GerbМадагаскар
последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

 

Република Мадагаскар

 

Република България няма функциониращо посолство в столицата Антананариво. Българските граждани, пребиваващи в Мадагаскар могат да ползват съдействието на консулската служба в посолството на Република България в Претория, Република Южна Африка - при необходимост от консулска защита, заверка на пълномощни, издаване на лични документи.

Посолство на Република България в Претория
Адрес: 1071 Church street, 0083 Hatfield, Pretoria, Republic of South Africa
Тел.: +27 012 342 37 20; 342 79 41
Факс: +27 012 342 37 21
Работно време: По – Пт, 09.00 - 12.00 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/southafrica

За България е акредитирано посолството на Мадагаскар в Москва.

Посолство на Мадагаскар в Москва, Руска федерация
Адрес: 5 Koursovoy Pereolok, 119034 Moscow
Тел.: +70 95 290 02 32
Факс: +70 95 202 34 53
E-mail:          [email protected]
Website: www.ambamadagascar.ru

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Малгашко ариари (MGA)

Препоръчва се носенето на долари или евро, чекове или кредитни карти.

Престъпност и сигурност

На пътуващите се препоръчва особено внимание към сигурността им. Да се избягва пътуване нощно време. Препоръчва се носенето на копие от документ за самоличност и малко количество пари.Да се избягва пътуване във вътрешността на страната

Наблюдава се високо ниво на криминална престъпност, отвличания и кражби в големите градове и туристическите центрове. Възможна е появата на сомалийски пирати в териториалните води на Мадагаскар.

Особености на законодателството

В Мадагаскар е забранен хомосексуализма и блудството с малолетни /под 21 г./ - тези действия подлежат на наказателно преследване от закона.

Митнически изисквания

В Мадагаскар можете да внесете до 400 000 ариари и неограничено количество чужда валута, като над 7500 евро се декларира. Безмитно можете да внесете стоки за лична употреба, в т.ч. 500 цигари, 50 пури, 500 г. тютюн и 1 л. алкохол. Забранен е вноса на месо, колбаси и зеленчуци. Скъпи електронни уреди – камера, лаптоп се декларира.

Износ на местна валута над 400 000 е забранен, а на чужда валута – разрешен до декларираната стойност.

Движение по пътищата

Ако пътувате с кола, на границата при влизане в Мадагаскар следва да представите застраховка. Таксита обикновено се препоръчва да наемате след една предварителна договорка на тарифата. Да се внимава особено при пътуване с автомобил по тъмно. Необходимо е да притежавате международно СУМПС + българското.

Здравеопазване

Ниско ниво на здравеопазване.

Водата не се пие, употребява се за миене само след преваряване.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Пътуващите в Мадагаскар български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти)се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Мадагаскар в Москва.

В страната се влиза с международен паспорт, валиден минимум 6 месеца от датата на влизане в Мадагаскар.

Не се изискват специални имунизации.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Опасност от циклони между м. януари и м. април. Необходимо е поемане на повече течности и бедни на мазнини храни и избягване употреба на алкохол.

Пътуване на деца

Няма особени изисквания, но е препоръчително децата да пътуват с  отделни паспорти.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Мадагаскар, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Претория, Република Южна Африка.

При спешни и неотложни случаи в извънработно време, празнични или почивни дни звънете на мобилен телефон: +27 79 893 7336.

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от властите в Мадагаскар документи на български граждани, следва да носят печатна Министерството на външните работина Мадагаскар. След това се заверяват от посолството на Магадаскар, акредитирано за България - в случая в Москва. Подписът и заверките на консулската служба след това се заверяват и в нашето посолство в Москва.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Eвропейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Мадагаскар.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина