GerbБотсвана
последна актуализация: 23.05.2017 г.

 

 

Република Ботсуана

Република България няма свое посолство в Габороне.

Акредитирано за Ботсуана е посолството на Република България в Претория, Република Южна Африка.

Посолство на Република България в Претория, Република Южна Африка
Адрес: 1071 Churchstreet, 0083 Hatfield, Pretoria, Republic of South Africa
Тел.: +27 012 342 37 20; +27 012 342 79 41
Факс: +27 012 342 37 21
Работно време: По – Пт, 09.00 - 12.00 ч.
При спешни и неотложни случаи в извънработно време, празнични и почивни дни: мобилен телефон +27 79 893 7336
E-mail: [email protected]
Web site: www.mfa.bg/embassies/southafrica

Пътуващите за Ботсуана български граждани следва да се обръщат към посолството на Ботсуана в Стокхолм или към британското посолство в София.

Посолство Република Ботсуана в Стокхолм
Адрес: Tyrgatan 11, 100 41 Stockholm
Телефон: +46 8 54525885

Посолство на Нейно Британско Величество в София
Адрес: София, ул.”Московска” № 9
Телефон: +359 933 92 22
Факс: +359 933 92 19
Консулски отдел
Телефон: +359 933 92 22
Факс: +359 933 92 50
Работно време: По – Чт, 08.30 - 17.30 ч.; Пт, 08.30 - 13.00 ч.
E-mail: [email protected]

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Местната валута е Pula (P)

Препоръчва се да носите у себе си евро, щатски долари, чекове или кредитни карти.

Сигурност

Ботсуана като цяло, и особено северната част на страната, предлага добри възможности за туризъм. Все пак, напоследък зачестяват случаите на обири и въоръжени нападения в градските райони. В столицата Габороне се препоръчват обичайните мерки за сигурност от страна на чуждестранните гости.

Mитнически изисквания

Разрешен е вносът на неограничено количество чужда валута, но тя задължително се декларира при влизане в страната. Предмети за лична употреба не се обмитяват. Разрешен е износът на местна валута до 50 Pula (P). Изнасяната чужда валута не може да надвишава размера на внесената при влизане в страната.

Oсобености в законодателството

Хомосексуализмът в Ботсуана е забранен и според местното законодателство се наказва със затвор до седем години.

Движението по пътищата

Без особености. Изисква се международна шофьорска книжка.

Здравеопазване

Обслужването в болничните заведения не отговаря не европейските стандарти.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

Международен паспорт, валиден минимум шест месеца от датата на влизане в страната. Не се изискват визи за български граждани за краткосрочно посещение в Република Ботсуана до 90 дни.

Считано от 1 октомври 2016 г., малолетните лица, пресичащи границите на Ботсуана, трябва да представят заверени копия от акт за раждане, от който да личат имената на майката и бащата, в допълнение към валиден паспорт. Ако единият от родителите не пътува с детето, е необходимо да се представи заверена декларация от него, че е съгласен с това, детето да пътува с другия родител. Такава декларация не се изисква, ако в акта за раждане на детето не фигурира името на бащата.

За допълнителна информация българските граждани следва да се обръщат към Посолството на Република Ботсуана в Стокхолм или Посолството на Великобритания в София.

Няма специално изискване за ваксини при влизане в страната. Някои държави препоръчват комбинирана ваксина против дифтерит, тетанус, полио, хепатит А и тетанус.

За актуална информация за задължителни и/или препоръчителни ваксини може да се обръщате към Регионалните здравни инспекции в страната. Ваксина за жълта треска се поставя в следните регионални здравни инспекции:Столична регионална здравна инспекция; РЗИ Варна; РЗИ Бургас; РЗИ Плевен; РЗИ Пловдив; РЗИ Благоевгради РЗИ Русе.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчително е да носите у себе си фотокопия на личните си документи, а оригиналите да съхранявате в хотела.

Препоръчва се спазването на добра лична хигиена, в т.ч. често измиване на ръцете с топла вода.

Препоръчва се особено внимание при консумацията на пресни плодове и зеленчуци.

Водата задължително да се преварява преди употреба.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

Документите, съставени на български граждани в Ботсуана, следва да носят щемпел на Министерството на външните работи на Ботсуана. Те се заверяват в посолството на Ботсвана в Стокхолм. Подписът и заверките на консулската служба на това посолство се заверяват от консулската служба на посолството на България в Стокхолм.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана агенция за преводи в България, а преводът - заверен от отдел „Легализации и заверки” на Министерството на външните работи на Република България.

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред посолство на държава-членка на ЕС в Габороне.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина