GerbЕквадор
последна актуализация: 8.02.2018 г.

 

Република Еквадор

Република България няма функциониращо посолство в Еквадор. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Еквадор, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Бразилия, Федеративна Република Бразилия.

Посолство на република България в Бразилия
Адрес: SEN Av. das Nações, Qd. 801, Lt. 08, CEP70432-900, Brasília DF
Тел.: +55 61 32236193; +55 61 32239849
Факс: +55 61 33233285
Е-mail:[email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil

Почетен консул на Република България
Проф. д-р Фаусто Винуеса Родригес (Dr. Fausto Vinueza Rodrígiuez)

гр. Кито
Dr. Fausto Vinueza Rodrígiuez
Quito, Av. Amazonas y Corea
Edificio Unicornio 2, Of. 1008
Тел.: +593 2 256-90-36,
E-mail: [email protected]

Посолство на Еквадор в Будапеща (акредитирано за България)
Адрес: 1023 Budapest, Level utca 4, II еt., 3.
Тел.: +36 1 315 2124; +36 1 345 0424
Факс: +36 1 315 2104
E-mail: [email protected]

Във връзка с широкото разпространение на вирусите зика, денге и шиконгуня се препоръчва на българските граждани, пътуващи за или пребиваващи в Бразилия, Колумбия, Еквадор, Перу, Венецуела, Суринам и КР Гвиана, да проявяват бдителност и предпазливост, като следват стриктно отправените съвети на официалните власти от санитарно-хигиенно естество, както и да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят координати за връзка на посолството на Република България в Бразилия.

Във връзка с избухналата епидемия от жълта треска правителството на Република Еквадор въведе специални мерки включващи изискването всички, които пътуват за Еквадор и района на Амазонската екваториална гора задължително да имат международен сертификат за ваксинация, направенa най-малко 10 дни преди датата на пътуване.
 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Щатски долар (USD)

Интересни факти

Еквадор е пресечена от екватора, откъдето идва и името й. Столицата е град Кито, обявен за световно наследство от ЮНЕСКО през 1970 г. Третият по големина град - Куенка, също е обявен за световно наследство.

Еквадор е дом на много и различни видове животни. Голяма част от тях се срещат на островите Галапагос в Тихия океан, които са част от територията на страната.

Населението на Еквадор е съставено от много и различни етноси, като най-голяма част се заема от етническата група метиси - потомци на испански колонизатори и местни индианци. Другата голяма група са белите хора, главно от етноса криойо, потомци на испански колонизатори и имигранти от Европа. Има и малцинства от мулати.

Официален език е испанският.

Престъпност и сигурност

Ниво на престъпност: не са рядкост случаите на кражби и въоръжени грабежи.

Особености на законодателството

Присъдите за притежание и трафик на наркотици са от 10 до 25 години. В страната се осъществява програма за борба с наркотрафика. Летищата са оборудвани с най-съвременна техника за контрол.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Паспорт с валидност повече от 6 (шест) месеца.

За престой до 90 дни на българските граждани не е необходима виза. Необходимо е обаче да притежават двупосочен билет и доказателство за достатъчно парични средства за издръжка по време на престоя.

За допълнителна информация може да се установи контакт с:

Посолство на Еквадор в Берлин, Германия
Address: Kaiser Friedrich Strabe 90, I.OG
Telephone: + 4930 800 9695; 238 6217 
Fax: + 4930 34787126; 8009696
Office hours: 09:00 – 17:00h
E-mail: [email protected] 
Website: www.embajada-ecuador.org, www.botschaft-ecuador.org

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчваме посетителите да бъдат особено бдителни по време на престоя си в страната. Съобщенията за въоръжени грабежи се увеличават, а дребните престъпления са обичайни. Да не се носят скъпи бижута, да се наблюдават чантите и личните вещи. Да се носи копие на паспорта и визата, като оригиналът да се съхранява на безопасно място. Да се носят малко пари.        

Висок риск за сигурността поради заплаха от отвличания и свързаната с наркотици престъпност  съществува в рамките на 20 километра от границата с Колумбия, с изключение на град Тулкан в провинция Карчи.

Еквадор е разположен в район с интензивна сеизмична дейност. Съществува висок риск от земетресения, вулканични изригвания и цунами. В случай на природно бедствие препоръчваме гражданите да следват препоръките на местните власти, както и да следят новините по официалните интернет сайтове Instituto Geofísicoи Secretaría de Gestión de Riesgos– на испански език.

Дневните разходи за пътуващите варират между USD15.00 и USD70.00.

Електричеството в Еквадор е около 120 волта и се използва специален вид щепсели.

От съображения за сигурност се препоръчва носене на фотокопия на документите за самоличност.

Съветваме Ви да съхранявате фотокопията отделно от оригиналите на документите.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

Еквадор е страна по Хагската конвенция за заверка на публични актове в „апостил”.

Европейски временен паспорт

При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина