пари и лични вещи от хотелски стаи.

Личният багаж, документи, пари и пътни билети, задължително трябва да се съхраняват на сигурно място, сейф. Носете в себе си копия на личните документи.

Препоръчително е да не се носят скъпи бижута и да не се демонстрира наличие на голямо количество парични средства.

При обир следва да се подаде жалба за престъплението пред местната полиция, откъдето да се поиска документ (ComprobantedeDenuncia), потвърждаващ, че това е направено.

При откраднати български лични документи следва да уведомите посолството, с цел навременното им обявяване за невалидни.

Особености на законодателството

Куба се бори активно срещу детския секс туризъм. Значителен брой туристи са осъдени за секс с малолетни и непълнолетни, като присъдите за подобни нарушения варират от 7 до 25 години лишаване от свобода.

Следва да не приемате, при никакви обстоятелства, да пренасяте багаж на други лица. Пътуващите трябва да приготвят сами своя багаж.

С големи присъди се наказват престъпления като трафик на наркотици, въоръжено нападение, изнасилване и съдействие за нелегална емиграция.

Допустимото съдържание на алкохол в кръвта при шофиране на територията на Куба е 0.04%. Шофирането в нетрезво състояние се наказва.

Съдебните процедури и полицейското разследване са бавни и продължителни.

Според кубинската съдебна система, обвинения не се повдигат до приключване на полицейското разследване и виновното лице може да бъде задържано през целия период на разследване.

Посетителите на Куба следва да избягват военните зони и всички други строго охранявани обекти, които не винаги са обозначени. Забранено е да се снимат военни и полицейски обекти и техните служители, пристанища, железопътни линии и летища.

Митнически изисквания

Забранен е вносът в Куба на: наркотици, някои лекарства, оръжие и експлозиви, порнографски материали, литература, която може да се смята за подривна, забранени животински и растителни видове, лесно развалящи се храни, радио предавателни станции, безжични микрофони, радио и TV-предаватели, ако са различни от домакинските, системи за данни (Router, switches, etc), GPS-апарати, сателитни антени и приематели, климатици и всякакви малки електрически уреди, които имат значителен разход на електрическа енергия. Подобни предмети се конфискуват, без компенсиране.

Митническите власти могат да конфискуват всичко, което сметнат, че не е за лична употреба при едно туристическо пътуване.

Те могат да приложат също така високи митнически тарифи за пътници, чийто багаж надвишава 30 кг. или за лица, които носят повече от 10 кг. лекарства. Лекарствата следва да са поставени в отделна торбичка и най-отгоре върху останалия багаж.

От Куба може да бъдат изнесени до 50 броя пури без документ за произхода им. При по-голямо количество, трябва да се декларират пред компетентните митнически власти като се представи сертификат за произход, в противен случай куфарът може да бъде задържан, а пурите конфискувани.

Закупени в Куба произведения на изкуството, стари книги и мебели, включително скулптури и картини, следва да се придружават от експортно разрешение, обикновено издавано от държавните галерии. Друга възможност е те да бъдат регистрирани в Националния регистър за културни ценности: RegistroNacionaldeBienesCulturales, Calle17, No. 1009 e/10 y12, Vedado, tel.: +53 7 833-9658.

Повече информация ТУК.

Движение по пътищата

Градските автобуси са изключително нередовни и обикновено пренатоварени. Туристическите агенции обикновено предоставят добри автобусни услуги между летищата, хотелите и комплексите. В добро състояние са и автобусите, използвани за организирани от хотелите еднодневни турове.

Радио-такситата обикновено са сигурни. Следва да се избягват нелицензирани автомобили, предлагащи такси услуги. Жълтите, триколесни „коко-таксита” са несигурни и също следва да се избягват.

Пътната обстановка в Куба е сложна, поради което е за предпочитане българските граждани да избягват да шофират в страната или когато това е неизбежно да проявяват повишена бдителност.

Пътните знаци са недостатъчни и често биват поставени по объркващ начин. Мотоциклетисти, велосипедисти, трактори, пешеходци, каруци и добитък често се озовават в средата на пътното платно.

Голяма част от автомобилите са стари и не са добре поддържани, което създава предпоставки за инциденти. Като цяло кубинските шофьори карат невнимателно, без да се съобразяват с пътната обстановка и знаците и предпочитат да сигнализират с ръце, вместо да използват мигачите на автомобила. 

Основната, прекосяваща острова по дължина магистрала е в сравнително добро състояние, за разлика от голяма част от останалите пътища. Не се препоръчва шофирането нощно време.

Не се препоръчва да качвате пътници на автостоп.

Пътни произшествия са честа причина за арестуване и осъждане на чужденци. Независимо от характера на инцидента, могат да минат между 5 месеца и една година, преди да се стигне до съдебен процес. В повечето случаи, водачите няма да получат разрешение за напускане на Куба до приключване на процеса.

Българските граждани следва да внимават когато връщат нает автомобил. Независимо, че при наемането на автомобила те плащат и за застраховка, покриването на щетите не винаги е същото както в България. Ако причинената щета е по ваша вина, твърде е възможно агенцията, която е отдала автомобила, да анулира покритието на щетите и да поиска да възстановите повредите. Наемните агенции са държавни и могат да попречат на вашето отпътуване от страната, в случай, че не платите всички задължения към тях.
 

Здравни съвети

В последните години в кубинската столица и някои градове на Куба са регистрирани случаи на заболяване от холера. Първите симптоми на заболяването са силно разстройство, което може да стигне и до 30-40 пъти дневно и повръщане на слузеста течност. Наблюдава се: бързо обезводняване на организма на заболелия, болки в мускулите, отпадналост и минимално уриниране.

Както в много други страни в Карибския район и Латинска Америка, пътуващите за Куба следва да вземат предпазни мерки срещу ухапвания от комари. В Куба има огнища на комари „аedesaegypti” и “aedesalbopictus”, разпространяващи треска Денге и вируса „Чикунгуня” , които са ендемични за региона на Латинска Америка и Карибите.

За първи път кубинските здравни органи потвърдиха наличието на вируса „Чикунгуня” /CHIKV/ в страната на 18 юни 2014 г. в съобщение на Министерството на народното здраве.

Инкубационният период на CHIKVе около седем дни. Симптомите характерни за болестта са: висока температура, силна болка в ставите, подуване, болки в гърба, а в някои случаи кожен обрив. Заразяването може да причини остро, под остро и хронично заболяване, като последните две може да доведат до неподвижност на пациентите.

Препоръчително е пътуванията до страната да се планират с отчитане на риска от заразяване с CHIKVи Денге, за предпазване, от които не съществуват ваксини. Следва да се прилагат мерки за избягване на ухапване от насекоми. Комарите “Aedes” са най-активни по време на светлата част от денонощието. Особено повишено следва да е вниманието рано сутрин и преди залез.

Съществува също така информация за отделни случаи на вирусен менингит, конюнктивит и хепатит А, включително и в градските райони на Хавана.

Съществува риск от заразяване със Зика. В Куба има потвърдени над 10 случая.

При симптоми на заболяване незабавно трябва да се потърси лекарска помощ. Българските туристи, намиращи се в кубинската столица могат да се обърнатза помощ към болница „Сира Гарсия” (ClinicaCentralCiraGarcia) в Хавана. Адресът на болницата е: Calle20, No. 4001, EsquinaAv. 41, Playa, LaHabana, телефони: 7204 2811; 7204 2812; 7204 2813; 7204 2814, а в провинцията - към най-близкото здравно заведение. При организиран туризъм, следва да се потърси съдействие от администрацията на хотелите, където са настанени туристите.

В повечето болници плащането трябва да се гарантира предварително, чрез представяне на застраховка, дебитна или кредитна карта, налични средства в брой. Всички плащания за лечение трябва да се направят преди напускане на страната. Кубинските власти не разрешат да се напусне страната, ако има неплатени сметки за медицинско обслужване.

От 1 май 2010, всички посетители на Куба следва да представят здравна застраховка. При пристигането в страната от тях може да бъде поискано да представят застрахователна полица, застрахователен сертификат или карта за медицинска помощ, валидни за периода на престой в Куба. Тези, които не притежават някой от горните документи, могат да бъдат задължени да закупят застраховка от кубинска застрахователна компания на място.

Течащата вода не може да се използва за пиене или правене на лед, ако не е предварително преварена. Препоръчва се използване на бутилирана минерална или изворна вода. Не трябва да се ядат сурови плодове и зеленчуци, без да бъдат измити. Следва да се избягва приготвена храна, закупена от улични търговци.
 

Климат

Ураганният сезон в Карибския район е в периода от началото на м.юни до края на м.ноември. По време на ураган или тропическа буря транспортът, услугите (електричество, вода, банки, медицинско обслужване), включително снабдяването с продоволствени стоки, могат да бъдат преустановени.

Препоръчително е да се следи информацията на  http://severe.worldweather.org/; http://www.nhc.noaa.gov/ и https://www.gov.uk/guidance/tropical-cyclones.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани трябва да имат издадена виза от съответното кубинско посолство или туристическа карта, която могат да си набавят от тур-операторите при закупуването на туристически пакет.

Паспорта трябва да е с валидност шест месеца от влизането в страната. Препоръчително е да има поне две празни страници за полагане на съответните печати.

Посещаващите Куба следва да се въздържат от извършване на всякаква търговска дейност, когато пътуват с туристическа виза. При пътувания с цел бизнес е необходимо да бъде получена предварително бизнес виза. При културни прояви също е необходимо получаването на съответна виза.

Куба не признава двойното гражданство. В тази връзка, български граждани имащи и кубинско гражданство следва да влязат в Куба с техния кубински паспорт. Те трябва да покажат валиден български паспорт, за да напуснат Куба.

Българи, които са родени в Куба и нямат кубински паспорт, могат да имат проблеми при влизане и напускане на Куба, поради което следва да проверят в кубинското посолство в София, доколко отговарят на кубинските емиграционни разпоредби.

Сключването на брак с кубински гражданин не означава автоматично получаване на разрешение за пребиваване в Куба. За пребиваване в жилището на съпруга или съпругата следва да се получи персонална виза, която предоставя правото за регистрация пред местните власти. При неспазване на тези разпоредби, кубинският гражданин (съпруг или съпруга) може да бъде глобен или включително осъден на затвор.

Кубинските власти засилиха здравния скрининг при влизане в страната, включително на Международно летище „Хосе Марти” в Хавана. Ако пристигащите имат висока температура или симптоми на инфекциозни заболявания  и болести като Зика, могат да бъдат обект на медицински преглед. В някои случаи е възможно поставяне под медицинско наблюдение за период до 10 дни. 

Пътуване на деца под 18 г.

При пътуване на деца под 18 г. следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /Пълномощно/ от един или от двама родители в съответствие с конкретния случай.

За визова информация, извън посочената в настоящите препоръки пътуващите следва да се обръщат към посолството на Куба в Република България /на указания по-горе адрес/ или към съответното дипломатическо/консулско представителство на Куба в страната на пребиваване

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Телефонните връзки по принцип са проблемни. Позвънявания, включително на важни институции, могат да останат без отговор. Възможно е, поради технически проблеми, да бъдете свързани с различен от набрания номер. В големите градове съществува надеждна мобилна връзка. Обикновено картите от български мобилни оператори функционират в Куба, ако са пригодени към северно-американските стандарти и имат роуминг. При необходимост от закупуване на карта от местен мобилен оператор следва да се установи контакт с Cubacel на +53 52642266.

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

Куба не е страна-членка към Хагската конвенция за заверка с „апостил” на публични актове.

Процедурата за заверка и легализация на документи от Куба, предназначени за Република България, е следната:
• заверява се от външното министерство на Куба;
• заверката на МВнР на Куба се удостоверява от посолството на Р България в Куба.
Процедура по заверка на документи от Република България, предназначени да се ползват на територията на Куба:
• заверка от българското външно министерство;
• заверка от посолството на Куба в София;
• заверка от кубинското Външно министерство.
Така оформените документи следва да бъдат придружени с превод, заверен по същия установен ред.

Изготвяне на лични документи

Поради липса на инсталирано техническо оборудване за снемане на биометрични данни – пръстови отпечатъци и снимка, посолството на Република България в Куба, временно не приема молби за издаване на нови паспорти и лични карти.

Консулската служба към посолството може да приема заявления за издаване на Временен паспорт.

На български граждани, намиращи се на територията на Доминиканска република, Ямайка и други страни, покривани в консулско отношение от Консулската служба към посолството, може да бъде оказано съдействие и за издаване на документ за пътуване ETD (Emergency travel document) от посолството на друга държава членка на ЕС със седалище в съответната страна.

Гражданско състояние

При раждане, брак или смърт на територията на Куба, съответните кубински документи – удостоверения за раждане, брак и смърт, снабдени със заверка на Министерство на външните работи на Куба, се представят за удостоверяване със заверка от Посолството на РБ в Хавана.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина