GerbДоминиканска република
последна актуализация: 12.10.2017 г.

 

Република България няма функциониращо посолство в Доминиканска република. Обслужващо е посолството в Куба.

Посолство на Република България в Хавана, Република Куба
Адрес: 5-taAvenida№ 6407, esquinade66, Miramar, Playa, CiudaddeLaHabana
Телефон: +537 204 67 66; +537 204 67 68
Дежурен телефон извън работно време: +535 286 24 49
Работно време: 08.30-17.00
Консулска служба: 09.30 - 12.30
E-mail: Embassy.Havana@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/kuba
 
Посолство на Доминиканската република във Виена (акредитирано за България)
Адрес: 1040 Wien, Prinz Eugen Strasse, 18
Тел.: +43 1 505 85 55
Факс: + 43 1 505 85 55 - 20
Работно време: 09:00 - 16:00 ч.
E-mail: embrepdom@gmail.com

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Ураганите Ирма и Мария, които минаха съответно на 8 и 21 септември, засегнаха слабо северната част на Доминиканската република. Няма сериозни щети по туристическата инфраструктура и хотелите. Има опасност от заразяване с вирусите със сходна симптоматика чикунгуня, денге и зика. МВнР препоръчва пътуващите да се придържат към съветите на Министерството на здравеопазването и на Българския червен кръст за предпазване от ухапвания от комари и от заразяване с вируса зика: http://www.redcross.bg/advice/zika.html

Местна валута

Доминиканско песо (DOP)

1 EUR = 50 DOP

1 USD = 38 DOP

Интересни факти

Доминиканската република е най-голямата туристическа дестинация в карибския басейн.

Престъпност и сигурност

Обществената сигурност в страната е в рамките на нормалното, но все пак трябва да се проявява внимание при пътуване. Възможни са кражби. Да се взимат обичайни предпазни мерки – да се носят само малки суми пари в брой. Телефони, лаптопи и фотоапарати да не се държат на видими места. Ценности и документи да се държат в сейф в хотела.

Особености на законодателството

Да не се шофира след консумация на алкохол.

В Доминиканската република има специална туристическа полиция, която оказва помощ на чужденци. Телефонът за връзка с нея е 1 809 200 3500.

Притежаването и употребата на наркотични вещества е престъпление, което се наказва със затвор и голяма глоба. Съдебните дела могат да са продължителни. Присъдите могат да са големи /между 5 и 20 години/ и да се търпят при тежки условия. Опаковайте сами багажа си и не носете вещи, които принадлежат на друг.

Ползването на сексуални услуги от непълнолетни е престъпление и се наказва със затвор.

При напускане на страната не може да се изнасят суми над US$10,000 или техния еквивалент в друга валута.

Климат

Сезонът на ураганите е от юни до ноември.Препоръчително е да се следи информацията на http://severe.worldweather.org/; http://www.nhc.noaa.gov/ и https://www.gov.uk/guidance/tropical-cyclones.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Необходим е паспорт с валидност над шест месеца и достатъчен брой празни страници /поне две/.

Българските граждани нямат нужда от виза, ако пребивават до 30 дни в Доминиканската република с цел туризъм. Необходима е „Туристическа карта”, която се получава (купува) от посолствата на Доминиканската Република (може и на границата, но не се препоръчва), срещу заплащане на такса. Тя е валидна 30 дни, считано от датата на влизане в Доминиканската Република

Нужно е да притежават билет за връщане.

На пътуващите граждани с бизнес цели им е необходима виза, която се издава от доминиканските дипломатически представителства.

За удължаване на престоя трябва да се отиде в Министерството на миграцията.

Пътуване на деца под 18 г.

При пътуване на деца под 18 г. следва да са налице доказателство за гражданство, валидни документи за пътуване и заверено писмено съгласие /Пълномощно/ от един или от двама родители в съответствие с конкретния случай. Документа следва да бъде заверен и в посолство на Доминиканска република.  

За посетители под 18 години, пътуващи до Доминиканската република, не се изисква писмено разрешение от двамата родители, ако те влизат и излизат с поне един от тях.

Изходна такса – USD20.00

Възможно е тя да е включена в стойността на самолетния билет, но не е задължително.

Цена на туристическа карта (на летището при пристигане) – USD10.00

Възможни са и промени в таксите!.

Препоръчително е да се направи проверка чрез ползваната авиокомпания / туристическа агенция или дипломатическо представителство на Доминиканска република.  

За справки и проверка на актуалността на посочената в настоящите препоръки информация може да се установи контакт с:

Доминиканско посолство в Лондон, Великобритания/ Embassy of the Dominican Republic in London
Адрес: 139 Inverness Terrace London,Bayswater,W2-6JF London,United Kingdom
Тел.: +44 207 727 7091
Факс: +44 207 727 3693 

Доминиканско посолство в Мадрид, Испания/ Embassy of the Dominican Republic in Spain
Адрес: Paseo de la Castellana 30, 12 D. 28046, Madrid, Spain
Тел.: +34 914 31 5395
Факс: +34 914 35 8139

Доминиканско посолство в Рим, Италия/ Embassy of the Dominican Republic in Italy
Адрес: Via Pisanelli I int. 8, 00196 Roma, Italia
Тел.: +39 06 4543 4789
Факс: +39 06 4544 8452

Доминиканско посолство в Париж, Франция/ Embassy of the Dominican Republic in France
Адрес: 45, rue de Courcelles, 75008 Paris, France
Тел.: +331 53 53 95 95
Факс: +331 45 63 35 63

ЗДРАВНИ СЪВЕТИ / ВАКСИНИ

Препоръчително е преди пътуване до Доминиканската република да се направят ваксинации срещу малария и тропическа треска. В страната са зачестили и случаите на холера.

Треска Денге е ендемична за региона. В Доминиканска република са били потвърдени случаи на заразяване с вируса Чигунгуня. За целия регион има риск от заразяване със Зика. Препоръчително е избягването на места с много комари и редовно използване на репеленти, особено в сутрешните и вечерните часове, поради наличието на риск от заразяване с вируса Чикунгуня, с треска Денге и със Зика.

Частните медицински услуги обикновено са добри.

Спешна помощ: 911.

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

България и Доминиканската република  са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г.  Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

Европейски временен паспорт

При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина