GerbЛихтенщайн
последна актуализация: 11.01.2013 г.

 

 

Княжество Лихтенщайн

 

Република България няма функциониращо посолство в столицата Вадуц. За България е акредитирано посолството на Швейцария в София, а за Лихтенщайн – посолството на България в Швейцария.

Посолство на Република България в Конфедерация Швейцария
Адрес: Bern 3005, Bernastrasse 02-04
Тел.: +4131 351 14 55; +4131 351 14 56
Факс: +4131 351 00 64
Работно време: По - Пт, 9.00 - 12.00 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/switzerland

Посолство на Конфедерация Швейцария в Република България
Адрес: ул. Шипка № 33, п.к. 244, 1000 София
Тел. +3592 942 01 00
Факс +3592 946 16 22
Работно време: По - Чт, 08.00 - 13.00 ч. и 13.30 - 16.45; Пт, 08.00 - 13.00 ч.
Консулска служба: 08.15 - 10.00 (По - Пт)
E-mail: [email protected]

 

Обща информация

Сигурност

Висока степен на сигурност - западноевропейска.

Местна валута

Местната валута е швейцарски франк.

Митнически изисквания

В Лихтенщайн можете да внесете неограничено количество валута. Безмитно можете да внесете стоки за лична употреба. Забранен е вноса на хранителни продукти.

Няма ограничения при износ от страната на стоки и валута.

Движението по пътищата

Ако пътувате с кола, на границата при влизане в страната се препоръчва носенето на зелена карта. Българско СУМПС важи. Добре развит обществен транспорт.

Здравеопазване

Високо ниво на здравеопазване.

 

Документи за пътуване

В страната се влиза с валиден към момента на излизане международен паспорт или лична карта.Пътуващите за Лихтенщайн български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) не се нуждаят от виза.

Не се изискват специални имунизации.

 

Консулски услуги

Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Лихтенщайн, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Швейцария, Берн.

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Лихтенщайн.

Заверки и легализации

Лихтенщайн е страна по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранните публични актове.

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от властите в Лихтенщайн документи на български граждани, следва да бъдат оформени с апостил на Министерството на външните работина Лихтенщайн.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от отдел „Легализации и заверки” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Лихтенщайн.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина