GerbТайван
последна актуализация: 11.01.2013 г.

 

 

България се придържа към принципа за "Един Китай", разглежда Тайван като част от Китай и не поддържа дипломатически отношения с Тайпе. Публикуваната по-долу информация, както и всички препратки към Тайван и тайванските власти следва да бъдат разглеждани в този контекст.

Българските граждани, пребиваващи краткосрочно или дългосрочно в Тайван, могат да се обръщат по консулски въпроси към посолството на Република България в Пекин, Китай и към Генералното консулство на Република България в Шанхай, Китай.

Посолство на Република България в Китай
Адрес: Xiu Shui Bei Jie 4, Beijing – 10060, China
Телефон: +86 10 6532 1946; +86 10 6532 1916
Факс: +86 10 6532 4502
Консулска служба
Административното обслужване на български граждани: всеки работен ден, 10.00 - 12.00 ч.
Прием на документи за визи и получаване на визи: Вт и Чт, 10.00 - 12.00 ч.
Информационно обслужване на граждани по визови въпроси: 14.00 - 16.00 ч.
Почивни дни са събота и неделя, както и официално обявените празници, през които не се извършва административно обслужване на граждани, с изключение на хуманитарни случаи.
E-mail: Еmbassy.Beijing@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/china

Генерално консулство на Република България в Шанхай, Китай
Адрес: 7K, Hongqiao Business Center, № 2272, Hongqiao Road, Shanghai, 200336, China
Телефон: +8621 62376183; +8621 62376185
Факс: +8621 62376189
E-mail: Consulate.Shanghai@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/chinagc

Обслужващо за България е Представителството на Тайван в Атина, Гърция.

Представителство на Тайван в Атина, Гърция
Адрес: 57, Marathonodromon Ave., 154 52 Paleo Psychico, Athens, Greece
Тел.: +30 210 677 6750
Факс: +30 210 677 6708
Работно време: 10:00-12:30 ч.
E-mail: taipeigreece@gmail.com
Website: www.roc-taiwan.org/GR

 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Местна валута

Нов тайвански долар (NT$)

Престъпност и сигурност

Нивото на криминална престъпност е сравнително ниско. В големите градове следва да се обръща внимание на опасността от дребно джебчийство и кражби на чанти. Възможни са и случаи на злоупотреба с кредитни карти. Поради това се препоръчва използването на кредитни карти да става единствено в реномирани хотели и търговски центрове.

В миналото Тайван е бил многократно разтърсван от силни земетресения, отнели човешки животи. Следва да се има предвид съществуващата опасност от нови земетресения.

От май до октомври страната е връхлитана от тайфуни. Преди всяко едно пътуване до Тайван е важно да потърсите информация за актуалната метеорологична обстановка.

Митнически изисквания

Разрешен е вносът на местна валута до 60 хил. нови тайвански долара, както и на чужда валута до 10 хил. щатски долари. Безмитно може да бъде внесено злато на стойност до 20 хил. щ.д. Препоръчително е да носите със себе си евро или щ. долари, туристически чекове и кредитни карти. Също така безмитно можете да внесете до 1 л. алкохол, 200 къса цигари, 25 пури или 250 гр. тютюн.

Забранен е вносът на хранителни продукти, комунистическа пропагандна литература, оръжие, муниции, както и порнографски списания.

Вносът и търговията с наркотици се наказва със смърт.

Разрешен е износът на местна валута до 60 хил. нови тайвански долара, на чужда валута до 10 хил. щ. дол., злато на стойност до 20 хил. щ. дол. Забранен е износът на големи количества хранителни продукти, компактни дискове, касети и видеокасети, оръжие, муниции, дрога и природозащитени животни.

Особености на законодателството

Българските граждани, пътуващи до Тайван, са обект на тайванското законодателство.

Притежанието, употребата или трафикът на наркотични вещества в Тайван се наказват строго. Налагат се дълго- годишни присъди лишаване от свобода и сериозни глоби. Тайванското законодателство предвижда също така смъртна присъда за определени криминални деяния и такива, свързани с наркотици.

Сексуалната злоупотреба с деца, както и използването или разпространението на детска порнография се считат за криминално престъпление.

Движение по пътищата

Тайван разполага с добре развита мрежа от автомобилен, железопътен и въздушен транспорт. В Тайпе има метро, скоростни влакове. При пътуване с влак се изисква резервация на билетите три дена предварително. Автомагистралите са в много добро състояние.

Здравеопазване

От февруари 2012 г. в Тайван са констатирани отделни случаи на птичи грип(H5N2). Необходимо е да се спазват следните препоръки: във всяка една област, в която има констатирани заболявания на птичи грип, да се избягват контактите с живи птици и местата, в които има птицеферми или птицекланица. Да се избягва употребата на птиче месо и яйца, освен ако са много твърдо сварени. При приготвянето на храната да се спазва строга хигиена.

При констатиране на висока температура след контакт с животни от районите на инфекция да се потърси незабавно лекарска помощ.

Заразата може да се пренася  и чрез дрехи, обувки и превозни средства.

Препоръчителната ваксина против птичи грип не предпазва директно от заболяването. Тя обаче намалява опасността от заразяване с нови грипни вируси.

Медицинското обслужване отговаря на европейските стандарти. Лекарите специалисти по различните заболявания обикновено говорят и английски език. Повечето аптеки в Тайван са отворени до късно през нощта и предлагат голямо количество международно известни медикаменти.

При пристигане на международните летища на страната е възможно да бъде извършено измерване на телесната температура като превантивна мярка в борбата с  H1N1/2-, SARS, респективно птичи грип. В случай на констатиране на висока телесна температура, е възможно да Ви бъде отказан достъп до територията на страната.

Климат

Климатът в Тайван се характеризира с висока влажност - до 98% и температури до 40 градуса по Целзий. Най-горещо е от май до октомври, когато температурите надвишават тридесет градуса. Зимата е влажна, с температури достигащи до под 10 градуса. Тайфуните са често явление през летния период.

 

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ

Българските граждани могат да пътуват до Тайван безвизово до 90 дни като туристи с паспорт със срок на валидност най-малко шест месеца от датата на пътуването.

За влизане в страната няма специални изисквания за ваксини, освен при предстоящи пътувания до райони, в които има разпространени инфекции – в този случай се изисква ваксина срещу жълта треска, която в останалите случаи не е необходима.

 

ПРАКТИЧЕСКИ СЪВЕТИ

Препоръчва се поддържането на добра хигиена, с често измиване на ръцете; както и щателно измиване на суровите плодове и зеленчуци. Да не се пие вода от водопроводната мрежа.

Пътуване с деца

При пътуване с деца се изисква да бъдат снабдени с отделни паспорти.

 

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, издадени от тайванските власти документи на български граждани, следва да имат поставен щемпел на "Министерството на външните работи на Тайван". След това е необходимо да бъдат заверени от Представителството на Тайван в Атина, Гърция. Подписът и заверките на тайванското представителство в Атина се заверяват от консулската служба при посолството на България в гръцката столица.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма в България и заверени в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

В екстрени случаи – при повреждане, изгубване или откраднат паспорт, българските граждани могат да кандидатстват за издаване на временен паспорт за пътуване пред представителство на държава-членка на ЕС в Тайпе.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина