GerbХаити
последна актуализация: 12.10.2017 г.

 

Република Хаити

Република България няма функциониращо посолство в Хаити. Обслужващо посолство за Хаити е в Хавана, Куба.

 

Посолство на Република България в Куба
Embassy of the Republic of Bulgaria in Cuba
5ta Ave. № 6407, esquina a 66, Miramar, Playa, Ciudad de La Habana
Телефон: +537 204 67 66
Мобилен тел.: +535 286 24 49

Посолство на Република Хаити в Брюксел, Белгия
Адрес: Ave. Louise160-A, 1050
Тел.:+322 649 7381;+322 644 3753
Факс: +322 640 6080
 
Посолство на Република Хаити в Париж, Франция
Адрес: RueThéoduleRibot, 10, B.P. 275, Cédex, 28, 75827
Тел.: +33 14 763 4778
Факс: +33 14 227 0205
 
Почетно консулство на Великобритания в Република Хаити
Адрес: PortauPrince, 337 RoutedeDelmas72-73
Тел.: +11 509 3744 6371
 
Посолство на Република Хаити в Берлин, Германия
Адрес: Meinekestrasse5, 10719
Тел.: +49030 88554134
Факс: +49030 88554135
Работно време: 09.00 - 16.00 ч.
E-mail: haitbot@aol.com
 
Посолство на Република Хаити в Мадрид, Испания
Адрес: MarquesdelDuero, 3 1 izq. 28001
Тел.: +3491 575 2624
Факс: +3491431 4600
E-mail: embhaiti@futurnet.es

 

Обща информация

Ураганът Ирма, който премина през м. септември през страната, засегна слабо северната част на Хаити. Няма сериозни щети по основната туристическа инфраструктура и хотелите. Има опасност от заразяване с вирусите със сходна симптоматика денге и зика. МВнР препоръчва пътуващите да се придържат към съветите на Министерството на здравеопазването и на Българския червен кръст за предпазване от ухапвания от комари и от заразяване с вируса зика: http://www.redcross.bg/advice/zika.html

Местна валута

Гурд (HTG)

1 USD = 40 HTG

1 EUR = 54 HTG

Много от цените са в неофициалната валута хаитянски долари, като 1 Н$ = 5 HTG.  

Интересни факти

Република Хаити (Républiqued'Haïti) е разположена в западната част на остров Испаньола, койтое част от Големите Антили и втори по големина от островната група след  Куба. Намира се в Карибско море, като по-голямата му източна част е заета от съседната Доминиканска република.

Столица е Порт-о-Пренс. Името на страната има древен индиански произход. Дадено му е от коренното население - Ayitiи означава Планинска земя.

Хаити е най-бедната държава в западното полукълбо и е една от най-бедните, и нестабилни страни в света. Цялата история на Хаити, от създаването на държавата до днес, е съпътствана от глад, стихийни бедствия и държавни преврати.

Престъпност и сигурност

Посетителите в Хаити трябва да са изключително внимателни, тъй като нивото на престъпност е много високо, съществува и риск от отвличане.

Мироопазващите сили на ООН са в Хаити от 2004 г. насам. Препоръчително е да се избягват демонстрации и големи тълпи.

Здравеопазване

В Хаити не са редки случаите на заболели от  холера, малария и тропическа треска и се препоръчват ваксини за тези болести.  

Климат

Сезонът на ураганите е от юни до ноември.

Документи за пътуване и визов режим

Необходим е паспорт с валидност над шест месеца.

Българските граждани нямат нужда от виза за престой до 90 дни в Хаити.

При пристигане на летището на пътниците се издава карта, която трябва да се пази и подлежи на връщане при заминаването. Лицата, които искат да удължат престоя си, трябва да се свържат с имиграционни служби в Хаити.

Задължително е да се представи билет за връщане или продължение на пътуването.

Изходна такса – 25.00 USD

Консулски услуги

Заверки и легализации

За да бъдат валидни в България и да могат да послужат пред българските институции, всички издадени от властите в Хаитидокументи на български граждани, следва да имат поставен щемпел на Министерството на външните работи на Хаити. След това е необходимо да бъдат заверени от посолството на Хаити в Хавана, Куба. Подписът и заверките на посолството на Хаити в Хавана се заверяват от консулската служба при посолството на България в кубинската столица.

Така оформени, документите трябва да бъдат преведени на български език от оторизирана фирма в България и заверени в отдел „Заверки и легализации” на Министерството на външните работи на Република България.

Европейски временен паспорт

При спешни случаи (изгубен паспорт) българските граждани могат да потърсят на място съдействие от дипломатическо представителство на всяка една държава-членка на ЕС в Пуерто Рико за издаване на документ за пътуване.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина