Gerb
Саудитска Арабия
последна актуализация: 15.12.2017 г.

 

 

Кралство Саудитска Арабия

 

България няма свое посолство в Риад. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Саудитска Арабия, могат да се обръщат за съдействие по консулски въпроси към някое от посолствата на Република България в съседните държави – Кувейт, Йордания или Йемен.

Посолство на република България в Кувейт
Адрес: P.O. Box 12090 – Shamia 71 651; Kuwait, Jabriya, Area 11, Str.1 (H. 272) and Str.107 (H. 31)
Тел.: +965 251 44 58; +965 251 44 59
Факс: +965 253 14 53
Работно време: 08.00 – 14.30 ч.
Консулска служба
Работно време: 08.30 – 11.00 ч.
E-mail: Embassy.Kuwait@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/kuwait

Посолство на Република България в Аман, Йордания
Адрес: Um Uthaina, 7, Al Mоsel Str., 11195 Amman, P.O.Box 950578
Тел.: +9626 5529391; +9626 5539392
Факс: +962 6 5539393
Работно време: Нд - Чт, 8.30 – 14.30 ч.
E-mail: Embassy.Amman@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/jordan
Консулска служба
Тел.: +962 6 552 93 91; +962 6 553 3243
Работно време: Нд - Чт, 9.00 – 12.00 ч.
E-mail: Consulate.Amman@mfa.bg

Посолство на Република България в Сана, Йемен
Адрес: Area “Asr”, 4 th Str., Residence No5, Sana’a , Yemen; P.O.Box 1518
Тел.: +967 1 208469; +967 1 206164
Работно време: Сб - Ср, 9.00 - 13.30 ч.
Е-mail: Embassy.Sanaa@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/yemen
 

Посолство на Кралство Саудитска Арабия в София

Адрес: София 1618, Витоша, ж.к. Манастирски ливади,

бул. “Братя Бъкстон” No 35

Tел.: +359 2 439 15 11; +359 2 862 10 58

Факс: +359 2 862 06 30

E-mail: soemb@mofa.gov.sa

Работно време: 09:00 - 16:00 часа

Почивни дни: събота и неделя 

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Саудитски риал (SAR)

Препоръчително е да носите у себе си евро или щатски долари, чекове, карти за банкомати или кредитни карти.

Престъпност и сигурност

Внимание! С оглед на последните събития в региона, препоръчва се да се избягват местата с големи струпвания на хора, които биха могли да прераснат в демонстрации.

Препоръчително е непрекъснато да се следи от достоверни източници развитието на обстановката както в страната, така и в съседните страни от региона.

Като цяло, висок остава рискът от терористични нападения в страната. От началото на терористичните атаки през 2003 г. саудитските сили за сигурност продължават акциите си срещу екстремистките терористични групировки. Задържани са значителни количества оръжие и муниции. Последният по-голям сблъсък между терористите и силите за сигурност бе в Jizan през октомври 2009 г.

В югозападната част на страната, близо до границата с Йемен въоръжените сблъсъци между части на саудитската армия и йеменските партизани продължиха от ноември 2009 г. до края на 2010 г. Независимо от постигнатото примирие, не е препоръчително да се пътува до провинциите Jizan, Asir  и Najran.

Особености на законодателството

В Саудитска Арабия особено строго се прилагат нормите на мюсюлманското законодателство - Шариата.

Изключително важно е да се зачитат мюсюлманските правила, порядки и забрани.

В страната има строга забрана за консумацията и продажбата на алкохол.

Забранено е фотографирането на джамии, военни обекти и такива сгради, които са със стратегическо значение. Забранява се също така да бъдат фотографирани жени.

Забранени са демонстративните прояви на близост между двата пола на обществени места, както и отсядането в хотелите на двойки, които нямат официално сключен брачен съюз.

Забранени са и строго се наказват проституирането и хомосексуализмът. В отделни случаи наказанието за неспазване на забраните може да бъде и смъртна присъда.

Митнически изисквания

Няма определени ограничения за внос в страната на местна или чуждестранна валута, с изключение на израелски шекели.

Няма ограничения за износ на местна и чуждестранна валута.

Безмитно можете да внесете в страната единствено предмети за лична употреба.

Забранен е вносът на хранителни продукти от всякакъв вид, особено на продукти от свинско месо, както и на палми, палмови продукти и естествени перли.

Строго се забранява вносът на алкохолни напитки, порнографски материали и наркотици.

В случай, че като посетител на Кралство за краткосрочен период трябва да носите за лични нужди лекарства или лекарствени наркотични вещества, които са ви предписани за ползване от лекар, следва да изпълните записаното в Инструкцията на саудитското Министерство на здравеопазването за регистрацията им и за представянето на оправдателни документи за необходимостта да ползвате съответните лекарствени средства. В противен случай рискувате конфискация им, както и да попаднете под съдебна отговорност. Инструкцията на Саудитското Министерство на здравеопазването можете да изтеглите от тук.

Движение по пътищата

Състоянието на пътищата в големите градове и населени центрове е добро. Табелите по пътищата са предимно на арабски език.

Забранено е на жени да шофират.

При инцидент на пътя, бъдете внимателни спрямо местните полицаи.

Здравеопазване

Обслужването в повечето болници отговаря на европейските стандарти.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани могат да пътуват до Саудитска Арабия само с визи (за обикновени, служебни и дипломатически паспорти). Необходим е международен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната.

Внимание! В паспорта, с който пътувате за Саудитска Арабия, не трябва да има виза за Израел или печат, че сте посетили тази страна.

Българските граждани могат да кандидатстват за саудитска виза, като се явят лично в Консулската служба на Посолството на Саудитска Арабия в Атина, след като са налице следните условия: получили са покана от Саудитска Арабия, попълнили са   електронната форма за виза за Саудитска Арабия https://enjazit.com.sa и са събрали  всички документи, които се изискват за съответния тип виза.

Визи на летището при пристигането в Саудитска Арабия могат да получат единствено официални гости при определени случаи.

Офисът на българската фирма HermesHolidays в София, който е оторизиран да предоставя на българските граждани услуги във връзка с придвижването на документите на кандидатите за визи за Саудитска Арабия, както и някои други консулски услуги ( с изключение на пътуванията, свързани с организиране на мюсюлмански кръщенета или участия в поклонения в Мека), има следните координати:

София 1000, ул. Позитано 9А

Тел. +359 2 980 44 13

Факс  + 359 2 980 44 15

Web site : www.hermesholidays.net

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Саудитското Министерство на вътрешните работи призовава всички пребиваващи в страната чужденци да се съобразяват с обичайното за свещения месец Рамадан въздържане от храна, напитки и тютюнопушене на обществени места през целия ден, до залез слънце. Законодателството предвижда строги санкции и за чужденци.

Въведени са особено строги правила за поведение на жените.

На обществени места всички жени, включително и тези, които не изповядват ислям, следва да покриват косите си с покривало, т.нар. Abaya, както и да са прилично облечени, без да показват открити части на тялото си.

Като цяло, препоръчваме ви да се въздържате да фотографирате на обществени места.

Потърсете информация преди да предприемете пътуване, за която и да е част на страната с повишен риск за сигурността.

Проявявайте бдителност по време на целия си престой в страната.

Не се препоръчва да пътувате сами в пустинните райони.

Плодовете и зеленчуците трябва добре да се измиват.

Широко разпространени през летните месеци са случаите на салмонела. Месото следва да се консумира добре обработено.

Препоръчително е да се употребява бутилирана вода.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

Документите, съставени на български граждани в Саудитска Арабия, следва да носят печат на Министерството на външните работи на Саудитска Арабия. Те следва да  бъдат заверени в посолството на Саудитска Арабия в Атина, акредитирано за България.  

Подписът и заверките на консулската служба на саудитското посолство в Атина се заверяват от консулската служба на посолството на България в гръцката столица.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Риад.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина