GerbУкрайна
последна актуализация: 11.09.2017 г.

 

 

дипломатически представителства на република българия в украйна

Посолство на Република България в Украйна
Адрес: П.К. 01023, гр. Киев, Украйна, ул. „Госпитальная” № 1
Телефон: +38044 2354389; +380442352202
Факс: +38044 235 51 19
Дежурни телефони в извънработно време: +380442467237;+380442467672
Работно време: По - Пт, 09.00 - 18.00 ч.
Консулска служба
Факс: +38044 234 99 29
Работно време: По - Пт, 09.00 - 12.00 ч.
Е-mail: Embassy.Kiev@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/ukraine

Генерално консулство на Република България в Одеса, Украйна
Адрес: 65062, Украйна, гр. Одеса, ул. „Посмитного”, 9
Телефон: +38 048 746 65 54; +38 048 746 65 58
Факс: +38 048 746 65 48
Дежурни телефони за спешни случаи в извънработно време: +380 68 293 0048;
Работно време: По - Пт, 9.00 - 17.30 ч.
Консулска служба
Телефон: +38 048 746 63 39 (По -  Пт, 14.00 - 16.00 ч.) 
Работно време:
По визови въпроси: По - Чт, 9.00 - 12.00
Прием във връзка с гражданство, нотариални заверки, документи за български произход, за самоличност и др.: всеки петък от 9.00 до 12.00 ч.
Е-mail: Consulate.Odessa@mfa.bg
Website: www.mfa.bg/embassies/ukrainegc

 

Български почетен консул в страната

Виктор Савелиевич Нотевский
гр. Лвов (с консулски окръг, обхващащ територията на Лвовска, Закарпатска и Тернополска области)
Адрес: 79000, гр. Лвов, ул. Соломии Крушелницькой, дом 2
Телефон/Факс: 0038 (032) 261-36-13
 

Посолство на Украйна в София
Адрес: 1618 София, жк „Овча Купел”, ул. „Боряна” №29
Телефон:  +359 2 818 68 28
Факс: +359 2 955 52 47
E-mail: puvrb@mbox.contact.bg
Website: www.mfa.gov.ua/bulgaria

Почетни консули на Украйна в Република България

Г-н Пламен Бобоков
Адрес: 7012 Русе, ул. „Борисова” №73
Телефон: +359 82 810 111 
Телефон/факс: +359 82 824 691

Г-н Димитър Георгиев 
Адрес: Пловдив, ул. „П. Ю. Тодоров” № 18
Телефон: +359 888 709 980

 

Обща информация

Местна валута

Украинска гривна (UAH)

Всички платежни операции на територията на Украйна задължително се извършват в местна валута. Съгласно украинското законодателство, при обмяна на валута чуждите граждани се задължават да представят задграничен паспорт с положен в него печат от граничната полиция на Украйна, удостоверяващ точния ден на влизане в страната. Смяна на валута следва да се извършва само на определените за целта пунктове.

Престъпност и сигурност

Украинците са добронамерени и отзивчиви към чужденците. Въпреки че през последните години бележи подобрение, криминогенната обстановка в страната не бива да се подценява.

Не съществуват ограничения за пътуване. Въпреки това се препоръчва българските граждани да не преминават през границата на Украйна с непризнатата  досега „Приднестровска република”.

Необходимо е особено внимание при преминаване през страната: движение предимно по светло, спиране на охраняеми паркинги в близост до населени места, стриктно спазване на правилата на движение.

При обилните пролетни и есенни дъждове, както и при топенето на снеговете, често в Западна Украйна стават тежки наводнения. В много райони на страната има свлачища.

Особености на законодателството

С постановление на Министерския съвет на Украйна № 2028 /01.11.1999 г. се регулира редът за наемане на работа на чужди граждани. Разрешения за работа на чужди граждани се издават от Държавния център по заетостта при Министерството на труда, след получаването на съответната виза от украинското посолство в България или в други части на света.

При наемане на работа на чужд гражданин от работодател без разрешение на властите се налагат следните наказания:

 • чуждият гражданин незабавно се изгонва от страната;
 • на работодателя се налага глоба в 50-кратен размер от минималната работна заплата.
   

Нови условия за влизане в Украйна

Новите условия за влизане в Украйна можете да видите ТУК.

ПЪТУВАНЕ ДО ВРЕМЕННО ОКУПИРАНАТА ТЕРИТОРИЯ НА УКРАЙНА

Съгласно прието и влязло в сила Постановление на Кабинета на министрите на Украйна №367/04.06.2015 г. е утвърден нов ред за влизане във временно окупираната територия на Украйна и излизането от нея.

Условията можете да видите ТУК.

 

Митнически изисквания

Всяко физическо лице, което е навършило 18 годишна възраст, преминаващо границата на Украйна, има право да внесе посочените по-долу стоки за лична употреба, в т.ч. акцизни, без да попълва митническа декларация:

 • Тютюневи изделия: 200 къса цигари или 50 къса пури или 250 гр. тютюн;
 • Алкохолни напитки: до 1 литър твърд алкохол или до 2 литра вино.
 • Хранителни стоки на митническа стойност до 50 евро и до 2 кг. общо тегло, като не трябва да има два пакета от един и същи продукт;
 • Други стоки на митническа стойност до 200 евро;
 • Произведения на изкуството – в случай че притежавате документ за собственост. При напускане на страната трябва да притежавате документ от компетентните органи;
 • Лекарствени средства, в количества необходими за лична употреба заедно със съответното лекарско предписание.
   

Пътуващият следва да попълни митническа декларация в следните случаи:

 • Пренасяне на  стоки, предназначени за търговски цели;
 • При пътуване с домашно животно –изисква се ветеринарен паспорт;
 • При внасяне или изнасяне на финансови средства в брой, надхвърлящи 10 000 евро или техния еквивалент в друга валута, като за целта трябва да се представи документ, удостоверяващ, че средствата са изтеглени от банкова сметка в акредитирана банка. За преноса на финансови средства под определения лимит НЕ се дължат такси, но съгласно украинския закон гражданите трябва устно да декларират на съответните митнически органи размера на финансовите средства, пренасяни от тях.
   

Попълването на неверни данни в митническата декларация е наказуемо съгласно украинското законодателство (с глоба или затвор).

Забранен е вносът и износът на наркотични и психотропни вещества, токсични, радиоактивни и експлозивни устройства, вещества и прекурсори, огнестрелни оръжия и др. е категорично забранено. Опити за внасяне или пренасяне на подобни материали е наказуемо съгласно украинското законодателство.

Митнически изисквания за Украйна можете да изтеглите от ТУК.

Съгласно наредба № 50-р от 21 януари 2015 г. на Кабинета на министрите на Украйна е прието решение за временно затваряне на следните гранични контролно-пропусквателни пунктове, разположени в Луганска и Донецка области – ГКПП „Луганск”, ГКПП „Донецк” и ГКПП „Иловайск”.

С решение на Кабинета на министрите на Украйна 106-р/18.02.2015 г. се закриват за неопределен срок 23 контролно-пропусквателни пункта на границата с Руската федерация (списък на ККП можете да изтеглите ТУК ). В решението на украинското правителство не е посочена дата, от която следва да бъдат закрити пунктовете. Към 20:00 ч. на 20.02.2015 г. всички КПП работят, но отчитайки обстановката и условията в Украйна могат да бъдат затворени във всеки един бъдещ момент.

Осъществяването на превоз и търговия със стоки, произведени на контролираната от сепаратистите територия (зоната на АТО, обхващаща част от Донецка и Луганска област) през територията на Руската Федерация е пряко нарушение на законодателството и митническия режим на Украйна. В тази връзка е целесъобразно българските търговци и превозвачи, осъществяващи транзит на стоки, закупувани в РФ и транзитирани през Украйна, да проверяват/изискат точна информация за произхода на стоките.

Движение по пътищата

При пътуване с МПС с чуждестранна регистрация, процедурите по влизане/ напускане включват регистрация на МПС в компютърната система на граничната полиция и поставяне на дата и печат в паспорта на водача/ собственика.

Съгласно украинското законодателство, престоят на автомобили с чужда регистрация на територията на Украйна е ограничен до 60 дни.

След този срок е необходимо собственикът на автомобила да го регистрира с т.нар.„временен внос" с временни номера.

Подробна информация за налаганите глоби и наказания за нарушаване на Закона за движение по пътищата в страната можете да прочетете ТУК.

Здравеопазване

По неофициални сведения, по брой на вирусоносители на СПИН украинците заемат едно от първите места в Европа.

 

Документи за пътуване и визов режим

При пътуване за Украйна е необходимо да се притежава български паспорт, с валидност най-малко 6 (шест) месеца.

Българските граждани са освободени от изискването да притежават визи за краткосрочни пътувания до 90 дни в рамките на шест месеца.

Срокове на валидност на документа за задгранично пътуване при пресичане на държавната граница на Украйна. Съгласно член 8 и член 10 от Закона на Украйна № 1710-VІ от 5 ноември 2009 г. „За граничен контрол”,  лицата влизащи или напускащи територията на Украйна трябва да притежават документ за задгранично пътуване валиден към момента на влизането/напускането на територията на страната.

За граждани на страните-членки на ЕС не се изискват задължителни ваксинации при транзитни пътувания и туристически посещения в Украйна.

При преминаване през ГКПП следва да се представи задграничен паспорт с валидна виза (ако се изисква).

Oт 1 януари 2008 г. се въведе безвизов режим за влизане в Украйна на гражданите на Република България и Румъния, аналогичен с режима за влизане в Украйна на гражданите на другите държави-членки на ЕС.

При престой повече от 90 дни, задължително е получаването на виза и регистрацията в съответното териториално подразделение на Министерството на вътрешните работи на Украйна.

Работа в Украйна

Българските граждани, сключили трудови договори в Украйна или пребиваващи в Украйна по линия на Спогодбата между Министерството на образованието на Украйна и Министерството на науката и образованието на Република България от 1994 г., след влизането си в страната с виза тип „Д” са длъжни да направят постъпки пред териториалните подразделения на Държавната миграционна служба за получаване на удостоверение за временно пребиваване.

Съгласно „Закона за трудовата заетост на населението” на Украйна, сключилите трудови договори в Украйна чужденци, могат да упражняват трудова дейност единствено в съответствие с полученото по установения ред разрешение за трудоустрояване, освен ако друго не е предвидено в международните договори на Украйна.

От 01.01.2013 г. в Украйна е в сила Закон за  заетостта на населението, чието приложение се регламентира от Постановление на Кабинета на министрите на Украйна за „Реда за издаване, продължаване на действието и отмяната на разрешенията за използване на труда на чужденците и лицата без гражданство”, чрез които се въвежда разрешителен режим за наемане на работа на чужденци от украинските фирми.

По силата на тези документи, за да влезнат на територията на Украйначуждестранните граждани, които украински работодател смята да наеме, следва да притежават виза тип „Д”, която се издава от дипломатическите и консулските представителства на Украйна. Тя е еднократна и дава право на престой от 45 дни.

Кандидатите за виза „Д” подават следните документи:        

1) Попълнена и подписана визова анкета (получава се в дипломатическите и консулските представителства);

2) Валиден паспорт (с не по-малко от две свободни страници и със срок на валидност не по-голям от 10 години);

3) Две снимки с размер 3 х 4 см;

4) Документ (банкова квитанция), потвърждаващ, че са заплатени консулските такси;

5) Валидна медицинската застраховка;

6) Покана от украинския работодател, потвърждаваща целта на пребиваването на чужденеца в Украйна.

След пристигането им в Украйначуждите граждани следва да оформят престоя си, катоподадат в управленията на миграционната служба Украйна в съответните области следните  документи за издаване на Удостоверение за временно пребиваване на чужденец:

1) Попълнено Заявление-анкета;

2) Паспорт с положена виза тип «Д» и фотокопие от страниците на паспорт с личните данни и визата;

3) Заверен по установения ред превод на украински език на  текста от страниците на паспорта с личните данни;

4) Валидна медицинската застраховка;

5) Писмо-молба от приемаща украинска фирма, институция или организация за издаване на Удостоверението;

6) Документ потвърждаващ, платените държавни такси;

7) Четири снимки на чужденеца с размер 3,5х4,5 см (на матирана хартия).

Документите за издаване Удостоверението се подават в срок не по-късно от 15 дни преди изтичане срока на валидност на визата на кандидата.

Удостоверението за временно пребиваване е със срок на валидност до една година с възможност за продължаване с по една година. Документите за продължаване на валидността му се подават в управленията на миграционната служба на Украйна в съответните области, не по- късно от 15 дни преди изтичане на срока на валидността му.

При прекратяване срока на валидност на Удостоверението притежателят му е длъжен в 7-дневен срок да прекрати адресната си регистрация и да напусне страната.

Консулски услуги

Заверки и легализации

По силата на сключен Договор за правна помощ между България и Украйна, отпада необходимостта от легализиране на български или украински документи, за да бъдат признати в Украйна или България, съответно. Необходимо е документът да бъде преведен и подписът на преводача да бъде заверен.

Публичен документ може да бъде документ за регистриране на компания/фирма, акт за раждане, акт за смърт, акт за сключен граждански брак или бракоразводно решение и друг документ.

Изготвяне на лични документи

Всеки български гражданин, пребиваващ в Украйна, може да подаде заявление в посолството на Република България в Киев за издаване на паспорт, лична карта, свидетелство за управление на МПС и временен паспорт.

Важно е да се отбележи, че издаването на паспорт, лична карта и СУМПС може да отнеме до 90 дни или повече.

Гражданско състояние

В посолството на Република България в Киев се извършват редица дейности по гражданско състояние:

 • издаване на акт за раждане на деца на български граждани въз основа на документи, издадени от местни органи;
 • издаване на акт за смърт на починал български гражданин, въз основа на документи, издадени от местни органи;
 • регистрира граждански брак и издава удостоверения за сключения брак.
   

Първоначалното удостоверение по гражданско състояние се издава от компетентните местни органи (общините), като следва да се спазват сроковете за вписване, особено внимание следва да се обръща да не се изпускат сроковете за вписване раждането на дете.ПЪТУВАМ ЗА е услуга за хора, пътуващи или живеещи извън пределите на Република България. Информацията, която предоставите, когато се регистрирате, ще помогне на съответното посолство при криза да се свърже с Вас и ще ви даде по-добра помощ при спешни случаи, като например бедствия или граждански безредици.

Не сте се регистрирали все още?
Отнема само няколко минути да се регистрирате и щом веднъж го направите, Вие ще можете да влезете в системата, използвайки Вашите данни и да изпратите информация за пътуването си.
Регистрация


Вече сте се регистрирали?
Използвайте формата за вход, като използвате Вашата електронна поща и парола, за да ни информирате за Вашите планове за пътуване.

Е-поща: *
Парола: *
Регистрация
Забравена парола?

Това е услуга в помощ на българските граждани, които пътуват в чужбина. За регистрация в нея се изискват лични данни. Услугата е напълно доброволна и не води до допълнителни задължения за лицата, които я използват.

                     

 Държавна агенция за българите в чужбина