GerbИран
последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

 

Ислямска република Иран

Повишено ниво на риск, препоръка да не се пътува в определени райони на страната освен при необходмост!

 

Посолство на Република България в Ислямска република Иран
Адрес: Tehran, "Vali-ye Asr" Ave, "Tavanir" Ave, "Nezami-ye Ganjavi" Str. 40, Teheran, Iran
Телефон: +98 21 8877 5662; +98 21 8877 5037
Факс: +98 21 8877 9680
Дежурни телефони в извънработно време:
0098 930 568 34 09 /мобилен/

Телефон за автоматична информация по консулски и визови въпроси към централата на посолството: 0098 21 8877 5774
E-mail: Еmbassy.Тehran@mfa.bg ;  bulgr.tehr@neda.net

Website: www.mfa.bg/embassies/iran

Посолство на Ислямска Република Иран в София
Адрес: гр. София, бул. „Симеоновско шосе” № 55
Телефон: +359 2 987 85 46; +359 2 987 61 73; +359 2 981 43 48; +359 2 980 54 51
Факс: +359 2 981 41 02; +359 2 987 70 41
E-mail: iranembassy@abv.bg

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Ирански риал (IRR)

Пътнически чекове е възможно да бъдат обменени само в Техеран и по-големите градове, и то само в местна валута (риали). Кредитни карти много рядко се приемат. Препоръчително е да се носи валута в брой, в количество, достатъчно да се покрият всички разходи по време на престоя, в т. ч. и непредвидени. Валутата се обменя само в банкитеи лицензираните обменни бюра.

Интересни факти

Иран, в миналото известен като Персия, е страна с древна цивилизация, история и култура. Ислямската революция през 1979 г. слага край на монархията и установява ислямска теократична държава.

Престъпност и сигурност

Равнището на сигурност в Иран като цяло е добро. Пътуването из страната и до основните туристически центрове е спокойно. За предпочитане са организираните пътувания. Следва да се избягват пътувания до югоизточната част на страната и по-специално до провинциите Систан-Балуджистан и Керман.

Реална опасност представляват посещения на места, близо до границата с Афганистан и Пакистан, където преминава основният трафик на наркотици. Пътуването изисква постоянно внимание, само по главни пътища, и то денем.

Митнически изисквания 

Митнически изисквания за Иран можете да изтеглите от ТУК.

Особености на законодателството

Държавата е ислямска, което изисква и уважение към установените религиозни традиции, нрави и обичаи.

Има задължителни правила на поведение и обличане, включително и при спортни занимания, по време на работа, на улицата, на обществени места, при пътуване и т.н. С особена строгост това важи за жените, които са длъжни да ходят със забрадки и дълги дрехи, покриващи глезените.

Мъжете могат да носят дрехи с къси ръкави, но не и къси панталони, обеци, гердани и други накити. Близките отношения между мъже и жени не могат да се демонстрират на публични места.

Наказанията за допуснати нарушения могат да бъдат много големи.

Правенето на снимки на военни или правителствени обекти и инсталации или в близост до тях е строго забранено.

В Иран внасянето,  употребата и търговията с алкохолни напитки и психотропни вещества е  абсолютно забранена и се наказва сериозно от закона.

ВНИМАНИЕ! Притежаването на наркотици се наказва много тежко, включително и със смърт.

Митнически изисквания

Забранен е вносът на оръжие и боеприпаси, алкохол, свинско месо, наркотици, предавателна и записваща техника, компакт-дискове, аудио- и видеокасети, книги и пропагандни материали, съдържащи информация в противоречие с нормите и законите на установения обществен ред и заплашват националните интереси на страната.

Желателно е да се декларира цялата внасяна чуждестранна валута. Недекларираната валута при влизане би могло да бъде конфискувана при излизане.

Необходимо е всички лекарства да бъдат в оригиналните си опаковки и да проверите  дали някои от тях не попадат в забранителни списъци за незаконни наркотични средства в Иран. В случай че са Ви предписани подобни вещества като лекарствени средства,  носете копие на лекарско предписание, потвърждаващо този факт.

Не се препоръчва пренасянето на чужди вещи при влизане на иранска територия.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Необходим е паспорт с най-малко шестмесечна валидност и положена виза.

Медицинска и пътническа застраховка са препоръчителни!

Желателно е преди посещение да се получи информация за епидемиологичната обстановка в страната и необходимост от евентуални ваксинации от българските медицински органи.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Българите, пътуващи за Иран, следва да получат виза - входна, транзитна, бизнес, туристическа или журналистическа, която се получава от Посолството на ИР Иран в София, както и от най-близкото дипломатическо или консулско представителство.

Попълва се формуляр, прилагат се четири снимки паспортен размер, заплаща се определена такса и паспорт с най-малко шестмесечна валидност. Входните визи са с валидност до три месеца, а транзитните до десет дни от датата на издаването.

Притежателите на обикновени паспорти, желаещи да влязат на територията на Иран единствено с цел туризъм, могат да получат туристическа виза за пребиваване до седем дни, на летищата „Имам Хомейни” и „Мехрабад” в Техеран, както и на летищата в Шираз, Табриз и Машхад.

За целта, на летището следва да бъдат представени паспорт с валидност най-малко 6 месеца, билет за връщане, една снимка и попълнен формуляр за искане на виза.

Притежателите на дипломатически или служебни паспорти могат да пребивават на територията на ИР Иран до 30 дни без визи.

В ИРИ не се признава двойното гражданство и българските граждани, които притежават и иранско гражданство, след влизането в страната се разглеждат само като ирански граждани.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

При пътуване с МПС е необходимо да си осигурите международно свидетелство за шофиране и „карне дьо пасаж”, издавани от СБА.

При задържане от  местните власти  е необходимо да  изисквате да Ви бъде осигурен контакт с дипломатическото представителство на Република България в Иран. Консулски служител от българската мисия, във възможно най-кратък срок ще  установи връзка с Вас.

Препоръчително е преди пътуването си да сключите договор за здравна, туристическа, пътна или друга застраховка.

Не е задължително, но е добре да се регистрирате в българското посолство в Техеран, ИР Иран. Това би улеснило връзката с Вас при спешен случай или необходимост.  Препоръчваме, преди отпътуване от Република България, или веднага след пристигането Ви, да запишете адресите и телефоните на посолството. В случай на необходимост, администрацията на хотелите, в които отсядате, туроператорите, уреждащи пътуването Ви, както и органите на местната полиция, е уместно да разполагат с тези данни.

Подробна информация и съвети за пътуващите със самолет, както и новите изисквания за сигурност във  връзка с това, можете да прочетете от страницата на Летище София.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

Легализации на ирански документи се извършват, само ако документът е предназначен да послужи в България. За целта е необходимо върху документа да бъде положен печат от съответното министерство (например за диплома за висше образование – печат от Министерство на образованието) и заверен с печат от МВнР на Иран. Срокът за извършване на услугата е три работни дни, а цената е 20 евро за легализация.

Гражданско състояние

В посолството може да бъде извършена регистрация на раждане, брак или смърт на български граждани. За целта българският гражданин следва да представи иранския акт за съответното събитие, заверен от МВнР Иран и преведен на български език. Преводът може да бъде извършен в посолството.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина