GerbГабон
последна актуализация: 27.04.2018 г.

 

Габонска република

Република България няма функциониращо посолство в Либревил. Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Габон, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Абуджа, Нигерия.

Посолство на Република България в Абуджа
Адрес: 10 Euphrates str., Off Aminu Kano Crescent, Maitama, Abuja
Тел.: +234 9038600017
Консулска служба: +234 9038600017
 

Посолство на Френската република в България
Адрес: София 1504, ул.Оборище № 27-29
Тел. + 359 2 965 11 00
Факс +359 2 965 11 20
Консулска служба
Адрес: София 1504, ул. Оборище № 21-А
Тел. +359 2 965 11 00
Факс +359 2 965 11 71
Служба за сътрудничество и културна дейност
Адрес: София 1000, ул. Дякон Игнатий № 2
Тел. +359 2 937 79 22
Регионална икономическа служба
Адрес: София 1504, ул Оборище № 21-А
Тел. +359 2 960 79 79,
Работно време: 9:00 – 17:00 ч.
Email: sofia@dgtresor.gouv.fr

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Сигурност

Като цяло, политическата обстановка е спокойна. През последните месеци в по-големите градове се провеждат спонтанни протестни демонстрации с използване на сила. 

Сравнително високо ниво на криминална престъпност.

Необходимо е особено внимание при индивидуални пътувания в страната и през нощта.

Местна валута

Местната валута е  габонски франкове - Francs BEAC

Митнически изисквания

Няма ограничения за внос на местна или чуждестранна валута, която обаче задължително се декларира. Износът на местна или чужда валута е разрешен в рамките на декларираните суми при влизане в страната.

Особености в законодателството

Забранено е фотографирането на военни обекти и на обекти със стратегическо значение, както и на административни сгради.

Движението по пътищата

Състоянието на транспорта и пътищата е незадоволително.

На границата се изисква сключване на застраховка за пътуващите с автомобили.

Здравеопазване

Има регистрирани случаи на ебола.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Международен паспорт, валиден минимумдо един месец от датата, от която е разрешена визата за Габон.

Пътуващите за Габон български граждани (приносители на обикновени, служебни и дипломатически паспорти) се нуждаят от виза, която могат да получат в посолството на Франция в София.

Повече информация за координатите на посолствата на Габон в света намерете ТУК.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

Внимание!
В паспорта Ви трябва  да има поне една цяла свободна страница, за да може върху нея да бъде положена входната виза за страната. На гърба на тази страница не следва да има друга положена по-рано виза, освен печати от граничен контрол.

 

СЪВЕТИ ЗА ПЪТУВАЩИТЕ

Препоръчва се спазването на строга лична хигиена.

Особено внимание да се обръща при консумацията на пресни плодове и зеленчуци.

Водата да се преварява или да се купува бутилирана.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Габон, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Абуджа, Нигерия.

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от компетентните власти на Габон документи на български граждани следва да имат поставен щемпел на Министерството на външните работи на Габон. След това е необходимо те да бъдат заверени от посолството на Франция в София.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма в България и заверени в сектор „Легализации и заверки” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в столицата на Габон.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина