GerbЕритрея
последна актуализация: 15.02.2018 г.

  

Държавата Еритрея

България няма посолство в Асмара. Обслужващо посолство на Република България за Еритрея е в Адис Абеба, Етиопия.

Посолство на република България в Адис Абеба
Адрес: Bole KK, Kebele 04/06/07, Addis Ababa, Ethiopia; P.O.Box 987
Тел./факс: +25116610032
Е-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/ethiopia

За България е акредитирано посолството на Еритрея в Москва.

Посолство на Държавата Еритрея в Москва
Адрес:  129090, г. Москва, ул. Мещанская, д. 17
Телефон: +7 495 631 0620
Факс: +7 495 631 3767
Email: [email protected]

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Сигурност

Като цяло, висок риск за сигурността, особено в пограничните райони с Етиопия, Судан и Джибути, където има опасност от неизбухнали мини и регистрирани случаи на пострадали. . Не се препоръчват пътувания извън столицата Асмара.

Местна валута

Местната валута в Еритрея е нафка - Nafka (Nja)

Митнически изисквания

Няма ограничения за внос на чужда валута, която се декларира при влизане в страната. Препоръчително е да носите щатски долари. Обмяната на валута в страната се препоръчва да става в банките. Чекове и кредитни карти се приемат в редки случаи.

Ценните предмети се декларират задължително при влизане в страната.

Няма ограничения за износ на чуждестранна валута. Няма особени митнически ограничения за износ на стоки.

Особености в законодателството

Забранено е фотографирането на военни обекти и лица, както и на обществени сгради, мостове, кръстовища, летища, железопътни гари и пристанища.

Препоръчително е да се спазват строгите забрани за прояви на хомосексуализъм, санкциите за които не са точно регламентирани.

Движението по пътищата

Все още има невъзстановени от разрухата по време на гражданската война пътища и железопътни линии. Улиците само частично са асфалтирани.

Автомагистралата от Асмара до Масауа е в много добро състояние.

За пътувания извън столицата се изисква специално разрешение (Travelpermit), което при пътуванията с цел туризъм се получава от Министерството на туризма, а при служебни и бизнес пътувания – от съответното министерство в Асмара.

Здравеопазване

Медицинското обслужване в болниците не отговаря на европейските стандарти.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Международен паспорт, валиден най-малко до шест месеца от датата на влизане в Еритрея.

Пътуващите за Еритрея български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти)се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Еритрея в Москва.

Няма изискване за ваксини.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчва се спазването на строга лична хигиена.

Особено внимание да се обръща при консумацията на пресни плодове и зеленчуци.

Водата да се преварява или да се купува бутилирана.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Легализации и заверки

Документите, съставени на български граждани в Еритрея, следва да носят щемпел на Министерството на външните работи на Еритрея. Те се заверяват в посолството на Еритрея в Москва, а след това и от българското посолство в руската столица.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана Агенция за преводи в България, а преводът заверен от сектор „Легализации и заверки” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в столицата на Еритрея Асмара.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина