GerbПуерто Рико
последна актуализация: 12.10.2017 г.

 

България няма посолство в Пуерто Рико. Обслужващо е посолството в Хавана, Куба.

Посолство на Република България в Куба
Embassy of the Republic of Bulgaria in Cuba
5ta Ave. № 6407, esquina a 66, Miramar, Playa, Ciudad de La Habana
Телефон: +537 204 67 66
Мобилен тел.: +535 286 24 49
 
За информация извън посочената в настоящите препоръки, както и за проверка за промени в условията за пътуване, контакт може да се установи с посолства на Пуерто Рико:
 
Посолство на Пуерто Рико в Берлин, Германия
Embassy of Puerto Rico in Germany
Адрес: Schenkendorfstr.1, 65187 Wiesbaden
Тел.: +49 611 2676710

Посолство на Пуерто Рико в Мадрид, Испания
Embassy of Puerto Rico in Spain
Адрес: Calle Velázquez #54, 2do. Piso, Madrid
Тел.: +34 91 781 5020
Факс: +34 91 431 6230
 

ОБЩА ИНФОРМАЦИЯ

Пуерто Рико беше силно засегнато от урагана Мария, преминал през м. септември. Възстановяването ще отнеме значително време. МВнР не препоръчва пътуване до страната, освен в случай на спешна необходимост. Има опасност от заразяване с вирусите със сходна симптоматика денге и зика. МВнР препоръчва пътуващите да се придържат към съветите на Министерството на здравеопазването и на Българския червен кръст за предпазване от ухапвания от комари и от заразяване с вируса зика: http://www.redcross.bg/advice/zika.html

Местна валута

Американски долар (USD)

Интересни факти

Статутът на острова е на свободно асоциирала се към САЩ държава или т.нар. неинкорпорирана територия на Съединените американски щати.

Официалните езици са испански и английски, но без съмнение доминиращият език е испанският.

Престъпност и сигурност

Обществената сигурност в страната е в рамките на нормалното, но има и случаи на кражби и въоръжени грабежи.

Климат

Сезонът на ураганите е от юни до ноември.Препоръчително е да се следи информацията на  http://severe.worldweather.org/; http://www.nhc.noaa.gov/ и https://www.gov.uk/guidance/tropical-cyclones.

ДОКУМЕНТИ ЗА ПЪТУВАНЕ И ВИЗОВ РЕЖИМ

За пътуване до Пуерто Рико на българските граждани са нужни същите документи и виза, както за посещение в САЩ.  Паспортът трябва да е с валидност шест месеца от датата на влизане и да има адекватен брой празни страници.

КОНСУЛСКИ УСЛУГИ

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от властите в Пеурто Рико документи на български граждани, следва да имат поставен щемпел на Министерството на външните работи на Пеурто Рико. След това е необходимо да бъдат заверени от посолството на Пеурто Рико в Берлин или Мадрид. Подписът и заверките на посолството на Пеурто Рико в Берлин или Мадрид се заверяват от консулската служба при посолството на България съответно в германската или испанската столица.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма в България и заверени в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на всяка една държава-членка на ЕС в Пуерто Рико за издаване на документ за пътуване.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина