GerbВатикан
последна актуализация: 13.12.2016 г.

Държава град Ватикан

 

Посолство на република България към Светия престол
Адрес: Via Ferdinando Galiani 36, 00191 Roma, Italia
Телефон: +39 06 687 57 17
Факс: +39 06 686 52 33
Работно време: 9.00 ч. – 18.00 ч.
E-mail: Embassy.Vatican@mfa.bg ; ambulvat@bulemb.it

Website: www.mfa.bg/embassies/vatican

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Валута

Евро

Сигурност

Степента на сигурност е висока: Осигурява се от т.н Швейцарска гвардия – традиционна церемониална орана на Светия престол и на папата, пожарна команда и жандармерия, която играе ролята и на гранична полиция.

Митнически изисквания

Свободен е вносът на 250 цигари или 100 пурети, или 50 пури, или 250 грама тютюн.

Забранен е вносът на: алкохол, наркотици; порнография; фалшифицирани предмети; културни артефакти или други предмети от културна значимост; експлозивни материали; оръжия и боеприпаси; всички видове семена и ядки (с изключение на тези, продаваеми в търговската мрежа за консумация); пресни плодове и зеленчуци; живи растения; животински продукти - пера, кожи, стоки от кожа и т.н, като и храни като мед, мляко, месо и т.н.

Ограничен е вносът на: живи животни – изисква се паспорт, здравен сертификат  с всички и валидни ваксинации; застрашени видове и всички продукти и части от тях, както са изброени в Международната конвенция за търговия със застрашени видове; лекарства и медицинска апаратура; сухи, търговско пакетирани и обработени храни като ориз, варива, бисквити, пакетирани подправки; растителни продукти като сламени шапки, кошници, сламени постелки трябва да бъдат декларирани, карантинирани и специално обработени преди да бъдат внесени във Ватикана; земеделски инструменти; екипировка за къмпинг; използвани спортни механизми – обувки, голф стикове и т.н.

Забранен е износът на: наркотици, фалшифицирани предмети; културни артефакти и други предмети от културна важност; къна, палмови дървета и каквито и да било продукти от тях; експлозивни материали.

Ограничен е износът на: чужда валута – до количеството, декларирано при влизане; застрашени видове и всички продукти и части от тях, определени от Международната конвенция за търговия със застрашени видове, могат да бъдат изнасяни само в рамките на разрешеното от тази конвенция и придружени от документ за произход и придобиване.

Движение по пътищата

Подчинено е на общите европейски норми. Забранено е шофиране след употреба на алкохол и говорене по мобилен телефон по време на движение без съответните устройства.

Здравеопазване

За спешна медицинска помощ са необходими лична карта или паспорт, валидна европейска здравно-осигурителна карта. Препоръчва се и допълнителна, валидна за Ватикана, медицинска застраховка или допълнителни финансови средства за доплащане на медицинските разходи, непокрити от европейската карта.

Климат

Климатът е средиземноморски.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ

Валидни лична карта или паспорт.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Ватикана е теократична монархия, в която всички власти са съсредоточени в ръцете на папата. Поведението и облеклото на българските граждани трябва да бъдат съобразени с християнско - католическите норми на поведение. Не трябва да се фотографира на места, на които е забранено. Трябва да се спазват указанията на всички указателни табели в храмовете, музеите и т.н.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

За всички консулски услуги - издаване на български лични документи, заверки и легализации, документи по гражданско състояние, свидетелства за съдимост и т.н. се обръщайте към Посолството на България в Рим. При нужда от консулска защита се обръщайте към Посолството на България във Ватикана.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина