Gerb
Ангола
последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

 

Република Ангола

 

Република България няма функциониращо посолство в Ангола. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Ангола, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Претория, Република Южна Африка.

Посолство на Република България в Претория, Република Южна Африка
Адрес: 1071 Church street, 0083 Hatfield, Pretoria, Republic of South Africa
Тел.: +27 12 342 37 20; +27 12 342 79 41
Факс: +27 12 342 37 21
Мобилен: +27 79 893 7336 - при спешни и неотложни случаи в извънработно време, празнични и почивни дни.
Работно време: По - Пт, 09.00 - 12.00 ч.
E-mail: Embassy.Pretoria@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/southafrica

За България е акредитирано посолството на Ангола в Белград.

Посолство на Ангола в Белград
Адрес: Vladete Kovacevica 14, 11000 Belgrade, Serbia
Тел.: +381 11 2653422; +381 11 369370
Факс: +381 11 265324
Консулски отдел: По - Пт, 10.00 - 14.00 ч.
Website: www.angolaembassy.org.rs

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Анголска кванза (New Kwanza - AON)

В банките се приемат само пари в брой. С международни кредитни карти се оперира единствено в големите хотели и много рядко в някои ресторанти. Обикновените плащания се извършват в местна валута, но в много ресторанти и хотели се приемат и щатски долари. 100-доларовите банкноти, отпечатани през 1996 г. и след тази дата могат да бъдат обменени единствено в банките. Препоръчва се особено внимание при обмяната на валута.

Престъпност и сигурност

Независимо че в началото на 2002 г. бе сложен край на Гражданската война в Ангола, в редица части на страната обстановката продължава да е несигурна. Все още съществува опасност от неизбухнали мини. Поради това се препоръчва да не се предприемат пътувания извън столицата Луанда. Когато това се налага, пътуването да се извършва в конвой (най-малко от два автомобила) и задължително с местни придружители.

Чужденците следва да проявяват максимална загриженост за собствената си сигурност,  включително и в столицата. Нападения се извършват и през деня. В последно време най-често се крадат мобилни телефони.

Поради продължаващите сблъсъци между паравоенни групировки, не се препоръчва пътуване до провинция Cabinda.

Особености на законодателството

Забранено е фотографирането на военни и стратегически важни обекти, както и на държавните учреждания.

Хомосексуализмът е забранен. 

Митнически изисквания

Можете да внесете и изнесете от Ангола без документ сума до 15 000 USD.

Движение по пътищата

През дъждовния период (ноември-април) е възможно рязко повишаване нивото на водата по пътищата и мостовете.

Пътуването с градския транспорт крие определени рискове за чужденците в страната. Препоръчва се използването на таксита, но трябва да се има предвид, че тарифите им са сравнително високи.

Признават се международните шофьорски книжки.

Здравеопазване

Обслужването в болниците не отговаря на европейските стандарти. С изключение на столицата Луанда и някои по-големи градове, равнището на медицинското обслужване е много занижено, а в отдалечените райони почти липсва. По-добри услуги предлагат няколкото частни клиники, които са скъпи. Има регистрирани голям брой случаи на СПИН.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции: Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

В страната се влиза с обикновен международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в страната.

При влизане в страната е препоръчително да носите имунизационен паспорт и да имате направени ваксини срещу дифтерия, тетанус, полио, хепатит А, хепатит Б и тиф.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции: Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Пътуващите за Ангола български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Ангола в Белград.

При кандидатстване за обикновена или краткосрочна виза, апликантът следва първо да представи в посолството на Ангола в Белград фотокопие от паспорта си. Писмото-покана се изпраща на посолството директно от фирмата или институцията в Ангола, а не се представя от апликанта. За по-подробна информация проверете ТУК.

Внимание!

В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

За по-голяма сигурност се препоръчва на посещаващите страната чужденци да отсядат в реномирани хотели като хотел „Алвараде”, хотел „Тропико” и хотел „Президент меридиен”.

Препоръчва се особено внимание при консумацията на пресни плодове и зеленчуци.

Водата трябва да се преварява или да се купува бутилирана.

Пътуване на деца

Препоръчва се децата да пътуват със собствени паспорти. 

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от анголските власти документи на български граждани, следва да имат поставен щемпел на Министерството на външните работи на Ангола. След това е необходимо да бъдат заверени от посолството на Ангола в Белград. Подписът и заверките на анголското посолство в Белград се заверяват от консулската служба при посолството на България в Белград.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма в България и заверени в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Луанда.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина