Gerb
Бутан
последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

 

Кралство Бутан

 

Между Република България и Бутан няма установени официално дипломатически отношения. По тази причина, България няма свое посолство в столицата на Бутан Тхимпху, а Бутан няма акредитирано за България посолство от трета държава. Обслужващо посолство за Бутан е българското посолство в Ню Делхи, Индия.

Посолство на Република България в Ню Делхи, Индия
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
Телефон: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Мобилен номер (за спешни случаи): +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Местната валута е нгултрум (NU). Приемат се и индийски рупии.

Престъпност и сигурност

От всички държави членки на ЕС единствено Дания и Австрия имат свои дипломатически представителства в Бутан:

Представителство на Дания в Тхимпху
Representation Office of Denmark, P.O.Box 614, Thimphu
Тел.: +975 2 323331
E-Mail: pbhrpk@um.dk

Представителство на Австрия в Тхимпху
Austrian Coordination Office for Development Cooperation
P.O.Box 307, Thimphu
Тел.: +975 2 324495
E-Mail: thimphu@ada.gv.at

Като част от общото взаимодействие между страните-членки на ЕС в консулската област, Дания и Австрия са водещи при възникването на кризисни ситуации в Бутан, като природни бедствия, самолетни катастрофи или пътнотранспортни произшествия с автобуси, в които са засегнати голям брой европейски граждани. При възникването на такива ситуации дипломатическите представителства на тези две държави имат готовност да оказват съдействие на гражданите на другите страни-членки на ЕС, в това число и на българските граждани, с препоръки и чрез взаимодействие с местните власти в Бутан, както и с акредитираните в Ню Делхи или Банкок посолства на съответните държави-членки на ЕС.

Препоръчително е пътуващите за Бутан български граждани да оставят своите координати за връзка в посолството на България в Ню Делхи, Индия.

Митнически изисквания

В Бутан можете да внесете неограничено количество чужда валута. Препоръчително е да носите щатски долари и евро в брой, както и пътнически чекове или кредитни карти.

Има изискване за деклариране при влизане в страната на: компютри, мобилни телефони, видеокамери или друга електроника. При излизане от страната митническите власти проверяват наличността на внесената техника.

Забранен е вносът на: оръжие, муниции, взривни вещества, наркотици, тютюневи изделия.

ВНИМАНИЕ!

  • В Бутан е забранена покупко-продажбата на тютюневи изделия, както и тютюнопушенето в страната. Незаконното внасяне на тютюневи изделия е наказуемо според местното законодателство.
  • Налагат се строги наказания за притежаването,  употребата и търговията с наркотици.
  • Забранен е износът на антики и редки религиозни експонати с художествена стойност.
     

От Бутан можете да изнесете неограничено количество чужда валута.

Особености на законодателството

Бутан е единствената страна в света, в която е забранено тютюнопушенето и търговията с тютюневи изделия.

Еднополовите отношения са наказуеми. Въпреки, че не са известни случаи на наложени наказания в това отношение, пътуващите за Бутан би следвало да се съобразяват с тази особеност и чувствителността на обществото към подобно поведение, като избягват демонстративни прояви.

Движение по пътищата

Без особености.

Здравеопазване

Особено важно е да поддържате постоянна хигиена, като измивате често ръцете си. Плодовете и салатите следва да се обработват добре преди консумация. Водата от водопровода може да се употребява само преварена. Препоръчително е да пиете бутилирана вода. Носете със себе си и най-необходимите лекарства.

Климат

В южната част на страната, където климатът е тропически,  сезонът на мусоните продължава от юни до октомври. В северната част климатът е високопланински. Поради местоположението на Бутан високо в Хималаите, летните температури в страната не надвишават 17-18 градуса. Зимите в северен и централен Бутан са сурови, с минимални температури под -15 градуса.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани могат да пътуват до Бутан с международни паспорти, валидни най-малко до шест месеца от датата на пътуването.

За виза българските граждани могат да кандидатстват по електронен път чрез оторизирани от бутанските власти туроператори. Одобрението за виза също се получава по електронен път и се представя при влизане в страната, където се полага и визата.

За повече информация ви препоръчваме сайта на бутанското Министерство на външните работи, който можете да посетите от ТУК.

Внимание!

В Бутан може да се влезе легално единствено по два начина: по въздух през летището в Паро или по суша през Фуентшолшнг на границата с Индия.

Бутанската държавна авиокомпания Druk Air е единствената действаща въздухоплавателна компания, която изпълнява полети до Банкок, Калкута, Ню Делхи, Дака, Гайя, Катманду и Янгон.

Препоръчително е до Бутан да се пътува по въздух. Групови или индивидуални пътувания до Бутан следва да бъдат организирани от оторизиран международен или местен туристически оператор. Повече подробности за пътуващите за Бутан  можете да намерите на сайта на Бутанската туристическа служба ТУК.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Избягвайте големи физически натоварвания през периода на адаптация.

Поемайте достатъчно течности, особено през горещия сезон.

Поемайте лека храна и ограничавайте мазните ястия.

Прекалената употреба на алкохол натоварва допълнително тялото, което и без това функционира с намален капацитет.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред дипломатическите представителства на Австрия или Дания в столицата на Бутан Тхимпху.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина