GerbХондурас
последна актуализация: 11.01.2013 г.

 

 

Република Хондурас

 

Република България няма функциониращо посолство в Хондурас. Акредитираното посолство на България в Хондурас е в Мексико.

Посолство на Република България в Мексико
Адрес: Paseo de la Reforma 1990, Col. Lomas de Chapultepec, Del. Miguel Hidalgo; c.p.11000, México D.F.
Тел.: +52 55 55963283; +52 55 55963295
Факс: +52 55 55961012
Работно време: По - Пт, 09.00 – 12.30 ч.
Информация по тел.: По - Пт, 09.00 – 14.00 ч.
E-mail: [email protected]
Website: www.mfa.bg/embassies/mexico

 

Обща информация

Местна валута

Лемпира (HNL)

В Хондурас има възможност за обмяна на евро и щатски долари. Препоръчително е да се ползват долари, като обмяната им да става само в офиси на банки или обменни бюра.

Престъпност и сигурност

Хондурас е страната с най-много убийства на човек от населението в света с броя от 82,1 убийства на 100 000 души през 2011 година.

По време на пребиваването в страната трябва да се проявява особено внимание по отношение на личните вещи и багаж, да не се пътува вечерно време, да не носят ценни предмети, да се отсядасамо в предварително проверeни хотели с висока степен на сигурност.

Митнически изисквания

Вещи за лична употреба, както и ограничени количества цигари, тютюн, алкохолни напитки и подаръци на стойност до 50 щатски долара могат да бъдат внасяни без мито в страната.

Местна и чуждестранна валута може да бъде внасяна без ограничения.

Износът на чуждестранна валута не бива да надвишава декларирания внос.

Движение по пътищата

Пътната мрежа не е добре развита, но основните транспортни артерии са в относително добро състояние. Автобуси свързват по-големите населени места в страната.

Необходима е както национална шофьорска книжка, така и наличието на международна такава.

Максималната рарешена скорост в населени места е 45 км/ч., а извън тях – 80 км/ч.

Здравеопазване

Да се консумира предимно бутилирана вода. Да не се купува храна от улиюни търговци.плодовете  трябва да се консумират след като се измият добре. Ваксини – няма определено изискване за ваксини.

Има случаи на ухапвания от комари и заразяване с денге.

Климат

Хондурас често е връхлитан от силни бури.

Климатът варира от тропичен в крайбрежните и ниски зони до умерен във високите части. В низините целогодишно е горещо и влажно.

Температурите са между 27ºС и 32ºС. По тихоокеанското крайбрежие температурата е по-висока с около 2 градуса в сравнение с тази на Карибите.  

Валежите падат обикновено в периода между октомври и средата на януари.

 

Документи за пътуване и визов режим

Документ за пътуване е паспорт, който да е валиден минимум шест месеца.

Българските граждани, притежаващи валидни паспорти, не се нуждаят от визи за краткосрочно пребиваване, за срок до 90 дни.

Престоят може да бъде продължен пред миграционните власти, като таксата е в размер на 20 щатски долара.

Изходна такса – 33.00 USD (при напускане на страната със самолет)

За получаване на допълнителна информация по визови и други въпроси, българските граждани могат да се обърнат за съдействие на следните телефони:

Министерство на външните работи „Консулски въпроси”:

Телефон: +504 234 3998; +504 234 5411

 

Практически съвети

При спешни случаи изберете следните телефони:

Полиция  – 199

Спасителна служба – 190

Пожарна – 198

 

Консулски услуги

Заверки и легализации

Хондурас е страна–членка по Хагската конвенция за заверка на публичните актове с апостил. При представяне на публични актове от Хондурас в България и от България за Хондурас, единственото изискване е заверените с „апостил” документи да бъдат преведени на съответния език, който превод трябва да бъде заверен от Министерството на външните работи на Хондурас или от нейното дипломатическо или консулски представителство.

Процедурата за заверките документи от Хондурас, предназначени за Република България, е следната:

  • документът се заверява от външното министерство на Хондурас;
  • следва заверка на посолството на Мексико в Хондурас;
  • заверка от мексиканското външно министерство;
  • заверка от посолството на Република България в Мексико, акредитирано в Хондурас.

 

След като публичният документ е снабден с „апостил”, преводът може да се извърши и в България, съгласно установения ред.

Изготвяне на лични документи

От началото на 2012 г. е въведена в посолството на Република България в Мексико системата за  снемане на биометрични данни, което позволява приемането на молби за издаване на нови паспорти.

Всеки български гражданин, пребиваващ в Хондурас може да подава заявление в посолството ни в Мексико за издаване на паспорт, лична карта, СУМПС и временен паспорт.

При издаване на първа лична карта задължително се представя удостоверение за раждане. При изгубване, кражба, повреждане или унищожаване на личната карта и/или паспорта се представя полицейски документ за тези обстоятелства.

За издаване на временен паспорт за деца, родени в чужбина, е необходимо представяне на местно удостоверение за раждане на детето с апостил и присъствието на двамата родители. За издаване на временен паспорт за завръщане в България при изгубени/откраднати документи следва да се представи протокол от полицията за заявяване на  обстоятелствата (кражба, обир, насилствено отнемане и пр.).

Европейски временен паспорт

При спешни случаи (например изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на държава-членка на ЕС за издаване на документ за пътуване.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина