GerbИрак
последна актуализация: 20.07.2017 г.

 

 

Република Ирак

Предупреждение за преустановяване на пътуванията в цялата страна (освен при крайна необходимост)!

Посолство на Република България в Багдад
Тел. в работно време и дежурен телефон в извънработно време: +964 7809237587
Работно време: всеки работен ден (неделя - четвъртък): 09.00 – 14.00 ч.
E-mail: embassy.baghdad@mfa.bg

Данни за контакт с Търговско-икономическото представителство в гр. Ербил:
Работно време с граждани: 09:00 ч. – 15:00 ч. (неделя – четвъртък)
Адрес: гр. Ербил, Роял Сити, бл. В-8, ет. 7, ап.15
Електронен адрес: dimitar.ougrinov@hotmail.com

Посолство на Република Ирак в София
Адрес: 1113 София, ул. „Антон Чехов” 21
Телефон: +359 2973 33 48; +359 2 973 38 85
Факс: +359 2 971 11 97
Работно време: 09.00 – 15.00 ч.
E-mail: sofemb@iraqmofamail.net

Министерството на външните работи препоръчва на българските граждани да избягват пътувания до Република Ирак, освен при наличие на крайна необходимост. В случаите, в които се налага, силно препоръчително е то да става с въздушен транспорт. Влизането в страната по суша от Сирия и Йордания е невъзможно, а по границата между Турция и Ирак често е свързано със затруднения и следва да се избягва. Посещенията на Багдад също са нежелателни, а при необходимост от предприемане на такива – за посрещане, придвижване и изпращане до международното летище предварително следва да се договори съдействие от страна на опериращите в иракската столица охранителни фирми.


Препоръчваме на пътуващите до Ирак български граждани да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка и детайли за техния престой в Ирак на Посолството на Р България в Багдад.

В случай на нужда от съдействие, молбата за такова може да бъде адресирана на електронен адрес crisis@mfa.bg и до МВнР на Р България.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Иракски динар (IQD) (1000 ир.дин. = 1,29 лв.)

Престъпност и сигурност

Нивата на риск в отделните райони на Ирак са различни – опасността за българските граждани е най-ниска в провинциите Дохук, Ербил и Сюлеймания на Автономен иракски регион Кюрдистан, с по-активна криминална дейност и отделни терористични актове се отличава територията на Ирак на юг от столицата Багдад, а зоните, все още под контрола на т.нар. „Ислямска държава”, крият изключително висок риск за живота на местното население и чужденците в страната. Във връзка с постоянната терористична активност на членовете на екстремистката организация и предвид водещите се с тях сражения, честа практика в Ирак е въвеждането на извънредно положение в отделни населени места и райони на страната. Опасността от извършването на терористични прояви е реална във всички провинции на страната, макар и с различна вероятност.

В Ирак продължава да бъде налице риск от извършване на отвличания, в т.ч. и на чужди граждани.

Недоволството на местното население от жизненото равнище, степента и качеството на предоставяните социални услуги, към високите нива на корупцията и бавното извършване на реформи в политическата система, често водят до спонтанни, но мащабни прояви на протест.

Криминалната престъпност е разпространено явление на цялата територия на страната.

Обстановката по пътищата на страната е силно зависима от тази по сигурността и се променя постоянно. Пътуването с автомобил крие рискове и е свързано с преминаването през голям брой КПП, изградени както от иракските сили за сигурност, така и от представители на доброволните формирования.

През летния период в Ирак периодично се наблюдават прашни бури, свързани с рязко понижаване на видимостта и затруднения за нормалното дишане, но те не са много често явление и обикновено преминават за 3-4 дни.

Придвижването с въздушен вътрешен транспорт между големите градове в Ирак е по-целесъобразно, но са възможни промени в разписанията на полетите, дори тяхното анулиране. Към момента международното летище в Багдад функционира нормално, но при влошаване на обстановката в района на столицата или при извършване на нападения върху него от страна на екстремистите в страната, възможността то да бъде затворено не се изключва.

Иракски Кюрдистан

Иракски Кюрдистан се управлява от регионално правителство.

Предупреждението да не бъдат предприемани пътувания се отнася за цялата територия на страната, въпреки че в провинциите на Автономния иракски регион Кюрдистан придвижването за сега е по-сигурно. Предвид участието на въоръжените формирования на Иракски Кюрдистан в бойните действия срещу членове на организацията „Ислямска държава в Ирак и Левант” е възможно в северните провинции на Ирак пътищата да бъдат блокирани от войскови части.

Преди вземане на решение за пътуване е целесъобразно да се информирате за актуалното развитие на събитията.

По иракско-турската граница са възможни военни операции на турската армия срещу бази на Кюрдската работническа партия РКК.

Движение по пътищата (пътуване до Ирак)

Българското посолство не препоръчва към настоящия момент каквито и да е пътувания на български граждани до Ирак. При нормална обстановка за пътуване до Ирак може да бъде използван организиран международен автобусен транспорт. Препоръчително е преди пътуване да проверите за евентуални промени в разписанието или маршрута. За предпочитане обаче е да бъде използван въздушен транспорт.

Важно съобщение!

Изисквания за регистрация на чуждите автомобили в Ирак

Във връзка със зачестили случаи, при които български граждани се обръщат към посолството в Багдад за съдействие за издирване на арестувани или изчезнали техни роднини, пътували с личните си автомобили до Ирак, Министерството на външните работи обръща внимание на гражданите на следните особености на режима на регистрация на чужди автомобили в Ирак, в т.ч. и в иракски Кюрдистан, които следва да бъдат стриктно съблюдавани:

 • Законодателството в Ирак, вкл. в иракски Кюрдистан, изисква при пътуване до региона с личен автомобил същият да бъде записан от местните митнически власти в задграничният паспорт на собственика.
 • Паспортът на лицето и малкият регистрационен талон на автомобила остават в митническата служба като гаранция за това, че колата няма да бъде продадена на територията на Ирак.
 • Митническите власти издават документ в който са записани данните на собственика и на автомобила. Този документ е с ограничена валидност на територията на Ирак и срок на валидност до два месеца. След изтичането на този срок на собственика се налага глоба за всеки ден престой на автомобила, над посочения.
 • Напускането на Ирак може да се осъществи само и единствено от същия пункт, през който е било осъществено влизането в страната.
 • Всеки опит за напускане на територията на Ирак през друг граничен пункт с или без автомобила  води до арест на водача, поради липса на редовен български задграничен паспорт,  указващ датата и мястото на влизане в страната.

В последно време има регистрирани случаи, при които от незнанието на тези разпоредби от страна на българските граждани се възползват недобросъвестни търговци на автомобили. Автомобилите се закупуват от автотърговците на територията на Република България и като собственик се записва български гражданин, съгласил се срещу заплащане да го закара на собствен ход до Ирак. Оказва се съдействие и се заплаща издаването на български задграничен паспорт, входна виза за страната и в редки случай билет за самолет или автобус за връщане в България. След доставката и предаване на автомобила на територията на  Ирак на реалния собственик, българският гражданин остава без документи за самоличност, без кола и в повечето случай без пари. При тези обстоятелства потърпевшият български гражданин бива арестуван и евентуално съден.

Списък на химически материали, забранени за внос в Република Ирак

Списъкът на химически материали, забранени за внос в Република Ирак можете да намерите ТУК.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Международен паспорт, валиден минимум за срока на престой в страната. За по-точна информация се обръщайте към посолството на Ирак в София.

Пътуващите за Ирак български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Ирак в София.

Изискването за визи важи и за посещения в Иракски Кюрдистан. За посещенията на българските граждани в района действа безвизов режим за пътуване и краткосрочно пребиваване до 15 дни в автономията. За продължаване на престоя е необходимо да се кандидатства пред кюрдските компетентни власти.

От 16 ноември 2016г. Регионалното министерство на вътрешните работи на Автономен иракски район Кюрдистан (АИРК)  въведе електронна система за подаване на заявления за издаване на входни визи за чуждестранни граждани, които важат само за посещения в рамките на територията на автономията.

Заявления за издаване на входни визи за Автономен иракски район Кюрдистан се подават електронно, на адрес https://evisa-krg.com/index.php

В системата са заложени различни визови изисквания и такси в зависимост от целта на посещението за девет категории чужди граждани, а именно обикновени поименни, за адвокати, чужденци - служители на местни фирми, чужденци – служители на строителни фирми, представители на НПО, представители на международни организации, представители на ООН в региона, служители на учреждения за връзки с обществеността и служители на държавни администрации.

Старата регулация за издаване на визи, включваща получаване на одобрение от регионалното министерство на вътрешните работи на АИРК след попълване на заявления на летищата или ГКПП на базата на покана от гражданин на автономията, регистрирана местна организация или частна фирма, ще продължи да действа до 31 януари 2017 г. След тази дата заявления ще се приемат само чрез горепосочената електронна система.

Няма изисквания за ваксини при влизане в страната.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Работа в Ирак

Важно съобщение

Иракското посолство в София уведоми с нота на 9.10.2012 г. за решението на иракските власти за облекчаване на съществуващата до момента процедура за издаване на визи за персонала на чуждестранните компании, работещи с иракски държавни институции и компании.

Съгласно решението, при кандидатстването за виза от страна на български граждани, наети от български или други чуждестранни компании, работещи с иракски държавни институции и компании, отпада изискването за получаване на предварително разрешително за работа от иракското Министерство на труда и социалните въпроси, каквато е била досегашната практика.

Във връзка с възникнали през лятото на 2011 г. проблеми с български работници, наети от чуждестранни фирми за работа в Ирак, основно свързани с неполучаване на договорените възнаграждения или получаване на много по-ниски такива в сравнение с предварително договорените, Министерството на външните работи на Република България обръща внимание на следното:

 • българските граждани, които желаят да сключат договори за работа в Ирак, се нуждаят от работна виза;
 • работна виза може да се получи в иракско посолство в София само въз основа на сключен договор с местен работодател или чуждестранен работодател – изпълнител на обекти в страната;
 • към момента няма български фирми, оторизирани да сключват договори с български граждани за работа в Ирак. Те могат да сключват договори за работа единствено с чуждестранни фирми, изпълнители или подизпълнители на обекти в Ирак;
 • влизането в Ирак може да стане с обикновена, в това число и туристическа виза, но за наетите на работа чуждестранни граждани се изисква фирмата-работодател да извърши формалностите за получаване на работни визи за наетите работници;
 • неспазването на това изискване се наказва с глоби за всеки ден от пребиваването след изтичане на срока на обикновената входна виза;
 • липсата на работна виза създава сериозни проблеми при напускане на страната. За работещите чуждестранни граждани в Ирак се изисква изходна виза. Тя се издава само при изпълнени изисквания за получена работна виза.

 

Внимание!

Министерството на външните работи обръща особено внимание на всички български граждани, които сключват договори за работа с работодатели в други страни, да имат изрядни договорни отношения и да следят работодателят да изпълнява изискванията на местното законодателство.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Към Посолството в Багдад не функционира консулска служба. Не се приемат документи на чужденци за входни визи за България, както и действия по съставянето на актове по гражданско състояние, с изключение на случаите на смърт на български граждани на територията на Ирак.

Заверки и легализации

Република Ирак не е страна по Хагската конвенция от 1961 г. за заверка на публични актове с печат „Апостил”, и между България и Ирак няма подписан двустранен договор за правна помощ, поради което Посолството на Република България в Багдад заверява печата на иракското Министерство на външните работи. Същото важи и за документи/ актове, съставени в България, които следва да носят печата на българското Министерство на външните работи, а след това да бъдат заверени от консулската служба при Посолството на Ирак в София.

Така оформени, документите, издадени в Ирак и предназначени да произведат действие на територията на Република България, трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът - заверен от отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина