Gerb
Малдиви
последна актуализация: 25.10.2016 г.

 

 

Република Малдивски острови

 

Република България няма посолство на Малдивските острови. Обслужващо посолство за Малдивите е посолството на Република България в Ню Делхи, Индия.

Посолство на Република България в Индия
Адрес: 16/17 Chandragupta Marg, Chanakyapuri, New Delhi – 110021
Тел.: +91 11 26115549; +91 11 26115551
Факс: +91 11 26876190
Мобилен номер (за спешни случаи): +91 9910999498
E-mail: Embassy.Delhi@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/india

Почетен консул на Малдивите в София
Борислав Христов Дионисиев

Адрес: Ул. „Джордж Вашингтон” № 17, 1301 София
Телефони: +359 2 981 25 75
Факс: +359 2 981 04 93
Работно време: 09.00 – 18.00 ч.
E-mail: consul@maldives.bg

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Местната валута е руфия - Rufiyaa (Rf)

Сигурност

Политическата обстановка е нестабилна.Това води до спонтанни демонстраци в столицата Мале и други големи градове, които не са за препоръчване при посещение на страната. По-сигурни са туристическите курорти. Преди да отпътувате за Малдивите, препоръчително е да се осведомите за актуалната обстановка в страната и да продължавате да я следите по време на целия си престой там. При посещения извън туристическите курорти спазвайте мюсюлманските традиции.

Митнически изисквания

Можете да внесете без ограничения всякакви количества местна и чужда валута. Препоръчва се да носите щатски долари в брой. Безмитно можете да внесете и всякакви предмети за лична употреба.

Забранен е вносът на свинско месо, алкохол и порнографски материали.Трафикът на наркотици се наказва с доживотен затвор.

Няма ограничения за износа на местна или чужда валута. Забранен е износът на черни корали, както и на плочки или части от бронята на земноводни.

Особености на законодателството

Еднополовите контакти на Малдивите са забранени от местното законодателство. Посещаващите страната туристи следва да се съобразяват с местните традиции и  чувствителността на обществото в това отношение, като не допускат провокиращо поведение.

Движение по пътищата

Островите са свързани по въздух и вода. Можете да наемете лодка.

Климат

В Малдивите няма ясно обособени сезони. Редува се сух и дъждовен период. Периодът на тропическите мусони е от май до октомври.

По-подробна информация за Малдивите можете да намерите ТУК.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ

Българските граждани могат да пътуват до Малдивите с международен паспорт, който трябва да е валиден най-малко за срока на тяхното пребиваване в страната”, като „Българските граждани могат да пътуват до Малдивите с международен паспорт, който трябва да е валиден минимум шест месеца, считано от датата на влизане в Малдиви”. Текстът „За пътувания с престой до 90 дни българските граждани не се нуждаят от виза. За по-дълъг период се изисква виза”  да се замени с „За пребиваване с цел туризъм миграционните власти, издават по тяхна преценка безплатна виза за срок до 30 дни при пристигане на летище в Малдиви. Необходимо е да се представят самолетен билет за излизане от Малдиви, резервация за хотел или достатъчно средства за издръжка за периода на пребиваване в страната (150 щ. д. на ден).  За пребиваване в Малдиви за период по-дълъг от 30 дни или с цел различна от туризъм е необходима виза. 

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

През периода на адаптация избягвайте прекомерното натоварване на организма си

Приемайте достатъчно количество течности през горещите дни.

Употребявайте лека и не много мазна храна.

Поддържайте нормална хигиена, с често измиване на ръцете с вода и сапун.

Бъдете предпазливи при консумацията на пресни плодове и салати

Не пийте вода от водопроводната мрежа. Използвайте бутилирана.

Носете със себе си най-необходимите лекарства, които употребявате при евентуална настинка.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

За да бъдат признати на територията на другата страна, публичните актове и документи, издавани от всяка една от двете държави следва да носят щемпела на съответното министерство на външните работи. Почетното консулство на Малдивите в София удостоверява щемпела на министерствата на външните работи на Малдивите и на България, в зависимост от случая.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани, пребиваващи на територията на Малдивите, могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред дипломатическо представителство на някоя от страните-членки на ЕС в столицата Мале.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина