GerbВатикан
последна актуализация: 22.02.2018 г.

Град-държава Ватикан

Посолство на република България към Светия престол
Адрес: Via Ferdinando Galiani 36, 00191 Roma, Italia
Телефон: +39 06 687 57 17
Факс: +39 06 686 52 33
E-mail: Embassy.Vatican@mfa.bg; ambulvat@bulemb.it

Website: www.mfa.bg/embassies/vatican

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Валута

Евро

Сигурност

Степента на сигурност е висока. Охраната на граничния и обществения ред се осъществява от т.нар. Швейцарска гвардия – традиционна церемониална охрана на Светия престол и на папата, пожарна служба и жандармерия, която играе ролята и на гранична полиция.

За желаещите да посетят това място, което привлича туристи и поклонници от всички континенти, е важно да знаят, че достъпът до него е строго регламентиран и е зависим от целта на посещението. Ватиканът е преди всичко функционираща духовна и политическа институция и свободни индивидуални туристически разходки из неговата малка територия са невъзможни. Отворени за неограничено посещение са единствено Ватиканските музеи, базиликата „Св.Петър“ и огромният площад пред нея. Организирани групи от посетители (предимно поклонници) могат да разгледат и прочутите Градини на Ватикана. Подчинен на специфични изисквания и правила е и достъпът до Ватиканската библиотека и Секретния архив.

Посетителите на площад „Свети Петър” и базиликата „Свети Петър” се подлагат на щателна проверка с подвижна специализирана техника и рамки.   

Здравеопазване

Освен със специално разрешение, в града-държава Ватикан може да се влезе и с рецепта за лекарства, издадена от която и да е държава, след регистрация с документ за самоличност, като в този случай достъпът е ограничен само до ватиканската аптека. На територията на Ватикана няма болници, с изключение на една малка амбулатория. За сметка на това едни от най-големите болници в Рим и Италия са свързани с Ватикана, като функционират съгласно  италианската здравна система.

Климат

Климатът е средиземноморски.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ

Валидни лична карта или паспорт.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Поведението и облеклото на българските граждани трябва да бъдат съобразени с християнско - католическите норми. Не трябва да се фотографира на места, на които е забранено. Трябва да се спазват инструкциите на всички указателни табели в храмовете, музеите и т.н.

Новост е, че от 1 януари 2018 г. папата забранява продажбата на цигари на територията  на Ватикана.

От ватиканската поща могат да се изпращат писма и картички до цял свят, но единствено с марка на Ватикана.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

За всички консулски услуги се обръщайте към Посолството на България в Рим.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина