Gerb



Йордания
последна актуализация: 19.12.2016 г.

 

 

Предвид въоръжените сблъсъци на 18.12.2016 г. в йорданския град Карак /на около 140 км. южно от столицата Аман/ между силите на реда и членове на терористична клетка, МВнР препоръчва на българските граждани, по време на предстоящите коледни и новогодишни празници, да се въздържат от пътувания до известните туристически места в страната, в т.ч. до южните градове Карак, Маан, Петра и Акаба. Подобни случаи не могат да бъдат изключени и в други части на страната

Хашемитско кралство Йордания

Посолство на Република България в Йордания
Адрес: Um Uthaina, 7, Al Mоsel Str., 11195 Amman, P.O.Box 950578
Тел.: +962 6 5529391; +9626 5539392
Факс: +962 6 5539393
Дежурни телефони в извънработно време:
+962 6 5529391
Работно време: Нд - Чт, 8.00 - 15.30 ч.
E-mail: Embassy.Amman@mfa.bg
Website: www.site.mfa.bg/embassies/jordan 
Консулска служба
Телефон: +96265539392
Факс: +962 6 552 93 93;
Работно време: Нд-Пон; Ср-Чт, 9.00 – 12.00 ч.
E-mail: Consulate.Amman@mfa.bg

Почетно консулство на Хашемитско кралство Йордания в София
Почетен консул – д-р Хасан Бармауи
Канцелария: София, бул. „Янко Сакъзов” 1, ет. 1, ап. 1
Тел.: +359 2 944 39 35
Мобилен тел.: +359 888 209 674
Факс: +359 2 843 57 95
E-mail: jordan_hon@inet.bg

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Йордански динар (JOD)

1 JOD  се разменя за приблизително 0.80 EUR

1 JODсе разменя за 0.71 USD– фиксиран курс

Интересни факти

Еднакъв часови пояс с България – GMT+2.

Българската колония в Йордания наброява над 1000 души, по-голямата част от които са българки, омъжени за местни граждани, техните деца са с двойно гражданство и малък брой йорданци, получили българско гражданство.

Престъпност и сигурност

В Йордания нивото на престъпност е относително ниско.

Сигурността в страната е сравнително добра, особено в районите на големите хотели, публичните места, туристическите обекти.

Йорданското правителство провежда решителни мерки срещу всички опити за прояви на екстремизъм и за защита на чуждите граждани в страната.

Независимо от това всеки български гражданин, посещаващ страната по различни поводи е длъжен да има предвид всички рутинни предохранителни мерки за своята сигурност срещу кражба, измама или физическо нападение.

За жените е препоръчително да бъдат придружени от мъже, когато излизат в тъмната част от денонощието.

Особености на законодателството

Йорданското законодателство е смесица от европейско /римско право/ и шериата, който регулира всички аспекти на гражданското състояние.

Митнически изисквания

Няма ограничения по отношение на пренасяната валута.

Чужденците имат право да внасят в Йордания до 20 кутии цигари и една бутилка алкохол.

В случай, че чужденецът внася за временно ползване скъпи електронни устройства като лаптоп, фотоапарат или друга техника, тя се отбелязва в паспорта му от митническия служител.

При напускане на страната въпросната техника следва да се представи пред митническия служител в уверение на това, че не е продадена в Йордания.

Митнически изисквания за Йордания можете да изтеглите от ТУК.

Здравеопазване

Нивото е достатъчно високо, но при липса на здравна застраховка, много скъпо. 

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Паспорт – срок на валидност, покриващ престоя в Йордания.

Между България и Йордания няма подписана Консулска спогодба.

Двете страни прилагат пълен визов режим.

Българските граждани могат да получат визи както чрез Почетното консулство на Йордания в София или което и да е йорданско посолство зад граница, така и на самите йордански гранични пунктове.

Визата, която можете да получите при влизане на КПП, е с право на престой до 15  до 30 дни след което може да бъде продължена в съответното полицейско управление два пъти по три месеца. Цената е 40 йордански динара.

Дипломатическите и консулските представителства на Йордания в чужбина издават еднократни входни визи, шестмесечни многократни входни визи и шестмесечни многократни транзитни визи.

Чужденци могат да работят в Йордания само ако притежават работни визи.

Забранено е чужденци, влезли в страната с туристически визи, да бъда наемани на работа.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Българското посолство препоръчва на български туристи или посетители да бъдат в контакт с посолството за времето на пребиваването си в страната и да се обръщат към него своевременно в случай на нужда.

Посещаващите страната български граждани следва да знаят, че снимането на държавни учреждения, посолства, хотели и други места, в които има въоръжена охрана и засилени мерки за сигурност, е забранено.

По време на месец Рамадан българските граждани, пребиваващи в Йордания, следва да имат предвид, че в часовете от изгрев до залез слънце се спазва общо въздържане /забрана/ от приемане на храна, вода и други напитки, както и тютюнопушене на обществени места (освен в хотелите, където са настанени). Законът предвижда строги санкции, вкл. затвор за нарушения на забраните.

Няма формални ограничения за облеклото, но е препоръчително да е в рамките на общоприетите норми, като се има предвид че в ХК Йордания се спазват мюсюлманските традиции, обичаи и морал на поведение.

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

Хашемитско кралство Йордания не е страна по Хагската конвенция от 1961 г. и между България и Йордания няма подписан двустранен договор за правна помощ, поради което посолството на Република България в Аман заверява единствено печата на йорданското Министерство на външните работи. Същото важи и за документи/актове, съставени в България, които следва да носят печата на българското Министерство на външните работи и да бъдат заверени от Почетното консулство на Хашемитско кралство Йордания в София.

Изготвяне на български лични документи

Посолството в Аман разполага с техническо оборудване за снемане на биометрични данни – пръстови отпечатъци и снимка, за издаване на нови паспорти, лични карти и СУМПС.

Гражданско състояние

В консулската служба към посолството в Аман може да бъде извършена регистрация на раждане, брак или смърт на български граждани, както и да бъде заявено искане за издаване на българско Удостоверение за раждане и Удостоверение за брак. За целта българският гражданин следва да представи йордански акт за съответното събитие, заверен от Министерстовто на външните работи на Йордания и преведен на български език. Преводът не може да бъде извършен в посолството, но в Аман има фирми, които извършват преводи от/на български език.

В случай на смърт на български гражданин следва издадените за събитието йордански документи /акт за смърт, медицински заключения/ да бъдат легализирани в Министерството на външните работи на страната, преведени на български език и донесени за заверка в консулската служба на българското посолство.

В кралството е разрешено сключването на брак между мъж и жена български граждани; мъж и жена, когато единият притежава българско, а другият йорданско гражданство; мъж и жена, когато единият притежава българско, а другият има двойно гражданство /българско и йорданско или българско и чуждо; мъж и жена, когато единият от тях притежава българско, а другият - чуждо гражданство. Сключването на брак се допуска при спазване на горните условия и ако брачният договор се придържа към правните норми, не са наложени възбрани и не противоречи на морала в Хашемитското кралство.

При тези условия властите в Йордания признават за законни и сключваните бракове в консулската служба при българското посолство в Аман.



ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина