GerbГамбия
последна актуализация: 23.02.2018 г.

 

Република Гамбия

На 18.01.2017 г. в Гамбия е обявено 90-дневно извънредно положение. Министерството на външните работи на Република България предупреждава българските граждани, пътуващи за или пребиваващи на територията на Република Гамбия, за възможни граждански вълнения и прояви на насилие. В тази връзка, МВнР определя ситуацията в страната като рискова от трета степен - „Повишено ниво на риск“ и препоръчва на българските граждани да се въздържат от пътувания за Република Гамбия, освен при неотложна необходимост, до нормализиране на обстановката.

Република България няма функциониращо посолство в столицата на Гамбия Банджул. Обслужващо посолство за Гамбия е в Абуджа, Федерална република Нигерия.

Посолство на Република България в Абуджа, Нигерия
Адрес: Bulgarian Embassy – Abuja, №10 Euphrates str, off Aminu Kano Crescent, Maitama, Abuja
Тел.: +234096724359  
Консулска служба: +0234096709986
Е-mail: Embassy.AddisAbaba@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/nigeria

Гамбия няма акредитирано за България посолство. За получаване на визи за Гамбия българските граждани могат да се обръщат към посолството на Гамбия в Брюксел.

Посолство на Република Гамбия в Брюксел
Адрес: Avenue Franklin D. Roosevelt 126, B-1050 Brussels
Телефон: +32 2 640 10 49
Факс: +32 2 646 32 77
E-mail: info@gambiaembassy.be
Website: www.gambiaembassy.be

 

Обща информация

Сигурност

Като цяло, политическата обстановка е спокойна, но нестабилна.

Сравнително високо ниво на криминална престъпност. Препоръчително е посещаващите страната чужденци да носят у себе си фотокопия на личните си документи, а оригиналите да оставят в хотела.

Необходимо е особено внимание при индивидуални пътувания в страната.

По всички по-главни улици в столицата има разположени контролни пунктове на силите за сигурност.

Местна валута

Местната валута е даласи (Dalasi)

Митнически изисквания

Разрешава се вносът на суми, чиято стойност не надвишава 300 хил. даласи. Нарушенията се санкционират. Няма митнически ограничения както за износа на местна или чужда валута, така и на различните видове стоки.

Особености в законодателството

Гамбия е страна с преобладаващо мюсюлманско население. Поради това е необходимо да се спазват обичаите и порядките, специфични за мюсюлманските страни. Въздържайте се да фотографирате.

Хомосексуализмът е забранен и се наказва според местното законодателство.

Движението по пътищата

В столицата се използват предимно таксита. Необходима е да поискате предварително да Ви бъде съобщена цената, тъй като повечето таксита нямат броячи.

На границата е задължително сключването на застраховка за пътуващите с автомобили.

Здравеопазване

Опасност от СПИН. Особен риск крият сексуалните контакти.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

 

Документи за пътуване и визов режим

Международен паспорт, валиден най-малко за срока на пребиваване в Гамбия.

Пътуващите за Гамбия български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Гамбия в Брюксел.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

Съвети за пътуващите

Препоръчва се спазването на строга лична хигиена.

Особено внимание да се обръща при консумацията на пресни плодове и зеленчуци.

Водата да се преварява или да се купува бутилирана.

 

Консулски услуги

Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Гамбия, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Абуджа, Нигерия.

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от компетентните власти на Гамбиядокументи на български граждани следва да имат поставен щемпел на Министерството на външните работи на Гамбия. След това е необходимо те да бъдат заверени от посолството на Гамбия в Брюксел. Консулската служба при посолството на България в Брюксел може да завери печатите на гамбийското посолство в белгийската столица.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма в България и заверени в сектор „Легализации и заверки” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в столицата на Гамбия Банджул.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина