Gerb



Китай
последна актуализация: 23.10.2017 г.

 

 

Китайска народна република

 

дипломатически представителства на република българия в китайската народна република

Посолство на Република България в Пекин, Китайска народна републикаАдрес: Xiu Shui Bei Jie 4, Beijing – 100600, China
Телефон: +86 10 6532 1946; +86 10 6532 1916
Факс: +86 10 6532 4502
Дежурни телефони в извънработно време: + 8610 6532 1916; + 8610 6532 1946
E-mail: Еmbassy.Beijing@mfa.bg

Консулска служба
E-mail: Consulate.Beijing@mfa.bg

Административното обслужване на български граждани: всеки ден от 9.00 до 12.00 ч. и от 13.00 до 16.30 ч.
Административно обслужване на китайски граждани: вторник, сряда и четвъртък от 10.00 ч. до 12.00 ч.
Прием на документи за визи и получаване на визи: вторник, сряда и четвъртък от 10.00 ч. до 12.00 ч.
Информационно обслужване на граждани по визови въпроси: всеки ден от 14.00 до 16.00 ч.

Почивни дни са събота и неделя, както и официално обявените празници, през които не се извършва административно обслужване на граждани, с изключение на хуманитарни случаи.

Website: www.mfa.bg/embassies/china

Генерално консулство на Република България в Шанхай, Китайска народна република
Адрес: Unit 1416, 14th Floor, Building B
Far East International Plaza
317 Xianxia Road
Shanghai 200051, PRC
Teл.:+86-21-6237-6183; +86-21-6237-6187
Фaкс: +86-21-6237-6189
Работно време - консулски услуги:
По - Пт, 10.00 - 13.00 ч. и 14.00 -17.00 ч. /с изключение на официални празници/
За легализации и нови документи за самоличност с предварително записване на час по
E-mail: Consular.Shanghai@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/chinagc

 

Посолство на Китайската народна република в Република България
Адрес: София, ул. „Александър фон Хумболт” 7
Телефон: +359 2 973 38 73; +359 2 973 38 51
Факс: +359 2 971 10 81
Консулски отдел
Телефон: +359 2 973 39 47
Факс: +359 2 973 31 22
Работно време: Вт и Чт, 09.00 - 11.00 ч.

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Китайски юан (CNY)

Обменът на чуждестранна валута в китайски юани може да се извършва в повечето офиси на  китайски банки в големите градове или на рецепцията в хотелите. При напускане на страната юаните могат да бъдат обърнати отново в чуждестранна валута, само ако бъде представена разписка за обмяна на валута, в който и да е офис на Bank of China.

Престъпност и сигурност

Като цяло криминогенната обстановка в КНР е спокойна. В по-оживените централни места, особено в големите градове или туристически забележителности, са възможни дребните кражби на пари, документи и друга собственост  За някои от пострадалите проблем се оказва и това, че всички документи и пари се държат на едно място, затова препоръчваме при пътуване в КНР да имате и копие на документите си за самоличност.

Митнически изисквания

ВНИМАНИЕ! Строго забранени за внос в Китайската Народна Република са всички пристрастяващи наркотични и психотропни вещества, в т.ч.: опиум, морфин, хероин, кокаин, метаамфетамин, марихуана и др.! За притежанието, преноса или продажбата им се предвижда включително и смъртно наказание!

При влизане на територията на КНР се попълват специални митнически декларации. Има ограничения за внос на хранителни продукти от месо, както и други лесно развалими храни в нестандартни опаковки. Изнасянето на антиквариатни предмети е
обект на засилен митнически контрол, като се изисква специални разрешения от Министерството на културата.
 
В сила са стриктни мерки срещу вноса на взривни вещества.
 
Количеството алкохол, който се внася за лична употреба, също се декларира.
 
Всеки чужденец при влизане на територията на Китай следва да декларира притежаваната от него чуждестранна и местна валута в брой, ако е на стойност съответно над 5 000 щ.д. и над 10000 китайски юана.
 
При напускане, ако притежаваната валута е на стойност между 5 000 и 10 000 щ.д., пред митническите власти трябва да бъде представен документ „Разрешително за износ на валута от страната”, издаден от съответната китайска банка.
 
Когато изнасяната сума надвишава 10 000 щ.д., този документ трябва да бъде заверен от местното Бюро за чуждестранна валута.
 
При напускане територията на Китай, всеки чужденец има право да изнесе до 2 бутилки алкохол.
Митническите власти нямат конкретни изисквания за износ на билки, произведени и закупени в Китай от български граждани в качеството им на физически лица, а не на търговски дружества. Предварително, в зависимост от количеството на лекарствата или билките, следва да са проверят изискванията за вноса им на територията на Република България.
 

Митнически изисквания за Китай можете да изтеглите от ТУК.

Здравеопазване

Медицинското обслужване в КНР е платено. Наличието на здравна застраховка представлява улеснение за чужденеца при внезапни заболявания и необходимост от медицинска помощ. При туристически пътувания фирмите обикновено правят необходимите застраховки на групите.
 
При желание за лечение с китайска традиционна медицина е препоръчително чужденецът предварително да осъществи контакт със специализираните в тази област болници.
 
Не се изискват специални ваксини при пътуване до КНР.
 

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Българските граждани, които кандидатстват за китайска виза на територията на САР Хонконг, следва да имат готовност да представят предишен паспорт (копия на страниците) или удостоверение от съответното ОД на МВР в България (с превод на английски език)/ служебна бележка от посолството в Пекин, удостоверяващо номерата на притежаваните от съответното лице предишни паспорти.

 

Българските граждани, пътуващи за Китай, е необходимо да притежават китайска виза, предварително получена от посолството на Китай в София или в други дипломатически и консулски представителства на КНР в чужбина. 
 
Притежателите на служебни и дипломатически паспорти пътуват без визи за период до 90 дни.
 
Съгласно разпоредбите на Закона за напускане и влизане в Китайската народна република, от 2017 г. на границите на Китай се въвежда снемане на пръстовите отпечатъци на чужденците на възраст от 14 до 70 години включително
 
При кандидатстване за китайска виза са необходими: валиден задграничен паспорт, попълнен визов формуляр, две снимки. Възможно е да се проведе и интервю. Паспортът следва да е валидeн най-малко 6 месеца след датата, на която се планира напускане на КНР. Няма специални изисквания за брой празни страници в паспорта. 
 
За частни и бизнес посещения се изисква покана от съответния китайски гражданин или фирма.
 
При пътуване на непълнолетни, китайската страна не изисква пълномощни от родителите или други документи. 
 
Журналистически визи се издават след получаване на специален сертификат от компетентните китайски власти. Визи за студенти за обучение в КНР се разрешават след писмено съгласие на Министерство на образованието на КНР.
 
Съгласно законодателството на КНР, чужденец, влязъл в страната с определен вид виза, няма право и не може да промени на място вида на притежаваната от него виза. При краткосрочно пребиваване в страната, в случай на необходимост, чужденецът може да подаде молба пред бюрата за чужденци към полицията за продължаване срока на своя престой с един месец. Те са компетентни и по въпросите за издаване на разрешения за дългосрочно пребиваване в Китай.
 
От началото на 2004 г. китайските власти започнаха издаването на разрешения за дългосрочно пребиваване в Китай със срок на валидност от 1 до 5 години на чуждестранни инвеститори, високо квалифицирани чужди специалисти и чуждестранните студенти в държавните учебни заведения. Разрешението за пребиваване в Китай само по себе си представлява вече и многократна входна виза.
 
Всички желаeщи да работят на територията на Китай, следва да са се снабдили със съответната виза, която им дава права да упражняват съответната дейност. От юли 2013 г. е в сила закон, който налага по-сурови санкции на работещите или пребиваващите нелегално на територията на страната чуждестранни граждани - задържане до 15 дни, глоба от 20000 китайски юана и депортиране от КНР.
 
От 2013 г. за гражданите на 45 държави, включително и България, е в сила 72-часов режим за безвизово транзитно преминаване и престой на територията на Пекин (Capital Airport), Гуанджоу (Baiyun airport), Ченду (Shuangliu airport), Чончин (Jiangbei airport) и от 2014 г. Шенян (Taoxian airport), Далиен (Zhoushuizi), Гуйлин (Liang Jiang airport), Кунмин (Changshui), Харбин (Taiping airport). До 144 ч. или 6 дни е възможно транзитно преминаване през Шанхай, в случай, че чужденецът пристига или отпътува от летище Pudong, някое от пристанищата на Шанхай или някоя от жп гарите, както и летищата Nanjing или Hangzhou (съответно провинции Джиансу и Чеджиан)
 
При транзитно преминаване през територията на изброените градове задължително условие е пътуващият да притежава предварително закупен самолетен билет, доказващ, че продължава пътуването си за трета държава. Закупуването на такъв билет при пристигането на летищата в КНР не е разрешено. Друго условие за пътниците е, че е необходимо да влязат и напуснат страната през едно и също летище. Пътуващите с влак или други превозни средства не могат да ползват безвизовото транзитно преминаване, с изключение на Шанхай. На чуждестранните пътници, които ползват 72-часов режим за безвизов престой, не се разрешава да напускат територията на съответните административни райони. 
 
При настаняването в частни жилища е необходимо в рамките на 24-часа чужденците да се регистрират в местното подразделение на полицията в района, в който отсядат. При настаняване в хотел, хотелите носят отговорност за регистрацията на чуждестранните си клиенти.
 
Ако пътуващите чужденци не могат да напуснат територията на КНР в рамките на указания период по независещи от тях причини, е необходимо да кандидатстват за получаване на виза пред Администрацията за влизане и напускане на Китайската народна република към полицията на съответния град (Entry-Exit Administration). Ако виза не е придобита според изискванията, нарушителите се санкционират със същите административни наказания, които се прилагат в случаите на  нелегално влизане и просрочване на визовия престой (включително глоба по 500 юана на ден). При загубване на паспорт, издаването на нова изходна виза от Китай отнема 7 дни. 
 
От юли 2005 г. българските граждани могат да влизат на териториите на Макао и Хонконг (специалните административни райони на Китай) без необходимост от виза, за срок до 90 дни в рамките на 6 месеца. Желаещите да посетят Хонконг или Макао от Китай, след което обратно да се върнат в Китай, следва да са се снабдили с двукратна (или многократна) входна виза за Китай преди началото на своето пътуване. В извънредни случаи може да се подадат документи за входна виза за Китай на място в Хонг Конг, но тогава се изискват същите документи, които са били представени за издаването на китайската виза у нас или в друго дипломатическо или консулско представителство на КНР. В тази връзка препоръчваме на българските граждани преди своето пътуване до КНР да се уверят внимателно колко влизания и какъв период на престой позволява издадената им китайска виза. 
 
От март 2013 г. Правителството на Специализирания административен район  Хонконг (САР) на Китайската народна република не поставя печати в документите за задгранично пътуване на чужденците, пристигащи и заминаващи от САР Хонконг. При пристигането на всеки чужденец се издават бланки, които съдържат името на пътуващия, датата на пристигане и броя на дните на престой.  Чуждестранните посетители на САР Хонконг следва да съхраняват документа до напускане на територията на Хонконг. При загубване на бланката чужденците могат да си извадят нова от Отдел “Миграция” на САР Хонконг. 
 

Работа в Китай
За работа на чужденец на територията на КНР се изисква предварително получаване на специално разрешение от китайските власти и получаване на съответната виза. Особеност на китайското законодателство е обстоятелството, че при наемането на чуждестранни работници за работа на територията на страната трудовите договори се сключват пряко, а не чрез посредници, включително чуждестранни. Специална служба при градските или окръжните администрации осъществяват контрола при сключване на трудовите договори с чужденците. Желаещите да работят в КНР следва да отчитат различните климатични условия, етнически, местни и други особености и традиции.

Придвижване в КНР
 
В КНР не се признават българските свидетелства за управление на моторни превозни средства, също както и международни такива. При желание за придвижване с автомобил в по-големите градове чужденците могат да наемат автомобил с шофьор.
 
Български граждани могат да управляват автомобили в КНР само след получаване на китайско СУМПС. При шофиране в нетрезво състояние (над 20 промила) се налагат глоби, отнемане на СУМПС, а в случаи над 80 промила – затвор. 
Въздушният и железопътният транспорт са много удобни за придвижване в Китай, като голяма част от летищата са реконструирани, а самолетите и влаковите композиции – нови и модерни.
 
 
Други
 
Високите нива на замърсяване на въздуха, които се наблюдават в големите градски и индустриални зони в Китай, могат да представляват опасност при проблеми с бронхити, синусовия апарат, астма или при сърдечна недостътачност. Децата, възрастните хора и лица с подобни медицински оплаквания могат да бъдат сериозно засегнати. В много градове нивото на замърсяване може да бъде проследено в реално време. Препоръчва се на хората с горепосочените проблеми да следят нивото на замърсяване, да се снабдят с маски с филтри, да не излизат на открито и да не извършват тежки физически упражнения.
 

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

На чужденците, които не говорят китайски език, не се препоръчва да посещават сами отдалечени крайградски зони или малки населени места, където могат да имат затруднения в комуникацията с местните жители. При пътувания в Тибет, Синдзян и др. провинции и автономни райони се изисква специално разрешение от китайските власти с описание на маршрута, превозното средство и т.н.
 
Предвид зачестили случаи на налагане на забрана за напускане на Китай (travel bans) на граждани на страни-членки на ЕС, българските граждани, които смятат да посетят тази страна следва да имат предвид, че в КНР при неуредени спорове (граждански, финансови, търговски и др.) между чужденци и китайски граждани, според китайските закони, китайските граждани могат да подадат оплакване към полицията, след което на чуждия гражданин му се налага забрана за напускане на Китай до разрешаването на спора.
 
Особено важно е да се знае, че често пъти чужденецът не е уведомяван предварително, а научава за забраната едва на летището (или границата) при напускане на Китай, след което му се налага да се върне и остане в границите на КНР до уреждане на спора.
 
Налице е зачестяване на случаите на арестуване на български граждани за измами с банкови и кредитни карти в Макао. Наказанията са строги и включват парични глоби и излежаване на присъда от няколко години.
 

При преминаване през/пътуване на територията на Специалния административен район Хонконг, КНР, следва да се има предвид, че съществува забрана за притежание на сълзотворен газ и шокови палки и на нарушителите се налагат парични глоби. Повече информация може да бъде намерена на страницата на полицията на САР Хонконг:

http://www.police.gov.hk/ppp_en/04_crime_matters/cpa/cpa_at_01.html

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

Съставените от китайски институции документи/актове, следва да носят печата на китайското министерство на външните работи, който се заверява в консулската служба на българското дипломатическо представителство, а след това се превежда на български и заверява по надлежния ред в отдел "Легализации и заверки" на българското Министерство на външните работи.
 
Между България и Китай има подписан договор за правна помощ, по силата на който документи/актове, съставени в специалните административни райони Хонконг и Макао, не се нуждаят от допълнителна легализация освен апостил, за да послужат пред властите на България. Български документи/актове също не се нуждаят от допълнителна легализация, за да се признават в Хонконг и в Макао. 
 
Китайското законодателство допуска сключването на брак между китайски граждани и граждани на друга държава. За целта българският гражданин следва да представи документ, издаден, заверен и предварително преведен в България, че към момента на сключването на гражданския брак в Китай няма валидно сключен друг такъв.
 
Китай не признава двойното гражданство. Лица, които имат и китайско гражданство се възприемат от властите като китайски граждани и българските консулски служби в КНР може да не са в състояние да им предоставят консулска помощ, например, ако лицето е задържано.
 

Гражданско състояние

Китайското законодателство допуска сключването на брак между китайски граждани и граждани на друга държава. За целта българският гражданин следва да представи документ, издаден, заверен и предварително преведен в България, че към момента на сключването на гражданския брак в Китай няма валидно сключен друг такъв.



ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина