GerbЕтиопия
последна актуализация: 10.10.2016 г.

 

 

Във връзка с въведеното на 9 октомври 2016 г. извънредно положение в Етиопия, МВнР препоръчва на българските граждани да се въздържат от  пътувания до тази страна. Следва да се има предвид, че пътуването извън столицата Адис Абеба, без разрешение от Националния щаб по прилагане разпоредбите на извънредното положение,  е забранено.

 

Федерална демократична република Етиопия

 

Посолство на Република България във ФДР Етиопия
Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia; P.O.Box 987
Тел./факс: +25116610032
Дежурни телефони в извънработно време: +251911252514; +251913069999
Работно време: По - Пт, 09:00 - 13:00 и 14:00 - 18:00 ч.
E-mail: Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/ethiopia

Постоянно представителство на ФДР Етиопия в Женева (акредитирано за България)
Адрес: 1211 Genеve 19, Case postale 338, Rue de Moillebeau 56
Тел.: +41 22 919 70 10
Факс: +41 22 919 70 29
Работно време: 09:00 – 12:30 ч.; 14:30 – 17:30 ч.
E-mail: mission.ethiopia@ties.itu.int, info@ethiopiamission.ch
Website: www.ethiopianmission.ch

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Етиопски бир (ETB)

Престъпност и сигурност

Ниво на престъпност – слаба.

Митнически изисквания

Декларира се чуждата валута, която се внася. Има ограничение за пренос на алкохол в размер на 2 литра.

Митнически изисквания за Етиопия можете да изтеглите от ТУК.

Здравеопазване

Временно,  властите в Етиопия въвеждат задължително за всички пристигащи пътници на летището в Адис Абеба попълването на специална анкетна карта „ЕБОЛА”. Образец на картата може да видите ТУК.

Ниво на здравеопазването - ниско. 

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Пътува се с валиден задграничен паспорт.

Необходима е имунизация за жълта треска.

Пътуващите за Етиопия български граждани се нуждаят от входна виза. Препоръчително е тя да се получава в етиопските посолства в Женева, Берлин, Рим, Анкара и Париж.

Не се издават визи на притежатели на валидни български задгранични паспорти при пристигане на летището. Желаещите да посетят Етиопия следва да имат положена в паспорта виза. Възможно е да се получи предварително разрешение за виза по електронен път, а полагането да стане при пристигане на летището.

Етиопските власти санкционират чужди граждани,  практикуващи бизнес в Етиопия, но пребиваващи с туристическа виза. Необходимо е предварително получаване на бизнес виза.

Кандидатите за виза попълват необходимите формуляри, прилагат снимки, посочват причините за пътуването и местните партньори, ако има такива.

Внимание!

В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

Размерът на таксите е добре да бъде проверен в съответните консулски служби, тъй като често стават промени.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчително е българските граждани да информират посолството при пристигане, с оглед оказване на помощ в случай на нужда.

В процес е въвеждането на ново законодателство, с което се налага забрана за ползването на VOIP. За нарушителите са предвиждат наказания до 15 години затвор.

Обмяната на валута на "черния" пазар се наказва със затвор от 15 години. Най-добре е да се използват банките и бюрата в големите хотели, където курсовете са идентични.

Законодателството е строго при опити за нелегитимно източване на банкови автомати. Наказанията са тежки и са сбор от всички наказания за доказани престъпления, включително за едно и също провинение. Разпоредбите на закона императивно налагат обичайната мярка умножена по броя на извършените обири.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Етиопия не е ратифицирала Виенската конвенция за консулските отношения, в резултат на което не винаги разрешава на консулските служители да посещават свои съграждани при задържане и/или  излежаване на наказания.

Независимо от това консулските служители в посолството имат готовност да оказват съдействие при всички възникнали случаи – инцидент, заболяване, практически съвет, подаване на информация от общ характер и всякакви други.

Заверки и легализации

Посолството извършва заверки на надлежно издадени от съответните органи на двете страни документи.

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от етиопските  власти документи на български граждани, следва да имат поставен щемпел на Министерството на външните работи на Етиопия. След това е необходимо да бъдат заверени от консулската служба при посолството на България в етиопската столица.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма в България и заверени в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Изготвяне на лични документи

Посолството в Адис Абеба може да приема документи единствено за издаване на временни паспорти.

Гражданско състояние

Посолството може да осъществява регистрация на раждане, брак или смърт.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина