Gerb
Фиджи
последна актуализация: 21.10.2016 г.

 

 

Република Фиджи

 

Република България няма посолство във Фиджи. Българските граждани, намиращи се на територията на Фиджи, могат да потърсят съдействие от посолството ни Канбера, Австралия

Посолство на Република България в Канбера, Австралия

Адрес: 29 Pindari Crescent, O’Malley, Canberra, ACT 2606
Пощенски адрес: P.O.Box 6096 Mawson, ACT 2607 Canberra, Australia
Телефон: +612 62869700
Факс: +612 62869600
Телефон за спешни случаи: +614 3800 5187
Работно време на посолството: 09:00 - 17:30 ч.
Приемно време на консулска служба: 09.30 - 12.30 ч.
 
Посолство на Фиджи в Белгия
Fiji Embassy
Square Plasky 92 - 94 
1030 Brussels
BELGIUM 
Tel: (32-2) 736 9050
Fax: (32-2) 736 1458
 
 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута
 
Местната валута е фиджийски долар.
1 фиджийски долар = 0.87 лева
1 фиджийски долар = 0.44 евро
1 фиджийски долар = 0.49 щ.д.
 
Сигурност
 
Рискът от гледна точка на сигурността и престъпност е по-висок в градовете. Информирайте се в хотела си предварително за това, дали има райони, които следва да избягвате. Джебчийството и кражбите на вещи от хотелските стаи са разпространени престъпления спрямо туристите. Пазете грижливо личните си документи и ценности. Избягвайте да се разхождате сами в тъмната част на деня (най-вече жените), особено в изолирани и пустинни местности. Ако ползвате такси, не позволявайте на шофьора да качва други пътници и не се качвайте в такси, което вече превозва други пътници.
 

Митнически изисквания

Всички забранени стоки или такива, които са ограничени, следва да бъдат декларирани при влизане. Списък на забранените или ограничени стоки можете да намерите ТУК. Повече подробности са достъпни на интернет-страницата на Митническата и проходна агенция на Фиджи на адрес http://www.frca.org.fj/arriving-in-fiji/.

При пристигане във Фиджи следва да бъде попълнена пътническа декларация по образец. Следва да се има предвид, че последствията от неправилна, грешна или неточна информация могат да бъдат тежки глоби, затвор или и двете.

На митниците във Фиджи има два коридора – червен и зелен. Червеният се ползва, когато пренасяте забранени или ограничени стоки или стоки облагаеми с данък, превишаващи количествата, които може да внесете безмитно. Във всички останали случаи се ползва зеленият коридор. Багажът Ви може да бъде проверен от митническите власти, независимо дали ползвате червения или зеления коридор – в такъв случай следва да отворите багажа си за проверка.

Можете да внесете неограничени количества валута, която задължително се декларира, както и стоки за лична употреба както следва:

  • до 500 цигари или комбинация на тютюнени изделия с тегло до 500 грама
  • 2 литра алкохол /концентрат/ или 4 литра вино или бира или тяхната комбинация, без да се превишава лимитът за всеки отделен продукт.
  • Подаръци до 500 фиджийски долара могат да се внесат безмитно.
     

Износ: свободен износ на стоки (различни от алкохол и цигари), които не следва да превишават сумата от 400 фиджийски долара. Допуска се износ на валута до размера, деклариран при влизане.При напускане на Фиджи пътниците, с изключение на децата под 12 години, следва да заплатят такса „отпътуване“ в размер на 20 фиджийски долара.

Особености на законодателството

Според законодателството на Фиджи е незаконно лице да бъде под въздействие на алкохол по летищата и в самолетите. Интоксикирани пътници, които са пристигнали със самолет, могат да бъдат задържани от полицията още на летището.
Ако сте арестувани, помолете полицията да се свърже с посолството на България в Канбера или с най-близкото консулство или посолство на държава-членка на Европейския съюз.
 
Отношението към проявите на хомосексуализъм е комплексно, като същият е декриминализиран от 1 февруари 2010 г.
 

Движение по пътищата

Движението се извършва в лявата лента на пътното платно. Пътищата се реконструират, тесни са и имат много завои. Не се препоръчва шофиране през нощта. Стриктно да се запазват ограниченията за скорост. В населените места максималната скорост е 50 км/ч, а извън тях – 80 км/ч. Около населените места следва да се шофира с особена предпазливост, тъй като местните жители се движат изключително близо до моторните превозни средства, а понякога седят сами или на групи на пътя. Предпазните колани са задължителни.Шофирането под въздействие на алкохол води до арест за изясняване на обстоятелствата и взимане на допълнителни проби.

Здравеопазване

Равнището на здравеопазването и обслужването в болничните заведения във Фиджи като цяло не отговаря на европейските стандарти. От януари 2008 г. се наблюдава периодично избухване на епидемии от тиф, включително със смъртни случаи. Често срещани болести във Фиджи са тиф, хепатит, лептоспироза, туберкулоза, морбили и паротит. За избягване на заразяване се препоръчва преваряване на питейната вода или бутилирана вода, избягване на кубчета лед, сурова или недосготвена храна. Внимавайте изключително като се храните с риба – сигуатера /отравяне предизвикано от корална риба/ е опасност във Фиджи. Да се вземат необходимите мерки срещу комари (спрейове, лосиони, мрежи против комари.)
 
Препоръчителни са ваксини срещу хепатит А и Б, тиф, жълта треска, морбили, паротит и рубеола, както и срещу тетанус-дифтерия.
 

Климат

Климатът е тропически, океански, влажен. Средните месечни температури са около 25 градуса през зимата (от май до ноември) и около 31 градуса през лятото (декември – април). Дъждовният сезон във Фиджи е от ноември до март, като обикновено по това време е и ураганният сезон (ноември – април). Температурата на водата е около 26 градуса целогодишно.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ

Българските граждани могат да пътуват до Фиджи с международен паспорт, валиден най-малко 6 месеца от датата на напускане на страната. При предявяване на билети за връщане или продължаване на полета, както и при доказване на достатъчно финансови средства при пристигане се получава разрешение за влизане с максимален срок на валидност до четири месеца. По принцип е възможно продължаване на разрешението за престой с още два  месеца, ако заявлението за продължаването на престоя е било подадено преди изтичането на разрешения срок за престой.

Препоръчва се  да носите със себе си удостоверения за сключен граждански брак (когато пътувате със съпруг/а), както и удостоверения за раждане на децата Ви.

Препоръчителни са ваксини срещу хепатит А и Б, тиф, жълта треска, морбили, паротит и рубеола, както и срещу тетанус-дифтерия.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчително е да сте изключително предпазливи при пътуване до столицата Сува, където има повече криминални прояви и възможни размирици. Криминалните прояви са се увеличили в последно време (нападения с цел грабеж, джебчийство, изнасилвания).  Да се избягват разходките през нощта. На жените не се препоръчва да посещават сами изолирани плажове, както и тяхното облекло да бъде съобразено с местните традиции, когато се намират извън хотелските центрове.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани, пребиваващи на територията на фиджи, могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред дипломатическо представителство на страна-членка на ЕС във Фиджи.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина