Gerb
Тунис
последна актуализация: 12.01.2018 г.

 

 

Тунизийска република

Посолство на Република България в Тунизийската република
Адрес: 5 Rue Ryhane, Cité Mahrajène, 1082 Tunis
Тел.: +216 71 798 962
Дежурен телефон в извън работно време: +216 22 835 427
Работно време: 8.00 – 16.30 ч.
Е-mail: Embassy.Tunis@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/tunisia

Акредитирано за България е посолството на Тунис в Белград.

Посолство на Тунис в Белград
Тел.: +381 11 3690 194; +381 11 3691 961
Факс: +381 11 2651848

 

Обща информация

Местна валута

Тунизийски динар (TND)

Местна валута може да бъде закупена във всяка местна банка, както и в обменните бюра с представянето на чуждестранен документ за самоличност. Следва да се има предвид, че при желание за закупуване на чужда валута е необходимо да бъде представено бордеро, с което първоначално са обменени парите при пристигане в Тунизийската република.Тунизийските граждани нямат право да притежават чуждестранна валута.

 

Сигурност

Предвид усложнената обстановка в редица градове на Тунизийската република през последните няколко дни, напомняме на българските граждани, че при пътуване в страната е препоръчително да се осведомяват за последните развития, да се регистрират на сайта на МВнР, както и да избягват места с големи струпвания на хора, протести и манифестации. Пътуванията в районите по границите с Либия и Алжир са нежелателни. 

Ситуацията в Тунис остава напрегната в резултат на фактори като: нестабилност и нарастваща терористична заплаха в региона; активизиране на радикални ислямисти; военни действия в Либия; трудно контролируеми участъци по границите с Алжир и Либия; освобождаване на контролирани от Даеш територии и завръщанена  бойци на терористичната организация, воювали в други арабски държави и особено  в съседна Либия. 

Предвид продължаващата реална заплаха от терористични действия на територията на страната, включително идваща от съседна Либия, след консултация с правителството и парламента, президентът на Тунизийската република Бежи Каид Ессебси обяви, че извънредното положение в страната се удължава за пореден път с  три месеца, считано от 12 ноември 2017 г.

В рамките на извънредното положение властите си запазват правото да ограничават провеждането на стачки и други масови събития, затварянето на места за социални прояви и предприемане на извънредни мерки при нужда.

Анти-терористични операции се провеждат редовно в зоните по границата с Либия и Алжир, както и в планинските райони в провинциите Касрин и Кеф. Официално, с държавен декрет, е създадена буферна зона, в която пътуванията са забранени, освен с изричното разрешение на областния управител. Буферната зона обхваща пустинната част южно от линията Бир Рижм Маатуг – Бурдж Бургиба – Бен Гарден, зоните в непосредствена близост до границите с Либия и южните граници с Алжир, както и зоните по алжирско-тунизийската граница в централната част на страната. Навлизането в буферната зона без разрешение се смята за нарушение на закона и се преследва с необходимата строгост. За особено опасен район се възприемат и планинските зони в северозападната част на Тунис и в близост до границата с Алжир и пътуването до тях не се препоръчва, освен при крайна необходимост.  

 

На българските граждани се препоръчва да се въздържат от пътувания в посочените южни и централни части на страната, както и по границите с Алжир и Либия и да се информират в максимална степен за актуалната обстановка в страната преди пътуване. Препоръчва се също така да бъдат избягвани извънградските зони в триъгълника между Силиана, Кейрауан и Касрин. 

Към момента дейността на терористичните групи е насочена основно към военни и полицейски цели на територията на цялата страна, но заплашени са и цивилни цели, в т.ч.: чуждестранни дипломатически представителства, туристически обекти и чужди граждани. В контекста на масираната военна офанзива срещу "Ислямска държава" може да се очаква тази тенденция да се запази.

 

Престъпност 

 

Наблюдава се повишаване нивото на престъпността след събитията от 14 януари 2011 г. и в частност увеличаване броя на криминалните прояви, хулиганството, дребните кражби и най-вече джебчийството. Българските граждани в страната следва да положат усилия за опазване на личните си вещи и документи. Препоръчва се гражданите да пътуват с копие от задграничния си паспорт и копие на страницата с граничния печат за влизане в страната.

 


Здравеопазване
 

При пътуване за Тунис се препоръчва