GerbВенецуела
последна актуализация: 13.07.2017 г.

 

 

Боливарска република Венесуела

 

Република България няма функциониращо посолство във Венесуела. Обслужващо посолство за Венесуела е в Бразилия.

Посолство на Република България в Бразилия, Бразилия
Адрес: SEN Av. das Nações, Qd. 801, Lt.08, CEP 70432-900, Brasília DF
Тел.: +55 61 3223 6193; +55 61 3223 9849
Факс: +55 61 3323 3285
Работно време: 09.00 – 17.00 ч.
Е-mail: Embassy.Brasilia@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/brazil

Посолството на Боливарска република Венесуела в София
Адрес: София 1606, бул. „Генерал Тотлебен" N51
Тел.: +359 2 963 16 37; +359 2 963 16 40
E-mail: embavenezuela@abv.bg

 

Български почетни консули в Боливарска република Венесуела

Стефан Любомиров Златаров

Office: Edif. OPTIÓ Pl. B.2 calle Santa Lucia, Urbanización El Bosque,

Caracas 1060, Venezuela

tel. +58 212 9527890

      +58 212 9523069

      +58 212 9527744

Fax +58 212 9520007

Cell. +58 424 2823957

e-mail:  szlatarov@gmail.com

            szlatarov@grupo123.com

 

 

Във връзка с увеличаващите се напоследък проблеми със сигурността във Венецуела,  предизвикани от повишаването  на напрежението в страната, вследствие и на сблъсъците между полицията и протестиращите граждани в столицата Каракас, Министерството на външните работи препоръчва на  българските граждани, пътуващи за Венецуела, да се запознаят добре с обстановката и да преценят целесъобразността от пътуване в тази държава до нормализиране на обстановката. 

Във връзка с широкото разпространение на вирусите зика, денге и шиконгуня се препоръчва на българските граждани, пътуващи за или пребиваващи в Бразилия, Колумбия, Еквадор, Перу, Венецуела, Суринам и КР Гвиана, да проявяват бдителност и предпазливост, като следват стриктно отправените съвети на официалните власти от санитарно-хигиенно естество, както и да се регистрират на интернет сайта на МВнР или да предоставят свои координати за връзка на посолството на Република България в Бразилия, по телефон или чрез ел. поща – embassy.brasilia@mfa.bg.

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Боливар фуерте (VEF)
4.30 VEF = 1 USD (официален обменен курс)

Смяната на черен курс е криминализирана и се наказва с лишаване от свобода.

Съществува държавен контрол над валутния обмен. Единствената парична единица, разрешена за всички разплащания в страната е силният боливар / Bs.F./.

Разплащанията в чужда валута са забранени със закон. Банките в страната нямат право да откриват сметки на местни и чужди физически и юридически лица във валута, различна от боливара.

Забранени са и банковите преводи в чужда валута за чужбина, освен в конкретни случаи, уредени със Закон, за които се иска специално разрешение на валутния орган CADIVI.

Следва да не се приемат оферти за изгодна обмяна на чужда валута на международното летище, отправяни от непознати лица. Препоръчително е валута да се обменя в официални обменни бюра, банки или в хотели.

Интересни факти

Венесуела се нарежда на пето място по икономическо развитие в Латинска Америка.

Важно място в икономиката й заема добива и рафинирането на петрол за износ и вътрешно потребление.

Престъпност и сигурност

Нивото на престъпност в страната е високо. Има голям риск от кражби и въоръжени нападенияна улицата. Седмично се регистрират няколко стотин престъпления. Силно увеличен е броят на обирите, кражбите на автомобили, отвличанията, като и на смъртните случаи в следтсвие на убийства и автомобилни катастрофи.

Сигурносттана гражданите е особено застрашена в големите градове като Каракас, Валенсия, Маракайбо, Маракай и други,  на Международното летище в Каракас и зоните около него, а също и по плажовете.

Рискови зони: няма зона без проблеми. Препоръчително е да се избягват посещения в зоните на 80 км. от границата с Колумбия – щатите Сулия, Тачира, Апуре и Амасонас, където съществува висок риск от отвличания.

Митнически изисквания

Незаконни са наркотичните вещества. Венесуелското законодателство предвижда наказание от 15 до 25 години затвор за употреба и контрабанда на наркотици. Лице, което консумира или притежава наркотични вещества може да получи присъда, каквато се налага на наркотрафиканти и на производители на наркотици. Условията в затворитеса много тежки.

Не трябва да се приемат молби или предложения от други лица за пренасяне на какъвто и да било багаж (пакети, куфари, ел. уреди, хранителни продукти, напитки, козметика и т.н.), независимо под какъв предлог.

Преди отпътуване към летището е препоръчително пътниците да проверяват щателно багажа си и да се уверят в неговото съдържание. 

Забранен е вносът на млечни и месни произведения.

Допуска се внос на две бутилки алкохол на човек.

Движение по пътищата

Венесуела има добре развита инфраструктура на магистрални пътища и мостове, много добре поддържана в миналото. През последните години поради извършените сериозни съкращения, се разработват различни програми за възстановяването на прогресивно разрушаващи се пътища. Много добре развита в населените места на цялата страна е автобусната мрежа. На територията на Венецуела се осъществяват редовни полицейски проверки. Препоръчително е да се шофира бавно и да се спира за полицейските проверки.

Пътуване до и от Международно летище „Майкетия” (Каракас)

Несигурността на международното летище в Каракас и зоните около него е значителна. Трасето от летището на Каракас до града е опасно, има случаи на въоръжени грабежи.

Препоръчително е по трасето летище – град Каракас да се избягват пътувания в тъмните часове на денонощието, особено между 23:00 и 04:00 часа.

При пристигания и отпътувания късно през нощта или рано сутринта е желателно отсядането в хотел в близост до летището. Не трябва да се приемат оферти за превоз в залата за пристигащи. Желателно е да се използват само таксиметрови коли, които са ясно обозначени с жълти регистрационни номера и са паркирани на официалната стоянка за таксита на изхода пред залата за пристигащи.

Има случаи на нападения срещу туристи, извършвани от фалшиви таксиметрови шофьори. Препоръчително е посрещането на летището да се осигурява от хотел или представител на лицензирана туристическа агенция, ако няма други възможности.

От 2008 г. Националната гвардия осъществява случайни проверки за наркотици и сигурност на летището. Случва се пътници да бъдат помолени за проверка на багажа им или за преглед с рентгенов апарат в местна болница.

Това е рутинна процедура по сигурността, но понякога затруднява отпътуването на проверяваните пътници. При международните полети е препоръчително заминаващите да пристигнат на летището поне три часа преди излитане на самолета, с цел да разполагат с достатъчно време за процедурите по сигурността.

Пътуване със самолет във вътрешността на страната

Посещението на туристически дестинации във Венесуела често може да включва полет с малък самолет. Предварително трябва да се проверява чрез туристическа агенция нивото на сигурността на полетите с конкретната авиокомпания и да се предпочитат компании, експлоатиращи нови самолети.

Здравеопазване

Препоръчително е да се пие бутилирана вода и да се избягва консумация на храни, продавани от амбулантни търговци. Препоръчително е пътуващите да притежават валидна международна медицинска застраховка.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

При влизане във Венесуела e необходимо на миграционните власти да бъде представен паспорт, валиден най-малко 6 месеца след датата на пристигане.

При влизане се попълва анкетна карта, която обикновено се раздава на пътниците по време на полета от служители на съответната авиокомпания.

Не се изисква виза за български граждани при престой до 3 месеца /90 дни/. За по-продължителен период, упражняване на професия, обучение и други, е задължително преди отпътуване  да се направят постъпки за получаване на виза пред посолството на Венесуела в София.

Няма задължителни ваксини. Препоръчва се ваксина срещу жълта треска, 10 дни преди влизане в страната, съгласно Международния санитарен регламент на СЗО. В някои селски райони има опасност от малария. Треската Денге е ендемична за Латинска Америка и Карибите и може да се появи през годината.

Постоянно пребиваващите граждани удължават разрешението си за пребиваване в главния офис на Службата за чужденците към венесуелското МВнР „SAIME”, на телефони: +212 483 20 70; +212 483 35 81; +212 483 27 06.

Международна летищна такса (при напускане на страната) – 190.00 VEF.

Такса за вътрешни полети (включително Каракас – о. Маргарита) – 38.00 VEF.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Абсолютно забранено е снимането на президентския дворец „Мирафлорес”, военни обекти и летища със специално предназначение.

Законът за венесуелското гражданство изисква всеки притежател на двойно гражданство, да използва венесуелските си идентификационни документи при влизане, пребиваване и излизане от страната.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

България и Венесуела  са страни по Хагската конвенция за премахване на изискването за легализация на чуждестранни публични документи от 1961 г.  Поради това, съставените във всяка една от двете страни документи/актове, следва да бъдат снабдени с печат "апостил" на съответното министерство на външните работи, както и да бъдат преведени и заверени по надлежния ред, за да послужат пред властите на другата държава.

Европейски временен паспорт

При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.

Издаване на лични документи

От началото на 2012 г. е въведена в посолствата на Република България в Аржентина и Бразилия системата за  снемане на биометрични данни, което позволява приемането на молби за издаване на нови паспорти.

Всеки български гражданин, пребиваващ във Венесуела, може да подава заявление за издаване на паспорт, лична карта, СУМПС и временен паспорт в двете посочени посолства.

При издаване на първа лична карта задължително се представя удостоверение за раждане. При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на личната карта и/или паспорта се представя полицейски документ за тези обстоятелства.

За издаване на временен паспорт за деца, родени в чужбина, е необходимо местното удостоверение за раждане на детето с „апостил” и присъствието на двамата родители. За издаване на временен паспорт за завръщане в България при изгубени/откраднати документи следва да се представи протокол от полицията за заявяване на  обстоятелствата (кражба, обир, насилствено отнемане и пр.).ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина